rafalzaq Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 KDE jest chyba łatwiejsze dla kogoś kto się przesiada z windowsa. Zresztą możesz mieć oba (a nawet więcej) środowiska, a każdy użytkownik może używać innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Ja używam GNOME'a KDE nie chcę z 3 powodów: - za powolne dla mojego staruszka - nie ma zintegowanego programu dobrego, jak GIMP - nie ufam jego przegladarce Konqueror(wydaje mi się niebezpieczna) a nie chce mieszac firefoxa z KDE. ad.1 możliwe ad.2 ??? ad.3 a. niebezpieczna? b. nie musisz używać konquerora do niczego c. a co niby nie można używać FF w KDE? jakie przewidujesz konsekwencje? bo ja taki zestaw używam od kiedy wyszedł FF 1.0 i może powinienem zacząć się bać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Używam Firefoksa w KDE od początku mojej przygody z Linuksem (będzie z jakiś rok) i nie zauważyłem żadnych negatywnych tego skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Ja używam GNOME'a KDE nie chcę z 3 powodów: - za powolne dla mojego staruszka - nie ma zintegowanego programu dobrego, jak GIMP - nie ufam jego przegladarce Konqueror(wydaje mi się niebezpieczna) a nie chce mieszac firefoxa z KDE. ad.1 możliwe ad.2 ??? ad.3 a. niebezpieczna? b. nie musisz używać konquerora do niczego c. a co niby nie można używać FF w KDE? jakie przewidujesz konsekwencje? bo ja taki zestaw używam od kiedy wyszedł FF 1.0 i może powinienem zacząć się bać... ad.3a to moja subietkywna opinia ad3b wiem o tym przeciez ad2, ad3c nienawidze mieszania bibliotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Po przeczytaniu postów na razie popracuję na Gnome, jeszcze pewnie skusze się na (_fluxbox'a_ → Fluxboksa) ORT. W sumie najbardziej zależy mi na łatwości obsługi, intuicyjności i szybkości. Oczywiście to nieznaczy że uciekam od konsoli, bo w sumie bardzo lubię z niej korzystać i w niej jest potęga Linuksa. Ale dalej chętnie zobacze jakie są dalsze opinie i sam się podzielę jak już popracuję troszkę więcej nad jednym i drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 (...)jeszcze pewnie skusze się na (_fluxbox'a_ → Fluxboksa) ORT. W sumie najbardziej zależy mi na łatwości obsługi, intuicyjności i szybkości.(...) Gdybym mial shierarchizować cechy fluxa po moich doswiadczeniach to byloby to w kolejnosci: szybkosc, intuicyjnosc a latwosc obslugi (konfiguracji) to z tego zostawilbym tylko "obslugi" ale pewnie tacy uzytkownicy jak Andrzej Orkan bardzo sie ze mna nie zogdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Przejrzałem sobie troszke zrzutów i widzę że naszego ojczystego języka tam chyba (_niema_ → nie ma) ORT, a ja z ang raczej kuleje, więc chyba na razie zostanę przy Gnome i zobaczymy jak mi się będzie z nim współpracowało. Ja u siebie nie zauważyłem różnicy w szybkości działania. Bajerami w stylu przeżroczystość w KDE jakoś szybko się nudzę, bo nieraz przez to traci się przejrzystość menu i pulpitu. U siebie w domciu na XP mam ustawiony wygląd bez bajerów i bardzo mi to odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Wiesz... Z Fluxboksem jest tak, że tam nie ma czegoś takiego jak ustawiony/dostępny język. Flux nic nie robi za ciebie. Menu Fluksboksa jest jednym pliczkiem konfiguracyjnym. Tam RCZNIE dodajesz (właściwie dopisujesz) liniki oznaczające pozycje menu, podmenu itp a to czy nazwiesz je sobie po polsku, in english czy na przykład ニホンコ゛ to już twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 To w takim razie jak ktoś nie lubi tekstowych konfigów to raczej się nie skusi:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Jak chcesz odpalic Gdesklets w Gnome to pwisz w konsoli lub w "Uruchom Program" 3ddesk ja natomiast przyporzadkowalem sobie to w skrotach klawiszowych na znaczku windy na klawiaturze ;-) Ale to juz jest opisane u nich na stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 ad2, ad3c nienawidze mieszania bibliotek Nie ma sensu powiedzenie "mieszać". Siedzę na KDE i korzystam z wielu aplikacji spod znaku GTK, i mi to nie przeszkadza. Pierwsza z nich ładuje mi GTK do pamięci, a potem jest luz. Gdybym podchodził podobnie jak ty, to musiałbym się zamknąć na 1/2 oprogramowania okienkowego w jedną lub drugą stronę. A pomyśl jaki problem mają ci, co siedzą pod fluxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Ja odwrotnie ale właściwie tak samo, korzystam z wielu programów KDE i nie jest mi źle... Nie korzystam z tego środowiska ale to nie znaczy że mam nie korzystać z jego programów... To niemądre, bo na oba środowiska są doskonałe programy z których warto korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 A ja prezentuję pogląd odmienny Kożystam z Gnome i tylko z programów pod Gnome. Gdy kożystałem z KDE oczywiście nie olewałem Firefoksa albo GIMP'a tylko dlatego, że są to programy pod Gtk - są niezastąpione i nie ma co ich pożucać tylko z powodu widzimisię . Ale teraz, kożystając z Gnome'a staram się nie używać KDE'owskich i to nie dlatego, że coś mi się w nich nie podoba, ale dlatego, że mam odpowiedniki wszystkich pod Gnome. Nie widzę sensu w używaniu pod Gnome'm np. Kadu które wymaga zaśmiecenia sobie dysku połową KDE, a potem wygląda odrażająco bo nie integruje się z wyglądem reszty pulpitu. Tak, wiem, że jest na to baaaardzo prosty sposób, ale po co skoro jest GnuGadu? Podobnie jest z Anjutą i KDevelop oraz Bluefishem i Quantą. W zasadzie odpowiadają sobie pod względem możliwości więc po co wtryniać sobie pół KDE tylko po to żeby działał nam program którego odpowiednik mamy pod Gnome (albo na odwrót)? Jedyny wyjątek który mi przychodzi do głowy to Gnome-Commander który ma się ni jak do możliwości Krusadera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Nie widzę sensu w używaniu pod Gnome'm np. Kadu które wymaga zaśmiecenia sobie dysku połową KDE {o,o} |)__) -"-"- O RLY? "poława KDE"? O czym Ty misiu gadasz? http://www.gentoo-portage.com/net-im/kadu/Dep#ptabs Jedyny wyjątek który mi przychodzi do głowy to Gnome-Commander który ma się ni jak do możliwości Krusadera. http://openspace.linux.pl/ , wczesna wersja a juz daje czadu. PS. Z mniejsza liczba funkcji, ale zawsze, zamiennikiem dla GIMPa z tym jego tragicznym UI jest Krita (btw. Pixel jest niezly, ale jeszcze beta i platny. Za to chodzi na wszystkich systemach prawie) PS2. A gadanie ze "KDE jest be" bo podobne do Windy to najglupszy tekst swiata. Ustawienia takie jak domyslny Gnome w KDE moge "wyklikac" w 0,5 minuty. To jak aktualnie wyglada moje KDE -> (SCREEN) to jest do wyklikania w 1,5 minuty. PS3. Z czasem zauwazycie ze szukaną przez was aplikacje predzej znajdziecie napisana w QT niz w GTK. Poprostu aplikacje QT/KDE na ogól są lepsze. I to nie wynik jakiegos glupiego przypadku. Qt-toolkit jest swietny i ma jeszcze lepsza dokumentacje, w przeciwienstwie do GTK i jego klas ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Qt-toolkit jest swietny i ma jeszcze lepsza dokumentacje, w przeciwienstwie do GTK i jego klas ;] To już zależy kto to mówi (_na prawdę_ → naprawdę) ORT Znam ludzi twierdzących że jest dokładnie odwrotnie i że napisanie czegokolwiek pod Qt jest znacznie trudniejsze niż pod Gtk. Z czasem zauwazycie ze szukaną przez was aplikacje predzej znajdziecie napisana w QT niz w GTK Używam Linuksa od 3 lat - nadal jestem noobem, ale zauważyłem przez te 3 lata jedno: Równie łatwo znajduję aplikacje pod Qt (na KDE siedziałem dość długo na początku przygody z Linuksem i ostatnio przed przesiadką z Gentoo na Fedorę) jak i pod Gtk. Obecnie nie używam żadnej aplikacji napisanej pod Qt i to nie dlatego, że powstrzymuję się od tego (Krusadera też, bo wygodniej mi poprostu w Nautilusie), ale dlatego, że nie mam takiej potrzeby. Na KDE używałem AmaroKa - tutaj mam Banshee i Rythmbox z których używam tego pierwszego (a takie przykłady można mnożyć). Poza tym, za sprawą Novella i jego SLED'a pod Gtk powstało ostatnio sporo (_na prawdę_ → naprawdę) ORT fajnych i porządnych programów. Z mniejsza liczba funkcji, ale zawsze, zamiennikiem dla GIMPa z tym jego tragicznym UI jest Krita Jakie tragiczne UI? Gimp jest cholernie wygodnym programem. Ale dla mnie. Dla kogoś może być do zastąpienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi