IceMastah Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 ściągnąłem sterowniki pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT ze stronki, niby je dodałem, ale jak chce wydrukować cokolwiek to drukarka nawet światełkiem pomrugać nie chce A a tak serio to linux nie ma jej na liście obsługiwanych. jest HP LJ1015 a następna to HP LJ1022. jak wspomniałem dodalem swoją do listy było tam jakies import czy cus ale nic to nie dało. HELP!!!!!! Jak zrobić zeby działała i drukowała??? z góry thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Ja w ten sposob odpalilem moja drukarke HP 1020 ale wciaz nie wiem jak udalo mi sie dodac 1020 do listy ... Tu masz dokladny opis: Instalacji drukarki HP1020 P.S. Jak zaladujesz fireware to wybierz drukarke HP 1000 lub 1005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 jeśli ktoś nie wie to niech nie wprowadza innych w błąd!!!! aby zainstalować drukarkę HP LJ 1020 (laserowa czarno-białą) należy: 1. sciągnąć plik foo2zjs.tar.gz 2. rozpakować i zainstalować 3. w katalogu /usr/lib/ utwożyć katalog "hp" i w mc skopiować plik "hp1020.img z katalogu rozpakowanego foo2zjs do katalogu /usr/lib/hp/ - jest to firmware drukarki HP1020 4. plik uruchomieniowy powinien zawierać następujący wpis: ------------------------------------------------------------------- #!/bin/bash cat /usr/lib/hp/hp1020.img > /dev/usb/lp0 ------------------------------------------------------------------- nazwać go "hp1020" i skopiować do katalogu np: /opt/ wykonać opcję "chmod +x hp1020" aby nadać wykonywalność pliku 5. na ekranie np: KDE utworzyć ikonę do programu "hp1020" w katalogu /opt/ 6. włączyć drukarkę i uruchomić ikonę z pulpitu HP1020 - w drukarce powinny zacząć mrugać lampki. 7. uruchomić "Centrum sterowania" i wejść do "Urządzenia peryferyjne" - "drukarki" uruchomić DODAJ DRUKARK - port - /dev/usb/lp0 - sterownik - HP - i wybrać sterownik "HP LaserJet 1020 foo2zjs". 8. ustawić rozmiar papieru i inne 9. restart - na wszelki wypadek można się cieszyć drukarką pod linux-em ja uruchamiałem na FC 4 i386, FC 5 i386, FC 5_64 - działa bezbłednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 hmmm nie bijcie noob jestem skąd wziąć plik hp1020.img sciagnalem zainstalowalem ale pliku nie ma może dlatego że nie wiem co oznacza "mc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 ma ekranie np KDE uruchamiasz konsolę, i wpisujesz "mc" - jest to odpowiednik NC w windowsie - bardzo podobny - np w lewym panelu wchodzisz do katalogu rozpakowanego pliku foo2zjs, w prawym panelu wchodzisz do "/usr/lib/hp/" i kopiujesz plik "hp1020.img" - ten plik znajduje się w głównym katalogu "foo2zjs" jeśli wyświetli tobie, że nie ma takiego programu to zainstaluj albo przez yum albo przez przeglądarkę np FIREFOX wpisując "http://ftp.man.poznan.pl/pub//fedoraupdates/5/" wchodzisz do odpowiedniej wersji twojego systemu np "i386" lub "64" i ściągasz plik "mc" oczywiście jako paczkę "rpm", następnie po ściągnięciu uruchamiasz konsolę, wchodzisz do katalogu gdzie ściągnąłeś "mc" i wpisujesz polecenie "rpm -Uvh *.rpm" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 taaaa... tylko że na tej stronce nie ma tego pliku "mc" a brakuje mi go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 nie mogę ciebie zrozumieć???? przecież "MC" masz na płycie lub płytach instalacyjnych linux-a. napisz jaką masz wiedzę o linux-ie, jaki masz linux. napisz czy masz internet i czy tobie działa, jaką masz przeglądarkę. jak masz skonfigurowany system do aktualizacji pakietów. jeśli chodzi o "MC" to jest odpowiednik "NC" w windowsie (bardzo podobny) jeśli nie możesz go znaleść napisz w przeglądarce - www.google.pl następnie w "google" napisz "fc 5 mc" wyświetli tobie strony gdzie on się znajduje. Przepraszam!!! "MC" znajdziesz wpisująć w przeglądarce "http://ftp.man.poznan.pl/pub/fedora/updates/5/ i wybierz sobie twój system - MC jest (_napewno_ → na pewno) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 kopiujesz plik "hp1020.img" - ten plik znajduje się w głównym katalogu "foo2zjs" nie ma tego pliku w głównym katalogu foo2zjs, a z mc juz sobie poradzilem. To co dalej ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 nie wiem jak patrzysz ale plik hp1020.img jest w rozpakowanym katalogu foo2zjs. jeśli nie masz tego pliku zmień nazwę pliku hp1005.img na hp1020.img też powinno działać dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 nie ma takiego chyba że chodzi o plik "sihp1020.img" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 co ty za plik foo2zjs ściąnąłeś. podaj swój adres e-mail to wyślę tobie na ten adres plik hp1020.img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 już wysłałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 i znowu nie działa pierwszy raz po zainstalowaniu wydrukowała mi strone próbną a po 2 godzinach jak włączyłem kompa to juz nic nie śmiga. jak wciskam "drukuj" to nic sie nie dzieje nie mruga nawet tak samo jak próbuje zrobic wszystko jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 oj chłopie !!! zasada jest taka : drukarka HP 1020 nie posiada własnego biosu i trzeba jej wgrywać firmware - do tego służy plik HP1020+hp1020.img. Jak chcesz drukować to rób w następujący sposób : 1. włacz drukarkę do sieci. 2. uruchom HP1020 z ikony na pulpicie (diody zaczną migać i po chwili drukarka gotowa) 3. teraz dopiero w programach uruchamiasz drukowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi