Skocz do zawartości

Wroclawskie Juwenalia

uosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja o kaczkach powiem tak: niech rządzą. Jak im się uda i będzie lepiej w naszym kraju to sam na nich zagłosuję w przyszłych wyborach i będzie super. A jak nie to ich się kopnie w du*ę i wybierze nowy. I to tyle. Mi osobiście przeszkadza trochę że Lech jest sterowany przez Jarka (mi się przynajmniej tak wydaje) ale jeśli to ma pomóc Polsce to niech i będzie sterowany.

Otoz to.

a mnie zastanawia taka sprawa, Czemu od początków naszej demo****** ciągle ludzie głosują w kółko na tych samych tylko pod inną nazwą?? Jak to jest? Wszyscy narzekają na tych, potem na tamtych a i tak co jakiś czas i tak na nich głosują.

Racja. Poniewaz juz sie wypowiadalem wystarczajaco, to nie bede wskazywal na te partie, ktore w wiekszosci zawieraja takie zbieraniny.

btw. Niebędę tutaj przedstawiał swoich poglądów(chyba że ktoś bardzo chce) bo uważam że powinno się zamknąć ten temat bo on i tak doniczego nieprowadzi.

Wiele rozmow do niczego nie prowadzi, co nie oznacza, ze nie poszerza horyzontow. A Hyde Park ma taka specyfike, ze mozna tu pisac o wszystkim, niekoniecznie prowadzac do okreslonego celu...

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

ja chialem tylko powiedziec, ze nie moge scierpiec ludzi, ktorzy dla osiagniecia celow oklamuja narod obiecujac rzeczy niemozliwe do spelnienia i ktorzy oczerniaja konkurencje prowadzac negatywna kampanie.

bo wiecie czemu w niemczech po wyborach tak szybko zawiazano koalicje?? bo tam wszyscy mieli dziadka w wermahcie...

nie podoba mi sie sposob prowadznie polityki przez dwoch takich dla ktorych ksiezyc to za malo i nie wybiore nastepnym razem tego, kto powie, ze jest ch*jowo i ze jakby jego wybrac to przez 5 lat zbuduje 5*10^6 nowych mieszkan... no takie rzeczy przemawiaja jedynie do ludzi glupich, takich, ze jak im powiedziec, ze zbiory w sierpniu beda dwa razy takie jak w zeszlym roku a w zimie bedzie max 4 st C i drogi nie beda sliskie...

a jak slysze, zeby dac im szanse to ja sie pytam dlaczego nie dac szansy tym, ktorzy w kampanii nie klamali...

Nie wiem, czy rozpoczynac dyskusje w tymm silenie zsocjalizowanym socjologicznie gronie. Ale co tam.

Zacznijmy od wypowiedzi Gwiazdor online. Przydaloby sie nieco douczyc. Bowiem istnieje zasadnicza roznica miedzy liberalizmem gospodarczym a swiatopogladawym. Mozna np. byc konserwatysta w stosunku do spraw moralnych (i tak sie dzieje powiedzmy w czesci PO), natomiast liberalem w sprawach gospodarczych i na odwrot. Po ostatniej kampanii wyborczej panuje u nas swoista moda na potepianie liberalow. Tylko konia z rzedem temu, kto wskaze na liberalne rzady po 1989 r. Takie liberalne z prawdziwego zdarzenia a nie jakies tam postsolidarnosciowe. Niestety takowych nie bylo. Co nie oznacza, ze nie bylo np. liberalizmu swiatopogladowego. Taka orientacje prezentuje dla przykladu Polska lewica. Nawiasem mowiac w naszym dziwnym kraju tzw. lewica prezentuje czesto program bardziej prawicowy od partii prawicowych, szczegolnie w sferze ekonomicznej i na odwrot. Co do rzekomego utraty pracy. Co nie wiem ile osob straci prace jak beda rzadzili liberalowie, ale wiem, ile stracilo pod rzadami lewicy i elit postsolidarnoscowych. Ponadto chcialbym zwrocic uwage, ze najlepiej rozwijajace sie kraje swiata to kraje stosujace rozwiazania liberalne. Zaakcentujmy rozwiazania bowiem (_niema_ → nie ma) ORT obecnie czegos takiego jak kraj w 100% liberalny i w 100% socjalistyczny (no moze poza malymi wyjatkami).

Kolega napisal, ze jego ojciec straci prace. Moze, tak jak kazdy kiedys umrze. Wszyscy myslimy tylko w kategoriach, zeby ludzie nie stracili pracy. I to jest straszny blad. Oprocz nie stracenia trzeba jeszcze zyskac. Jako ludzie mlodzi powinnismy byc zainteresowani nie tylko aby nasi rodzice nie tracili pracy ale abysmy my takze ja w przyszlosci mieli. Czy ktos z pochwalajacych PIS o tym pomyslal? No co bezrobocie spada, wiec partia rzadzaca ma sie czym chwalic. Tylko,ze nie zrobila nawet jednego kroku w strone polepszenia sytuacji. Owszem zmniejsza sie ilosc bezrobotnych, ale dlatego, ze ludzie wyjezdzaja za granice i takze dlatego, ze jest nie najgorsza koniunktura. Tylko rzad, przynajmniej obecny nie ma absulutnie nic do tego.

A propo koalicji z PO. Nie jestem moze specjalnym zwolennikiem PO, w sumie nalezalem do niedawna do elektoratu UW. Ale powiem jedno. Sprawe zawalilo zarowno PO i PIS. Co wiecej to PIS jest bardziej winne bowiem na niej jako partii zwyciezkiej ciazy odpowiedzialnosc za wyglad sfery publicznej Nie na przegranych.

Prawda wyglada tak, ze PIS po zwycieswie zaczal sie rzadzic jakby zgarnal niemal 100% glosow. A PO sie po prostu nie dalo. Wszelkie smieszne sprawy z tzw. paktem stabilizacyjnym to po prostu farsa. PIS udowodnilo, ze nie doroslo do wladzy. Nic dodac, nic ujac.

Co do rozbiorow, to przyczyna ich nie byl zadenm liberalizm, tylko rozklad panstwa prawa, co zaowocowalo m.in. samowola i prywata - magnaci, szlachta. Po prostu nieudolnosc.

Sytuacja niemalze sie powtarza.

Prosze ludzi, ktorzy dali sie omamic populistycznej retoryce PIS o przemyslenie tego, co tutaj wypisuja. Niech troche sie zapoznaja z tym, co sie dzieje na swiecie. Postudiuja ekonomie i nauki polityczne. Niech wezma dystans do tego co sie dzieje na naszej scenia politycznej. Winnych jest wielu ale najbardziej winne jest PIS, ktore swoja awanturmicza polityka zraza do siebie "normalnych" koalicjantow.

Co wyscie sobie wyobrazalli, ze po tym co PIS zaserwowal w kampanii wyborczej PO przyjdzie grzecznie do nozek Kaczynskich, pocaluje i na wszystko sie zgodzi. Zdaje sie, ze nie dorosliscie do demokracji. Jedna z roli opozycji jest krytyka i ukazywanie nieprawidlowosci wladzy. I tak sie obecnie teraz dzieje. Zwroccie uwage, ze PIS nei dotrzymalo do tej pory ani jednej ze swoich obietnic wyborczych.ANI jednej. I nie piszcie prosze o becikowym, tylko o probach realnej zmiany sytuacji gospodarczej Polski. Nie dzialo sie i nie dzieje nic w tym kierunku. PIS po prostu wszystkch oszukalo. A najgorsze, ze nie potraficie tego zobaczyc,. Nie mamy zadnej IV RP, tylko dalsza czesc zwana farsa i korupcja wladzy. Prywata i samowola i to na jeszcze wieksza skale niz wczesnie bowiem w majestacie prawa i populistycznej retoryce. Zobaczycie, jak za pare lat bedziemy jezdzic do pracy do naszych poludniowych i wschodnich sasiadow, ktorzy obnizaja podatki. my tylko potrafimy podwyzszac w imie spraw socjalnych.

Prosty przyklad- na liberalnej Slowacji obnizono podatki (nie pamietam teraz o ile dokladnie) w zwiazku z czym dochod budzetu wzrosl dwukrotnie. A my nie mozemy obnizuc podatkow bowiem nie bedziemy mieli pieniadzy w budzecie. Chore. U nas zawsze byla i bedzie ciemnota oraz glupota. Sluchajcie dalej radia maryja i pis to daleko zajdziedmy. Nawet Afryka nas pewnie przegoni kiedys.

Prosta sprawa, kiedy byl czas, ze trzeba bylo miec wysokie podatki (okres przedrozbiorowy) to mielismy niskie, kiedy jest, ze trzeba miec niskie to mamy wysokie.

Nie chce nikogo przekonywac. Po prostu prosze, niemal blagam, zebysmy nie dali sie zwiesc populistycznej retoryce.

Osobiscie sadze, ze najlepsze rozwiazania tkwi zazwyczaj posrodku.

Zycze wszystkim wszystkiego dobrego. Takze tym, ktorzy nie zgodza sie z moja wypowiedzia

Kruchy temat, ale dorzuce swoje 3 grosze.

Otóż ja (ostatnio) ultralewak* i anarchista* powiem tak:

Gwiazdor: Nie przesadzaj z tym poprzednim rządem. W końcu poza tymi aferami korupcyjnymi to dużo dobrego zrobili dla tego kraju.

milan: Tak postępuje cały kraj. Niech rządzą jak nie będzie kokosów to wybierzemy coś innego. I tak skaczemy co wybory prawica, lewica, prawica, lewica, prawica, ile to będzie trwać? Może czas uregulowac poglądy i poprzeć jakiś program gospodarczy jakieś partii.

edas: Wydaję mi się, że Ci, którzy zagłosowali na PiS to teraz nie chwalą się zbytnio. Natomiast bardzo martwi mnie to, że ludzie, którzy niegłosowali zabierają głos w sprawie i co najdziwniejsze jest to krytyka. Oni nie mają prawa teraz się w ogóle odzywać! Ale to wynika tylko i wyłącznie z nienajlepszej wiedzy nt. polityki i państwa polskiej społeczności. IMHO nie po to walczyli i gineli ludzie za wolność tego kraju po to, żeby teraz połowa kraju nie głosowała.

da_niel: Zgadzam się. Wybory to żałosna walka o stołki. A, że naród głupi (a przynajmniej wiekszość - ja też) to partie łapią się najgłupszych sposobów. Z tymi kampaniami jest troche jak z masową kulturą (zwłaszcza muzyką). Po prostu próbują trafic w gust jak najwiekszej liczbie "potencjalnych klientów".

przemko: Rozpisałeś się. ;-)

Tutaj się z Tobą zgadzam. Liberalizm gospodarczy byłby dla Polski bardzo korzystny. I dlatego podoba mi się program Korwina-Mikke.

Masz racje, że partie mają mieszane programy i poglądy. Dla przykładu LPR ma poglądy #&$Y#$... (prawicowe), a program lewicowy (a przynajmnie gdzieś tak kiedyś przeczytałem). Nie szukajmy przyczyn bezrobocia w rzadach SLD, bo prawda jest taka, że ten problem wynika z socliazmu relanego. A co do dobrze prosperujących krajach liberalnych to uwzgledniłbym dodatkowo, że one obracały już od lat poteżnym kapitałem. I w dodatku bardzo często zarobionym w chory sposób. W Polsce potrzebna jest silna scena polityczna i pieniądze. Wtedy będziemy mogli wprowadzić taki liberalizm jak w "tych" krajach.

Z tym się zgadzam, że poprawa sytuacji nie wynika z rządów PiSu.

Co do PiS vs PO czy PiS + PO to wolałbym oczywiście to drugie, choć mi to w ogóle nie podoba się to, że rzadzi prawica.

Co do rozbiorów to dokładnie masz racje to była samowolką a nie liberalizm.

Poza tym to były trochę inne czasy. Wtedy ludzie byli jeszcze głupsi niż teraz. Nawet Ci na wysokich stanowiskach (czyt. bogatych).

Dalej popieram zupełnie. PiS wygrał bo naród uległ populizmowi. PiS nie ma normlanego rządu, bo się awanturował zmiast pójść na kompromisy. PiS nie przyniesie nam kokosów. ;-P

Też życze wszystkim wszystkiego najlepszego. smile.gif

Niech się wam wiedzie.

PS. edas wypowiedz się, po to hydepark jest, a może przy okazji oświecisz kogoś.. np. mnie wink.gif

Hmmm gdyby jakiś program gospodarczy się sprawdził to ludzi by zostali przy jednej partii. A my tak skaczemy, bo rządy wszystkich partii kończą się źle a wyborcy mają nadzieję że jak wybiorą innych to będzie dobrze... Bo nie ma sensu głosować na partię która koncertowo spiep**yła swoją kadencję... A kadencja kaczorów zaczyna się fatalnie, Lepper w rządzie, Giertych ministrem edukacji, kłótnie, spadające poparcie... Pożyjemy zobaczymy, bo większość ludzi nie ma orientacji prawica/lewica, tylko wybiera tych którzy nie rządzili... Jestem pewien że jak któryś rząd się sprawdzi to Polacy wybiorą go i na drugą kadencję.

Hmmm gdyby jakiś program gospodarczy się sprawdził to ludzi by zostali przy jednej partii. A my tak skaczemy, bo rządy wszystkich partii kończą się źle a wyborcy mają nadzieję że jak wybiorą innych to będzie dobrze... Bo nie ma sensu głosować na partię która koncertowo spiep**yła swoją kadencję...

Rząd SLD imho miał dobry program.

Chociaż wiem bardzo niewiele w o nim w ogóle to wydaję mi się, że jednak takie rzeczy jak wejście do nato, wejście do ue, plany budowli elektrowni atomowej mówią same za siebie. IMHO.

To są oczywiście dobre rzeczy ale jakoś nie czuję żeby mi przez to żyło się lepiej... Może za kilka lat to da jakieś skutki. Niestety SLD zostawiło też układy, korupcję, kumoterstwo i z tego ludzie byli niezadowoleni.. No i partia musi mieć nie tylko dobry program, ale musi umieć go dobrze realizować.

chcialam sie glownie odniesc do wypowiedzi przemko smile.gif

no, ja nie studiuje nauk politycznych ani ekonomicznych, wiec moge miec drobne uchybienia faktograficzne, jednak mam nieco inne zdanie:)

otoz, nie bylo prawdziwego liberalizmu po 1989. wnioskuje ze w domysle, to PO takowy mialaby prezentowac. nie znam yciorysow wszystkich czlonkow PO, jedna wydaje mi sie, ze z kosmosu to oni nie przylecieli i tez sa postsolidarnosciowcami w mniejszym czy wiekszym stopniu. to nie jest swieze powiew wiatru. (takim moze w pewnym stopiniu byla poczatkowo samoobrona, ale nieco smierdzial populizmem ten powiew;). moze sie myle, ale tak jakos mi sie dziwnie wydaje wink.gif nie twierdze ze PiS jest jakims wyjatkowym srodowiskiem. oni tez maja swoje korzenie (no nie wspominajac o wspolpracy Kaczynskich z Walesa)

z punktu widzenia teorii gospodarczej trudno dyskutowac nad skutecznoscia liberalizmu gospodarczego. tylko skutecznoscia ogolnego rozwoju kraju, przy obecnym stanie Polski sadze ze pogebilo by to i tak juz gogantyczna przepasc miedzy biednymi bogatymi. inne kraje stosujace liberalizm? sorry, ale zachodnia Europa to miala nieco mniej zniszczen wojennych niz Polska a i dostala jakze pomocny plan Marshalla. Stare dzieje? moze i tak, ale echa widac nadal. poza tym, spojrzmy na niemcy. tam byly tak wielkie zabezpieczenia socjalne, ze mozna bylo bardzo spokojnie sobie z tego zyc. to troche inaczej niz w Polsce. dopiero teraz rzad Niemiecki musi ciac, bo przestaja wyrabiac. liberalizm gosp wiec nie grozil bieda ludziom, ktorz sa...ee jak to sie mowi? mnie operatywni?

moze nie zwrocilam uwagi, ale Pis chyba sie jeszcze nie chwalil spadkiem bezrobocia. a nawet jesli to poprzednie rzady tez tak robily jak byla okazja. PO czy jakakolwiek inna partia by tak nie zrobila? sorry:P

pakt stablizacyjny to zenada. osobiscie wolalabym przyspieszone wybory, tylko fajnie bylob podwyzszyc prog wyborczy. ale to tylko moje skromne zdanie. to co sie stalo ostatnio to tragedia dla Polski i ja nigdy nie zdzierze leppera i gierycha w rzadzie. to jest wina PiSu, tak uwazam. natomiast co do nie powstania samej koalicji to zgadzam sie ze wina lezy po obu stronach. tylko ze PO chcialo wszystkie najwazniejsze resorty, z tego co pamietam:|

"Co wyscie sobie wyobrazalli, ze po tym co PIS zaserwowal w kampanii wyborczej PO przyjdzie grzecznie do nozek Kaczynskich, pocaluje i na wszystko sie zgodzi. " ale to mieli sie honorzyc? skoro sa tacy dobrzy to powinni sie powsciecic dla dobra kraju, nie? wink.gif co nie znaczy ze mi sie podobalo co odwalal Kaczynski, zaznaczam.

PiS nie spelnil obietnic, Pis sie przeliczyl, fakt. tylko nie mowmy prosze ze PO jest nowe swieze i dajmy i porzadzic. bo jak na razie nie rzadzili nam milosciwie chyba tylko LPR i Samoobrona, ale niestety to sie skonczylo. licze ze przynajmniej LPR wyleci z parlamentu (moze to jedyna dobra strona dopusczenia tego do wladzy), bo samoobrona to idioci, ale mniej szkodliwi juz chyba:|

ja tez bym chciala obnizone podatki biggrin.gif

rozwiazanie tkwi posrodku...pewnie tak. czyli krotko mowiac centrum. szkdoa tylko ze u nas w Polsce, to albo moda na cetrum i wszystkie partie mowia ze takie sa, albo pora na skrajnosci. teraz najwidoczniej ten drugi sezon.

moze przyjdzie taki dzien, ze pojawi sie pokolenie, ludzi, ktorzy beda mieli stale, szczerze i pozytywne poglady.

w tym momencie mam niewiedze polityczna. nie wiem co bym zrobila jakby mi przyszlo glosowac(a nie musze sie martwic bo nie mam 18 jeszcze skonczonej:D )

pozdrawiam serdecznie smile.gif przepraszam jesli pojawily sie jakowes bledy logiczne, ale juz mi sie nie chce tego czytac:D

a radia Maryja nie slucham.

AlienJR wejscie do NATO, ue itd to nie tylko zasluga SLD, to sie budowalo od poczatku III RP. tu chyba spieprzyc bo mogla tylko samoobrona albo LPR tongue.gif moje ukochane partie jak widac ;p

a jak slysze, zeby dac im szanse to ja sie pytam dlaczego nie dac szansy tym, ktorzy w kampanii nie klamali...

a ktoś niekłamał?

choć mi to w ogóle nie podoba się to, że rzadzi prawica.

jeśli ty widzisz że rządzi prawica to ja za oknem widzę palmę, małpy i tygrysy

nie miało smile.gif

wracając do liberalizmu to w pewnym sensie jest on polsce potrzebny, tzn dokładnie konserwatywni liberałowie. Zamiast pisać tutaj co chciałbym a co nie to przedstawię taki mały propagandowy folder zrobiony przez mojego brata:

(zaraz wrzucę ale muszę naprawić serwa)

a ktoś niekłamał?

nawet jesli wszyscy klamali to:

po pierwsze primo -nie kazdego jest teraz szansa zweryfikowac

po drugie primo -nie mozna powiedziec, ze wszyscy... bardzo bledny i krzywdzacy wniosek dla ludzi szczerych

potrzecie primo, ultimo -wszyscy glosuja "na mniejsze zlo" ale nikt nie glosuje na "mniejsze klamstwa" wiekszosc jak poszla to po "100 000 000"

choć mi to w ogóle nie podoba się to, że rzadzi prawica.

jeśli ty widzisz że rządzi prawica to ja za oknem widzę palmę, małpy i tygrysy

No co prawda rząd kontynuje poprzedni program, alle podobno mają być jakieś zmiany (IV RP czy coś takiego). PiS nie jest prawicą? W gruncie rzeczy to nie znam się na polityce, ale skoro jest mniejszościowy rzad PiS, a jest to partia prawicowa. To jak dla mnie rządzi prawica, chociaż może masz palmę, małpy i tygrysy za oknem. Nie wiem. Nie znam się. ;-)

nie miało smile.gif

A w to akurat jestem w stanie uwierzyć. ;-)

wracając do liberalizmu to w pewnym sensie jest on polsce potrzebny, tzn dokładnie konserwatywni liberałowie.

Też mi się tak wydaję. Liberalizm gospodarczy byłby czymś dobrym. ;-)

Co do wypowiedzi Dione: PO i PiS mają wspólne korzenie → AWS (Ależ Wszystko Spi***olimy). ;-P

A co do SLD i jego wkładu w rozwój kraju to szczerze powiedziawszy nie wiem. Takie po prostu miałem odczucie, że skoro podaczas rządów tej parti było kilka poztywnych akcentów (i to wcale nie małych) to coś to powinno znaczyć. Skoro tak mówicie to najwidoczniej w świecie się myliłem. :-)

PS. Spytam na następnym WOSie czy SLD poza aferami korupcyjnymi wniosło coś dla Ojczyzny.

Co do wypowiedzi Dione: PO i PiS mają wspólne korzenie → AWS (Ależ Wszystko Spi***olimy). ;-P

ee a czy ja napisalam jakos inaczej? tongue.gif moze nie bylo to dosc jasno sprecyzowane. ale wlasnie chodzilo mi o to, ze PiS jest postsolidarnosciowa ale PO tez, zeby to bylo jasne smile.gif

pozdrawiam smile.gif