Skocz do zawartości

Mplayer: Error While Loading Shared Libraries: /us

ufyjolk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Cudem (no, nie cudem - wrodzoną inteligięncją wink.gif ) udało mi się zainstalować najnowsze stery nVidii (mam GF 7600GT, więc potrzebowałem właśnie tych) w skrócie powiem, że nie szły rpmy, yumem i nie chciała się odpalić instalka nawet po ściąganiu źródeł i develi.

W każdym razie po zainstalowaniu sterów chciałem sobie może oglądnąć jakiś film. I tu problem: mplayer na FC4 mi ładnie chodził, ale teraz (mam FC5 na kernelu 2.6.16.1_FC5-2096) nawet nie chciał się uruchamiać (mplayer: error while loading shared libraries: /usr/lib/libnvidia-tls.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied). Co z tym zrobić?

Pozdrawiam!

spróbuj zmienić uprawnienia pliku tak, aby wszyscy mieli odczyt.

w sumie ja mam jądro 2.6.16.1 FC5 2111, spróbuj tego.

i stery znajdź:

yum search nvidia

i zainstaluj. najlepiej wszystko, ale najpierw dodaj repozytorium livna. inaczej klapa, przez yuma nie ma szans.

zupdateuję kernela i zrobię to, o czym mówicie. O skutkach poinformuję wink.gif

Dzięki!

Pozdrawiam!

/sorki - ta biblioteka jest, ale jest dowiązaniem i nie można zmieniać uprawnień... (perzypomniało mi się wink.gif ale updateuję kernela, więc zobaczymy, co będzie wink.gif

Pozdr

tutaj chodzi o konfiguracje SELinuksa, oto post gajownika w tej sprawie: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10030

mozna to zrobic na 2 sposoby albo wprowadzic wyjatek za pomoca chcon, tak jak to zrobiono w faqu instalacji sterow ati: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10004

albo od razu wylaczyc czesciowa funkcjonalnosc SELinuksa (nie jest to zalecane) za pomoca polecenie system-config-securitylevel, tam w zakladce "SELinux>Zmodyfikuj politykę SELinuksa>Zgodność>" zaznacz Pozwol na korzystanie ze wspoldzielonych bibliotek Text Relocation

i mplayer nagle zacznie dzialac ;P

mplayer z yuma i to pewnie z livny. raczej nie ma mowy o innej dystrybucji...

/edit:

Skompiluję może kernela 2.6.16.16 (bo <plask> nie chce się zupdateować przez yuma, więc pewnie i rpm nie pójdzie), wywalę mplayera, doinstaluję stery nVidii i resztę bajerów do kernela, skompiluję mplayera ze źródełi powinno być OK. Jak nie, to napiszę znowu wink.gif

Dziękuję i pozdrawiam wink.gif

Edytowane przez ufyjolk