ufyjolk Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Witam. Cudem (no, nie cudem - wrodzoną inteligięncją ) udało mi się zainstalować najnowsze stery nVidii (mam GF 7600GT, więc potrzebowałem właśnie tych) w skrócie powiem, że nie szły rpmy, yumem i nie chciała się odpalić instalka nawet po ściąganiu źródeł i develi. W każdym razie po zainstalowaniu sterów chciałem sobie może oglądnąć jakiś film. I tu problem: mplayer na FC4 mi ładnie chodził, ale teraz (mam FC5 na kernelu 2.6.16.1_FC5-2096) nawet nie chciał się uruchamiać (mplayer: error while loading shared libraries: /usr/lib/libnvidia-tls.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied). Co z tym zrobić? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 spróbuj zmienić uprawnienia pliku tak, aby wszyscy mieli odczyt. w sumie ja mam jądro 2.6.16.1 FC5 2111, spróbuj tego. i stery znajdź: yum search nvidia i zainstaluj. najlepiej wszystko, ale najpierw dodaj repozytorium livna. inaczej klapa, przez yuma nie ma szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jtb Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Witam, Zainstaluj libnvidia-tls.so.1, pobierajc np. z http://rpm.pbone.net/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufyjolk Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 zupdateuję kernela i zrobię to, o czym mówicie. O skutkach poinformuję Dzięki! Pozdrawiam! /sorki - ta biblioteka jest, ale jest dowiązaniem i nie można zmieniać uprawnień... (perzypomniało mi się ale updateuję kernela, więc zobaczymy, co będzie Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 tutaj chodzi o konfiguracje SELinuksa, oto post gajownika w tej sprawie: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10030 mozna to zrobic na 2 sposoby albo wprowadzic wyjatek za pomoca chcon, tak jak to zrobiono w faqu instalacji sterow ati: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10004 albo od razu wylaczyc czesciowa funkcjonalnosc SELinuksa (nie jest to zalecane) za pomoca polecenie system-config-securitylevel, tam w zakladce "SELinux>Zmodyfikuj politykę SELinuksa>Zgodność>" zaznacz Pozwol na korzystanie ze wspoldzielonych bibliotek Text Relocation i mplayer nagle zacznie dzialac ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufyjolk Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Wszystko pięknie, ładnie, ale "$ mplayer Naruszenie ochrony pamięci" Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 skad ten mplayer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Mplayer prawdopodobnie budowany pod inną dystrybucję, dam głowę że SELinux nawet po wielu zabiegach nie zaakceptuje tego pakietu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufyjolk Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 (edytowane) mplayer z yuma i to pewnie z livny. raczej nie ma mowy o innej dystrybucji... /edit: Skompiluję może kernela 2.6.16.16 (bo <plask> nie chce się zupdateować przez yuma, więc pewnie i rpm nie pójdzie), wywalę mplayera, doinstaluję stery nVidii i resztę bajerów do kernela, skompiluję mplayera ze źródełi powinno być OK. Jak nie, to napiszę znowu Dziękuję i pozdrawiam Edytowane Maj 11, 2006 przez ufyjolk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 I w ten sposób nasyfisz w systemie. Jak nie chce się kernel ściągnąć przy pomocy yuma to ściągnij go ręcznie stąd i zainstaluj yumem (yum localinstall ścieżka_do_pliku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi