Mariusz2810 Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 witam, Może mój problem jest banalny, ale ja jestm początkującym użytkownikiem linuksa tak więc licze na waszą pomoc, chodzi o to że nie moge zapisać zmian w pliku fstab. Jeśli chodzi o uprawnienia to nadałem mu wszystkie do zapisu odczytu i wykanywania. Co mam zrobic bym mógł troche rzeczy pozmieniać w tym pliku i puzniej to zapisać? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Zaloguj się na roota z terminala przez su -. Kreska jest ważna. gedit /etc/fstab I poczytaj mini FAQ przypięty w dziale Informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Tak jak kolega wyżej powiedział - zaloguj się na root i wtedy to zrób. I na przyszłość nie zmieniaj chmod'a systemowym plikom czy coś, kiedyś możę się to źle skończyć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Gooosh... chmody, srody Jeżeli nie miałeś wczesniej do czyninia z linuksem to po prostu otwórz fstaba w jakimś edytorze - dopisz co trzeba, zapisz (musisz byc zalogowany jako root) i po kłopocie powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz2810 Napisano Kwiecień 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 (edytowane) #### loguje się jako root i dalej nie moge zapisać tych zmian Edytowane Kwiecień 26, 2006 przez _PaT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 ja sie nie bawie tylko menedżer plików-tryb administratora i wsio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 ls -l /etc/fstab I patrzysz jakie prawa ma plik. Np. rw-r--r-- Właściciela sprawdzasz. Wyświetlane może być np tak: root:root To oznacza że włascielem jest root, a grupą, która posiada ten plik, również root. Taka składnia: Użytkownik:Grupa Polecam ci TEN podręcznik chmoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 #### loguje się jako root i dalej nie moge zapisać tych zmian Proszę o zapoznanie się z regulaminem forum i nie używanie wulgaryzmów!!! Dostajesz ostrzeżenie. Z przykrością stwierdzam, że kolejne może uniemożlwić naszą dalszą współpracę na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi