mr.hankey Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Witam. Wiem, że było pełno tematów z kartami ATI, lecz rozwiązania takiego problemu jak mój nie znalazłem. Mianowicie mam monitorek LCD Samsung 173P Plus i Radeona 9600XT. Zainstalowałem sterowniki tak jak jest to w forumowym FAQ i wszystko w sumie działa jak należy.......oprócz kolorów!! i to w sumie tylko na czcionkach albo głównie na nich, na czarnych pojawiają się jakby odbarwienia np. czerwonkawe jest to cholernie drażniące, od razu powiem, że przed instalacją sterowników również ten problem występował. Sprawdzałem wszelkie wygładzenia czcionek i nic. W xorg.conf mam: Default depth 24 @ 1280x1024 (próbowałem uruchomić w 32 ale wtedy X'y nie wstają - black screen). Nie wiem co z tym zrobić strasznie mnie to denerwuje:// Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Sprawdzałem wszelkie wygładzenia czcionek i nic. W xorg.conf mam: Default depth 24 @ 1280x1024 (próbowałem uruchomić w 32 ale wtedy X'y nie wstają - black screen). Nie wiem co z tym zrobić strasznie mnie to denerwuje:// Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Wygląda to jakbyś miał ustawione tzw. wygładzanie podpikselowe, które jest dobre dla rozdzielczości nienominalnych, lub wyświetlaczy małodokladnych jak ekrany telewizyjne. Wartość wygładzania podpikselowego może by następująca: RGB, VRGB, BGR, VBGR. W KDE się to zmienia w : kcontrol Apperience & Themes -> Font -> Configure -> Use Sub-pixel Hinting (nie wiem jak po polsku...). Sterowniki ATI nic do tego nie mają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.hankey Napisano Kwiecień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 dopiero po przestawieniu Styl Hintingu na pełen jest lepiej, nie jest to perfekcja ale już ledwo zauważalne. Dzięki, pozdrawiam. P.S. czy da się włączyć obsługę DVI ?? sterowniki od monitora niestety są tylko pod windowsa :/// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Mam ten sam monitor i jesli chcesz DVI to poprostu wybierz sobie z listy monitor Samsung SyncMaster 173P (plus nie ma ale tutaj nie chodzi o dopalacz) (DIGITAL) Jest tam taki do wyboru Gratuluje odpalenia fglrxów, mi sie nie udaje, blad opisany na forum, nikt nie pomogl :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi