Skocz do zawartości

Drukarka W Sieci ...

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem związany z drukowaniem przez sieć :/

Komputery są w pewnej domenie i jest takie ułożenie:

[serwer]----------+---------+-----------+
     |            |         |           |
[drukarka]       [FC4]    [FC4]       [winXP]

I tak drukarka jest podłaczona do komputera, który jest serwerem i on ma system windows 2000.

Drukarka to "HP LaserJet 6" i jest widziana w sieci pod nazwą "HPLaserJ". Drukarka jest udostępniona w sieci. I mam problem z wydrukiem dokumentu spod komputera obsługującego FC4.

Co można zrobić by to zaczeło działać ??

jaki dostajesz komunikat, co jest w logach? jakieś wskazówki? w jaki sposób zainstalowałeś drukarkę pod linuxem? jak jest ona udostępniona pod windowsem?

Doinstalowałeś pakiet "udostępnianie drukarek dla komputerów z systemem Unix" (czy jakoś tak) znajduje się na płytce z windowsem (start -> dodaj usuń programy -> pakiety instalacji windows (czy jakoś tak))

No więc nie moge ci żadnych szczegułów powiedzieć bo ich nie znam sad.gif bo to są komputery w mojej szkole a ja musze je przygotować do matury i jutro jest ostatni dzień ...

Powiem ci jak ja robiłem:

Doinstalowałem na komputerze - serwerze dodatkowe pliki:

* Ghostscript

* RedMon

* GSview

do katalogu zaweirającego plik gsprint.exe utworzyłem plik gsprint.cfg z taką zawartością:

-noquery

-color

-printer

HPLaserJ

-ghostscript

"C:\GS\GS8.14\BIN\GSWIN32C.EXE"

Następnie w panelu sterowania utwozyłem nową drukarkę, która korzysta za sterowników Apple LaserWriter II

poustawiłem w oknach właściwości odpowiednie wpisy.

Na FC4 dałem nową drukarkę wszystko niby dobrze uzupełniłem ... i gdy probowałem coś wydrukować to nic sie nie działo..

Jeśli chodzi o ten przepis to tak miałęm w jakiejś książce, a logów itp nie znam bo nie ma mnie na tamtych komputerach.

Może podajcie jakąś polska stronę z opisem instalacji tej drukareczki niekoniecznie przez sieć ....

Pozdrawiam

jak dla mnie to za mało danych:

-na serwerze jest windows 2000 czy to jest wersja serwerowa?

-czy komputery logują się do domeny? rozumiem że kontrolerem domeny jest w2k...

-czy drukarka udostępniona jest tylko dla komputerów podłączonych do domeny? czy każdy komputer w tej sieci może z niej skorzystać?