#webboy Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Witam. Niedawno zacząłem uczyć się pisania skryptów w bashu. Teraz pracuje nad taką prostą, tekstową giierką i będąc w trakcie robienia menu trafiłem na mały problem. Czy da się do wskaźnika tablicy przekazać warotść innej zmiennej? Po niżej zamieściłem przykładowy kod pokazujący o co mi chodzi: #!/bin/bash tablica=(element1 element2 element3) licz_elementy_tablicy=$(echo ${#tablica[@]}) #funkcja liczaca elementy tablicy echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy]} #teraz powinna wyswietlic sie ostatnia wartosc tablicy A jeśli to możliwe czy istnieje możliwość wykonywania we wskaźniku tablicy prostycz działań arytmetycznych na dwóch zmiennych? Np: #!/bin/bash tablica=(element1 element2 element3) licz_elementy_tablicy=$(echo ${#tablica[@]}) #funkcja liczaca elementy tablicy echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy]} #teraz powinna wyswietlic sie ostatnia wartosc tablicy echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy - $licz_element_tablicy]} #teraz zmienne powinny odjąć się od siebie i wartość wskaźnika powinna wynieść 0 Jestem naprawde początkujący w tej kwestii i prosiłbym o przyzwoite wytłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 (edytowane) #!/bin/bash tablica=(element1 element2 element3) licz_elementy_tablicy=$(echo ${#tablica[@]}) #funkcja liczaca elementy tablicy echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy]} #teraz powinna wyswietlic sie ostatnia wartosc tablicy Co do tej ostatniej linijki: wcale nie powinna. Przy liczeniu ilości rekordów w tablicy bash podaje jej rzeczywistą ilość, w tym przypadku 3. Natomiast w chwili odwołania się do konkretnych rekordów sa one liczone od 0, więc aby wyświetliła się ostatnia wartość tablicy należy wpisać: echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy-1]} Natomiast: echo ${tablica[$licz_elementy_tablicy - $licz_element_tablicy]} . Błąd polega na tym iż przed i po znaku - nie powinny znajdować się spacje. A tak w ogóle uważam, że prościej w takim przypadku wpisać po prostu to 0 EDIT: O kurczę, a jednak nie :] Właśnie się zorientowałem, że najpierw jest $licz_elementy_tablicy, a potem $licz_element_tablicy Edytowane Kwiecień 20, 2006 przez ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Kwiecień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Dzięki ecik_ Już wszystko działa. Niezwróciłem uwagi na to, że bash liczy rekordy od 0 Tak na marginesie: znasz jakąś dobrą książkę o bashu, albo stronę z ciekawymi skryptami? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 znasz jakąś dobrą książkę o bashu, albo stronę z ciekawymi skryptami? To może ja http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...ic=8293&hl=bash http://www.google.com/search?client=opera&...=utf-8&oe=utf-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi