Skocz do zawartości

Bash- Tablice

#webboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno zacząłem uczyć się pisania skryptów w bashu. Teraz pracuje nad taką prostą, tekstową giierką i będąc w trakcie robienia menu trafiłem na mały problem. Czy da się do wskaźnika tablicy przekazać warotść innej zmiennej? Po niżej zamieściłem przykładowy kod pokazujący o co mi chodzi:

#!/bin/bash

tablica=(element1 element2 element3)

licz_elementy_tablicy=$(echo ${#tablica[@]})   #funkcja liczaca elementy tablicy
echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy]} #teraz powinna wyswietlic sie ostatnia wartosc tablicy

A jeśli to możliwe czy istnieje możliwość wykonywania we wskaźniku tablicy prostycz działań arytmetycznych na dwóch zmiennych? Np:

#!/bin/bash

licz_elementy_tablicy=$(echo ${#tablica[@]})   #funkcja liczaca elementy tablicy
echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy]} #teraz powinna wyswietlic sie ostatnia wartosc tablicy
echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy - $licz_element_tablicy]} #teraz zmienne powinny odjąć się od siebie i  wartość wskaźnika powinna wynieść 0

Jestem naprawde początkujący w tej kwestii i prosiłbym o przyzwoite wytłumaczenie smile.gif

#!/bin/bash

Co do tej ostatniej linijki: wcale nie powinna. Przy liczeniu ilości rekordów w tablicy bash podaje jej rzeczywistą ilość, w tym przypadku 3. Natomiast w chwili odwołania się do konkretnych rekordów sa one liczone od 0, więc aby wyświetliła się ostatnia wartość tablicy należy wpisać:

echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy-1]}

Natomiast:

echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy - $licz_element_tablicy]}

. Błąd polega na tym iż przed i po znaku - nie powinny znajdować się spacje. A tak w ogóle uważam, że prościej w takim przypadku wpisać po prostu to 0 wink.gif

EDIT: O kurczę, a jednak nie :] Właśnie się zorientowałem, że najpierw jest $licz_elementy_tablicy, a potem $licz_element_tablicy

Edytowane przez ecik__