XaVeR Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 mam FC5 i chcę założyć serwer DNS, mam domenkę costam.com i teraz co dalej? mam zamiar zrobić sobie kilka kont na tym serwerze i chcę żeby każde z nich miało inną domenkę i żeby to nie było coś takiego jak alias , żę np cały czas jest www.lol.prv.pl jak wejde w jakas podstrone to caly czas ten adres tylko zeby bylo www.costam.com i jak wejde w strone oferta to by bylo www.costam.com/oferta.php zeby poprostu pokazywalo dany katalog lub plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Serwera DNS chyba u siebie nie postawisz (a tym bardziej setwera xD). Musisz po prostu podpiąć poddomeny do odpowiednich przykladowo katalogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 chyba bardzo malo jeszcze googlowales. virtualhosts (apache) i nie potrzebujesz zadnego dnsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaLeC Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 dokładnie virtualhost i jedziesz a setwera zostaw w spokoju a tak na poważnie, to jeśłi jesteś początkujacy, to nie instaluje serwera DNS, bo to jest najbardziej niebezpieczne oprogramowanie na (_linuxa_ → Linuksa) ORT, trzeba cały czas pilnować, aby było aktualne i dbać o niego... druga sprawa, jak wykupiłeś domenę, to zapewne tam w ustawieniach podawałeś ip, gdzie ma przekierować tą domenę, którą wykupiłeś i oni jak podasz im ip wpisują te dane do swojego serwera DNS i nie musisz jego usiebie instalować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaVeR Napisano Kwiecień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 czyli moge ustawic sobie to w ustawieniach domeny tam gdzie kupiłem domenke tak? i bedzie to chodziuło tak jak chgciałem? czyle www.lol.pl/costam i jak wejde w jakis odnosnik to bedzie www.lol.pl/costam/lol.php ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwajcar Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 a tak na poważnie, to jeśłi jesteś początkujacy, to nie instaluje serwera DNS, bo to jest najbardziej niebezpieczne oprogramowanie na (_linuxa_ → Linuksa) ORT, trzeba cały czas pilnować, aby było aktualne i dbać o niego... Nie jest tak źle. W FC5 bind jest wstępnie skonfigurowany i działa w chroot'cie. Czyli względnie bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 czyli moge ustawic sobie to w ustawieniach domeny tam gdzie kupiłem domenke tak? i bedzie to chodziuło tak jak chgciałem? czyle www.lol.pl/costam i jak wejde w jakis odnosnik to bedzie www.lol.pl/costam/lol.php ??? kolejnosc jest taka. 1. co to DNS? 2. jak dziala apache - aliasy i subdomeny, virtualhosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Witam Na wstępie chciałem przeprosic za odwalanie takiego starego tematu, ale on opisuje dokładnie to co chciałbym zrobić u siebie. A mianowicie mam postawiony serwer WWW (Apche) i chciałem zrobić parę wirtualnych hostów widocznych z internetu dla użytkowników systemu, ale jest jeden problem, a mianowicie posiadam NEO (zmienne IP). Teraz korzystam z wynalazku zwanego NO-IP i dla jednego hosta spisuje się idealnie, ale jak to sie będzie miało do możliwości utworzenie wirtualnych hostów na Apache-u, czy jest to w ogóle wykonalne i jak w najlepszym wypadku by to wyglądało w praktyce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 zakladasz poddomeny domena1.host.com domena2.host.com dalej <VirtualHost statystyki.gim34.bee.pl:80, *.statystyki.gim34.bee.pl> ServerAdmin [email protected] DocumentRoot /var/www/usage ServerName statystyki.gim34.bee.pl </VirtualHost> masz przyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 Witam Co do konfiguracji Apache-a pod kątem wirtualnych hostów to wiem jak to sie robi, nie wiem tylko jak założyć poddomeny, ogólniej gdzie je założyć, teraz wpisuję w przegladarce np. "host.no-ip.biz" i łacze się ze swoim kompem, ale aby utworzyć poddomeny muszę stawiac serwer DNS u siebie ? Nigdy nie bawiłem sie takimi rzeczami i doszedłem do wniosku że czas zacząć, ale na dzień dzisiejszy konfiguracja serwera DNS, a tym bardziej zarządzanie nim jest dla mnie czarną magią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 w zasadzie poszukaj czy na no-ip jest wildcard DNS, jak tak to wpisujesz poddomene w apachu i nic cie wiecj nie interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Witam Przepraszam, że z lekkim poślizgiem, ale migrowałem z FC5 na FC6 i powoli dostosowywałem system do swoich potrzeb. A więc wracając do tematu, to na No-IP jest taka opcja, ale niestety w wersji płatnej, a mnie niestety to nie urządza. Jest może jeszcze jakiś inny sposób na utworzenie poddomen do wirtualnych hostów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 na jakiejs PL uczelni jest freedns z wildcardem z free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 na jakiejs PL uczelni jest freedns z wildcardem z free A czy ten serwerek DNS jest dynamiczny, bo ja niestety nie posiadam stałego IP, i tu jest właśnie największy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 jest opcja dyndns http://freedns.sgh.waw.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi