Skocz do zawartości

Przeglądarka Internetowa

witek84

Rekomendowane odpowiedzi

Epiphany. Odchudzona ale sympatyczna. Ja osobiście lubię niekiedy ją użyć, kiedy jestem zmęczony Mozillą.. Polecam. Jest w repo. Dla porównania Firefox zajmuje 84,5 MB pamięci, a Epiphany 28,6 MB.

Epiphany jest oparta na gecko, działa bardzo dobrze i jest dość szybka.. Łączy więc dobre i szybkie działanie, a to duża zaleta. Jest to mój prywatny numer 2 wśród przeglądarek, zaraz po Firefoksie. smile.gif

Coppertop - wypróbuj, warto mieć taką przeglądarkę w swoim systemie.

dillo to była moja pierwsza myśl - trzeba jednak postawić sobie sprawę jasno: ta przeglądarka, mimo swoich licznych zalet wyświetli Ci poprawnie w okolicach 20% stron - reszta będzie trochę... hmm... "pokrzywiona" smile.gif

Jeżeli chodzi o links i inne tekstowe.. Cóż, warto mieć coś takiego jak links, albo w3m w razie padu iksów, ale żeby używać tego na codzień to trzeba bardzo nielubić obrazków i bardzo lubić klawiaturę wink.gif

Coś za coś - nie próbowałem epiphany, ale z tych, które znam nie kojarzę przeglądarki, która byłaby tak "używalna", jak Firefox i była od niego znacząco lżejsza.

//edit: ale żeby nie było - to wszystko tylko moje subiektywne opinie smile.gif

Pozdrawiam.

Eph ma o wiele mniej opcji konfiguracyjnych niż FFox ani tylu możliwości i rozszerzeńeń, ale za to jest sporo lżejszy (o 50 Mb pamięci) i wyświetla strony tak jak przeglądarka spod znaku lisa... A to jest bardzo ważne... No i nie jest tekstowa, a od tekstowych programów wielu ludzi odrzuca.

Epiphany to przeglądarka napisana specjalnie dla Linuksa (coś jak K-meleon na windowsa) co pozwala na jej szybsze działanie. Można powiedzieć że to taki odchudzony Firefox. :]

Jest jeszcze Galeon.

Nie wiem czy korzystasz z KDE ale może Konqueror spełni Twoje oczekiwania (nigdy nie używałem go do przeglądania stronek ale raczej nie powinien pożerać tylu pamięci).

dla masochistow lynx, dla mniejszych links, dla mnie firefox ale gez pluginow (10stron w zakladkach i

[uosiu@localhost ~]$ ps aux

USER PID %CPU %MEM VSZ RSS TTY STAT START TIME COMMAND

uosiu 2504 0.0 0.1 4392 1188 ? S 20:27 0:00 /bin/sh /usr/lib/firefox-1.5.0.2/run-mozilla.sh /usr/lib/firefox-1.5.0.2/f[code]

wg. to to 6.8% z 768 ramu = 52mb. dodatki: adblock, skorka noia, forecastfox, fasterfox, perfomancing, flashgot i gmail notifer)

Ja też dlatego się nie specjalizuję w przeglądarkach.. Ale czasami dobrze jest włączyć coś odchudzonego:] Szczególnie jak się ma mało ramu i każdy Mb pamięci jest na wagę złota.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...