Mariusz2810 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Witam, Jestem uzytkownikiem Linuksa fedora 4. Mam problem polegający na tym, że próbuje odinstalować paczke rpm z wine. Gdy daje polecenie rpm -e i wskazuje paczkę którą ma odinstalować wyskokuje mi że wine nie jest zainstalowane a na pewno jest. Wie ktoś co robie nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Pewnie podajesz rozszerzenie rpm → http://wiki.fedora.pl/Administracja/RPM#erase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz2810 Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 właśnie chodzi o to że nie podaje rozszerzenie .rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 rpm -qa |grep wine Pokaż tu co wyświetli, a potem pokaż, jak go próbujesz usunąć i co Ci wtedy wypisuje na konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 właśnie chodzi o to że nie podaje rozszerzenie .rpm Skoro tak to zapewne nie podajesz poprawnej nazwy... Spróbuj tak... wylistuj pakiety - za ciąg_znaków wpisz nazwę pakietu(lub jej część) który chcesz usunąć.. rpm -qa |grep ciąg_znaków Wywali Ci pakiety zawierające w nazwie podany ciąg znaków.. zapewne tam znajdziesz poprawną nazwę pakietu który chcesz usunąć.. Potem wystarczy rpm -e nazwa_pakietu Ważne aby była to nazwa pakietu a nie nazwa pliku bez rozszerzenia rpm.. Pozdrawiam Rasp Edit: zdecydowanie za wolno piszę posty :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi