walwat Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Aby podłączyć komórkę Siemens do kompa pod Linuksem należy zainstalować dwa programy: 1. Najpierw pobrać fuse 2.5.3 z http://sourceforge.net/project/showfiles.p...group_id=121684 2. Potem siefs 0.5 do pobrania z http://chaos.allsiemens.com/siefs/ i rozpakować ściągnięta archiwa. Instalacja w sposób klasyczny w powyższej kolejności (nie ma rpm'ów) czyli: ./configure make make install, wykonane w katalogu z rozpakowanymi archiwami jako root. 3. Utworzyć w katalogu /mnt katalog /mobile (albo inny wg uznania) 4. Zrestartować kompa. 5. Podłączyć komórkę do kompa za pomoca kabla na port szeregowy RS-232, znany z windy pod nazwą COM. COM1 to w Linuksie ttyS0, COM2 to ttyS1 itd. (z tego co wiem siefs nie działa przez IRDA, i nie wiem czy działa przez "bluetooth" - ja używam kabla) 6. Jako root wydać komendę "modprobe fuse" 7. Jako root zamontować komórkę "mount -t siefs /dev/ttyS0 /mnt/mobile" (jeśli jest to inny numer portu to zmienić odpowiednio) 8. Przejśc do katalogu /mnt/mobile i cieszyć się tym co jest w telefonie. UWAGI: - nie wszystkie modele Siemensa są wspierane (ja używam S 55) - program nie jest tak funkcjonalny jak Siemens Data Suite (którego pod Wine nie udało mi się zaistalować), ale działa. - do zrobienia jest wiele rzeczy np. smsy, książka adresowa i pliki dżwiękowe są w jakimś dziwnym formacie, ale zdjęcia otwierają i kopiują się bez problemu. - punkt 6 i 7 można zautomatyzować (uruchamiać przy starcie) jeśli ktoś chce. To co napisałem to skrót z plików readme w/w programów, w których jest wszystko przystępnie i dosyć krótko opisane - zachęcam do lektury przed instalacją. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Bomba A czy udało się komuś dokonać tej samej sztuki z użyciem irdy (takiej wpinanej w mobo)? Bo walczyłem już z fuse+siefs, ale nic z tego u mnie (choć irdadump pokazuje, że komunikacja z moim S55 jest). A niby w biosie się ją ustawia jako port szeregowy. Googlałem i echo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi