Skocz do zawartości

Problem Z Mtu

hauron

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, chcialem zadac glupie pytanie(a), mianowicie w jaki sposob sprawdzic jakie maksymalne MTU moge ustawic na (_linuxie_ → Linuksie) ORT (chodzi mi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT Fedora Core 2)?

korzystam z sieci domowej, w ktorej Neo 512 stoi na (_linuxie_ → Linuksie) ORT, w zwiazku z czym czy wystarczy ustawic MTU tylko na (_linuxie_ → Linuksie) ORT zeby oddzialowywalo na wszystkie kompy w sieci czy musze ustawiac MTU (to samo) na kazdym z kolei?

czy na wszystkich kompach (WinXP/Fedora2) badanie mojego 'Max MTU' da ten sam wynik?

z gory dzieki za pomoc smile.gif

ps. w jaki sposob sprawdzam obecne ustawienie MTU?

czy na wszystkich kompach (WinXP/Fedora2) badanie mojego 'Max MTU' da ten sam wynik?

nie,

MTU to maksymalna długość ramki akceptowana na danej trasie i nie jest ona zależna od dystrybucji tylko od rodzają łącza fizycznego i sposobie "wysyłania danych" tym łączem (rodzaj zastosowanego protokołu)

orzystam z sieci domowej, w ktorej Neo 512 stoi na  Linuksie), w zwiazku z czym czy wystarczy ustawic MTU tylko na Linuksie ORT zeby oddzialowywalo na wszystkie kompy w sieci czy musze ustawiac MTU (to samo) na kazdym z kolei?

neostrada stosuje protokół pppoe, który ma większy nagłówek o 8 bajtów od standardowego ppp, dlatego maksymalna porcja danych będzie mniejsza o te 8bajtów

dla neostrady MTU wynosi 1492

dla sieci LAN i większości łącz MTU=1500

1. jedno rozwiązanie to na wszystkich kompach ustawienie MTU takie jak najmniejsze MTU na trasie czyli 1492 (ustawiasz na każdym komputerze)

2.

albo pozostawiasz wszędzie 1500, dla neo 1492 i wymuszasz fragmentacje pakietów poprzez:

iptables -I FORWARD -p tcp -m tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss
-to-pmtu

i sprawa załatwiona