mavik Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Witam Instaluję xfce4-4.3.90.1 pod FC5 Wszystko idzie ładnie instalator sie kompiluje xfce sie kompiluje aż tu nagle przy Configuring libxfce4mcs ...: checking limits.h presence... yes checking for limits.h... yes checking for stdlib.h... (cached) yes checking for unistd.h... (cached) yes checking for getpagesize... yes checking for working mmap... yes checking for X... no configure: error: X Window system libraries and header files are required !! Failed to configure libxfce4mcs, see the errors above !! for details on the problem. Dodam tylko że ściągnąłem XFCE*.bin Cały dzień szukam odpowiednich pakietów. Nie za bardzo rozumiem dlaczego ale nie widze nigdzie xorg-x11-devel lub czegoś w tym stylu. Dodam tylko że z konfiguracją yuma wszystko ok repozytoria podstawowe są i działają. Orientujecie się o jaki pakiet może biegać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Osobiście zastanwia mnie jak się sprawdza ten nowy file manager. Daj znać jak uda Ci się to postawić. Chociaż w sumie lepiej byłoby zrobić RPM'y :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Maj 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Jeśli chodzi o instalację to może skończę jak się dowiem co to za tajemnicze X windows libraries and headers. Ciekawym wrażeń z konfiguracji nowego XFCE, polecam stronkę arsen.gentoo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 configure: error: X Window system libraries and header files are required yum install x11-devel chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 @uosiu libx11-devel miałem i to mnie zastanowiło. Metodą może niezbyt piękną już sobie poradziłem z tym akurat problemem. Komenda yum --disablerepo=extras install libx*-devel załatwiła sprawę w 100%. Doinstalowało mi jakies 16 pakietów których nie miałem, a któregoś z nich brakowało. @AlienJR RPM'y zrobię jak się pojawi stabilne XFCE4.4 albo poczekam aż sie pojawią w extras. Jeszcze nie czuje sie na siłach robic dobre RPM'y, poza tym troche nie mam na to czasu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi