Skocz do zawartości

Livebox Neostrady

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega ma neostradę z modemem Livebox od neostrady. Jest stasznie kiczowaty. Bardzo często ma problemy z połączeniem się do sieci. Proponowałem mu żeby kupił sobie jakiś modem firmowy, np Thomson, albo Sagem. Najlepiej to Sagem. Ma kupić biggrin.gif Co więc sądzicie o Liveboksie ?? smile.gif

Dziś odebrałem Livebox-a ogólne wrażenie dobre. Livebox posiada bluetooth, kartę wifi zwykłą kartę ethernet port do telefonii VoIP oraz do TV. Telewizji na razie (_niema_ → nie ma) ORT, ale jest w planach na razie podobno w czerwcu ma zacząć działać wideo teka a dopiero później TV.

Aby posiadać Livebox trzeba mieć neostradae min. 512kb/s i 10zł za dzieżawe modemu miesięcznie.

Hehe to ja wam powiem Livebox to badziewie biggrin.gif powiedzmy z tego co wiem nigdzie sie nie sprzedało wiec france telekom wysłał to do polski w 2 krajach wycofali bo sie nie przyjeło a bodajze w belgi czy gdzies (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie dospuscili bo nie spełniało norm telekomunikacyjnych biggrin.gif Zereszta cała tepsa to badziewie i nie wkurzajcie sie na ludzi siedzących na tzw. Help desku w tepsie bo to naprawde nie ich wina ze czesto nie mogoą wam pomóc biggrin.gif No i za te pieniądze co dostają to tez by mi sie niechciało znaczy niechciało mi sie i darowałem sobie zanim zacząem biggrin.gif

Chciałem sobie zamówić livebox ze względu na wideo on demand, ale jeszcze tego nie uruchomili, w planach od czerwca chyba, no i ta opcja jest dostępna od Neostrady 512 wzwyż. A ja mam 256... I też kolejna kwestia, czy nawet mając nawet 512 można będzie oglądać bez zacięć...

Neostrady 512 wzwyż. A ja mam 256... I też kolejna kwestia, czy nawet mając nawet 512 można będzie oglądać bez zacięć..

Jedno jestem pewien 512 jest potrzebne do telefonii VoIP aby dobrze się gadało a co do telewizji to zbytnio nie wiem. Trzeba było się zapytać jakiejś osoby znającej technologie TVoADSL .

• 4 months later...

Mój kolega ma neostradę z modemem Livebox od neostrady. Jest stasznie kiczowaty. Bardzo często ma problemy z połączeniem się do sieci. Proponowałem mu żeby kupił sobie jakiś modem firmowy, np Thomson, albo Sagem. Najlepiej to Sagem. Ma kupić :D Co więc sądzicie o Liveboksie ?? :)

LIVEBOX to SAGEM: (f@st 320) :)

I jest niezły .... całkiem poprawnie się sprawuje - wysycam pasmo całkowicie przy p2p (512 Kb/s transfer stabilny na poziomie 60-62 KB/s). Nie miałem ani jednego "zawieszenia" urządzenia. Na razie nie mam na co narzekać.

Pozdrawiam.

Jedno jestem pewien 512 jest potrzebne do telefonii VoIP aby dobrze się gadało
neo256 i voip (skype, tlen/iax) bardzo dobrze działa :-) Do tego ta prędkość jest zupełnie wystarczające

BTW bardzo bawi mnie reklama tp, w ktorej mozna sie dowiedziec o istnieniu "Livebox Generation" :D

Osobiście jestem przeciwny Wi-fi w domu. Szczególnie w bloku. Od źle skonfigurowanego punktu można kraść dostęp do netu. A tego nie chce żaden posiadacz takiej sieci.

nawet nie chodzi o źle skonfigurowane sieci domowe, często sieci dostawców, albo jakiś większych firm są niezabezpieczone, to jest już przeginka...

Jak można krytykować coś czego się zupełnie nie zna -> nikt z Was prawdopodobnie nie widział na oczy livebox-a.

Prawdopodobnie WiFi w bloku jest przerażającą wizją bliską apokalipsie (naszczęście jest to IMHO wyłącznie kamillys) ... ale ...

wszystko da się odpowiednio zabezpieczyć .... ja np. używam WPA na FC5 i czuję się całkiem bezpiecznie ...

W większości sytuacji nie należy również słuchać nawet starszych kolegów ....... :), którzy mogą twierdzić, że "chyba" coś gorzej "chodzi" ???

to znaczy co "chodzi" źle:

- odpytywanie DNS-ów (czasy)?

- połącznienie pomiędzy adapterem WiFi USb a Livebox ?

- nie "wysycamy" całkowicie pasma np. przy p2p?

Rozmwiajmy o konkretach, albo nie rozmawiajmy wcale.

Wg mnie (lub modniej IMHO :) kwota: 12 x 1 PLN +12 X 10 PLN = 132 PLn za 2 lata jest do zaakceptowania.

Biorąc pod uwagę amortyzację "sprzętu komputerowego" (którego wartość po takim czasie praktycznie zmiejsza sie o około 40-60% w takim okresie) możemy powiedzieć, że pokrywamy wyłącznie ten koszt.

Ja zamierzam w przyszłości wykorzystać usługę VoIP TP S.A. (po zniesieniu obowiązkowego na chwilę obecną "standardowego" abonamentu) oraz jeżeli będzie dostępna (w moim miejscu zamieszkania) usługę "videostrada tp". Dla mnie Livebox jest więc rozwiązaniem rozwojowym gwarantującym dość dużą wygodą (eliminującą plątaniny kabli).

Pozdrawiam.