Skocz do zawartości

Totem-xine I Vcd

lelad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

System Fedora Core 5.

Mam takie pytanie:

Czy udało się komuś odtworzyć płytę VCD stosując do tego celu totem?

Moje doświadczenia są następujące:

Płyt Video CD nie odtwarza ani totem-xine ani totem oparty o gstreamer.

W obu przypadkach przy próbie odtworzenia płyty VCD uzyskuję komunikat, że totem nie może uruchomić płyty mimo zainstalowanej odpowiedniej wtyczki.

Natomiast totem-xine potrafi odtwarzać płyty DVD czego nie robi totem (gestreamer).

Ale może ktoś ma inne doświadczenia i wtedy chętnie bym je poznał.

Zaznaczam, że nie ma żadnych kłopotów z odtwarzaniem płyt VCD i DVD stosując do tego celu mplayer, chociaż odtwarzanie DVD jest trochę niewygodne.

Może ktoś się także orientuje czy jest wkompilowana obsługa lirc w totem lub totem-xine z repozytoriów Fedory. Mnie jak do tej pory nie udało się uruchomić zdalnego sterowania w tych totemach mimo, że działa poprawnie w tvtime, mplayer, xmms, gnomeradio.

Wszędzie w opisach odtwarzacza totem zjaduję też informację że obsługuje lirc.

Uzupełnienie 08.05.2006

Zauważyłem także, że totem-xine nie odtwarza płyt audio-cd. A może ktoś ma inne doświadczenia?

Uzupełnienie 10.05.2006

Moje poprzednie doświadczenia były nie całkowicie zgodne z prawdą. Jednak totem-xine odtwarza płyty audio-cd. Ale jedynym sposobem jej uruchomienia jest kliknięcie na ikonę płyty audio na pulpicie jeśli jest wyłączone automatyczne uruchamianie tych płyt przez totem. Jeżeli natomiast to uruchamianie jest włączone to płyta audio uruchamia się automatycznie po włożeniu do napędu.

Pozdrawiam

Lelad

• 2 weeks later...

Dzięki za odpowiedź.

Xine nie próbowałem bo mój problem nie polega na tym, że nie mogę odtwarzać VCD i SVCD w ogóle. Bez problemu robię to korzystając z mplayera. Nie mogę tylko tego zrobić w totem-xine , który mam już zainstalowany i dlatego byłem ciekaw czy inni też mają podobne doświadczenia. Nie chcę instalować jeszcze jednego odtwarzacza gdyż mplayer może odtworzyć chyba wszystko.

Pozdrawiam

Lelad