Skocz do zawartości

Gdzie Terminal ?

kwasny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory uzywalem slackware. Nie mialem z nim nigdy problemow procz zarzadzania programami. Fedore mnie skusilo swoim prostym (ponoc) zarzadzaniem pakietami. Ok. Zainstalowalem. Nic nie zmienialem podczas instalacji. Polecialo default. I teraz tak. Po pierwsze dlaczego Gnome? Gdzie KDE... Ale nie istotne. Wybralem wersje biurkowa podczas instalacji i dlaczego nie mam open office? Gdzie jest terminal. Przeciez bez konsoli to jak bez reki. Brak konsoli czyni ten system calkowicie bezuzytecznym jako system GNU/Linux. Moze nie widze tego bo jakos nie przywyklem do Gnome. Dalej. Zarzadzanie pakietami rozumiem jest to program Aplikacje-->Add/Remove Software. Powiem tak uruchamial sie 30 minut (*rozumiem ze to tak na poczatku, za pierwszym razem musialo byc. ale z drugiej strony powinien byc jakis log z instalacji i na nim oparte wyszuikiwanie pakietow chyba ze cos sie zmienilo....)jak nie wiecej. Nie wiem z jakiego powodu. W momencie jak juz sie uruchomil za nic nie moglem wyszukac pakietu odpowiadajacego za konsole.... no ludzie albo ja jestem slepy albo konsoli mi nie dali w defaulcie.

Oczywiscie wpadlem na pomysl ze moze tylko spod roota jest konsola w opcjach ale oczywiscie sie pomylilem. To takie moje drugie wrazenie bo pierwsze jezeli chodzi o Fedore jest ok. Wykryl mi monitor oraz czestotliwosc odswiezania. Wykryl grafike, dzwiek i kolko to przesuwania stron w myszce. No ale brak konsoli rozlozyl mnie calkowicie.

Moj komp jest ok. Procek Sempron, 2GB RAM, 400GB .... wiec jezeli chodzi o wydajnosc to jest ok.

PS. Domyslam sie ze jak nie ma konsoli to o gcc itp moge zapomniec dopoki sam sobie tego nie zainstaluje.

PS2. Chciałem jeszcze dodać że bardzo mnie cieszy pełne wsparcie języka polskiego (czcionek). Może wreszcie zacznę używać. BRAWO

Pozdro.

PS. Domyslam sie ze jak nie ma konsoli to o gcc itp moge zapomniec dopoki sam sobie tego nie zainstaluje.

Z tego co napisałeś jest wszystko , tylko należy poszukać do konsoli można wejść na 3 sposoby a i może więcej

Aplikacje-->Add/Remove Software. jedynie nad tym bym się zastanowił powinno dużo szybciej chodzić .

Narka

hint:

xterm

albo

gnome-terminal

Jak używałeś KDE, to nie powinieneś mieć problemu ze stworzeniem sobie aktywatora na pulpicie.

--------------

edit: chociaż to bez sensu - i tak to musi być w menu...

Pozdrawiam.

Brak konsoli czyni ten system calkowicie bezuzytecznym jako system GNU/Linux.

Waść gorąca głowa jesteś smile.gif Terminali w Fedorze jest że hej...

Domyslam sie ze jak nie ma konsoli to o gcc itp moge zapomniec dopoki sam sobie tego nie zainstaluje.

Trza było pomyśleć a nie panikować smile.gif Wszystko jest, gcc też, a jako programista uważam że Fedora jest extra.

Po pierwsze dlaczego Gnome? Gdzie KDE... Ale nie istotne.

Myślę że instalację Fedory to trzeba przynajmniej śledzić z głową a nie naciskać ciągle "Next" smile.gif KDE jest i Gnome. I nawet XFCE w opcjach instalacji.

Orkan

P.S. Niestety w konfigurowaniu Fedora i Slack różnią się i to strasznie. BTW polecam TEN LINK

Nie sądze że gcc nie ma w ogóle dla Fedora. Jestem jednak pewien że przy klikaniu Next podczas instalacji graficznej FC5 gcc nie będzie. Ale spoko już pobrałem. Po 3 godzinach używania FC5 powiem że na to czekałem. To co poinstalowałem i po ustawiałem sobie w 3 godziny na Slacku zajmowało mi wiele wiele więcej czasu. Jeżeli okaże się jeszcze że system ten naprawdę nadaje się do pracy za biurkiem rozważe usunięcie Windowsów w mojej firmie bo one co tu gadać. Wieszają się i dużo problemów z nimi. Szczególnie jeżeli chodzi o aktualizacje. Mam 9 oryginalnych wersji z czego 4 już ponoć nie są oryginalne. Nie wiem jak to się stało ale cóż...Pozatym niedługo będę musiał zakupić nowe licencje do office a jakoś mi się to nie zabardzo widzi.... A open office na Windowsie działa jakoś mozolnie. Na Fedore widze działa pięknie. Jedyne co mnie męczy i co wiem że będzie mi wypominane przez pracowników jeżeli zmienie im z Wina na Fedora systemy, będą zażalenia nt czcionek. Firefox którego używam i nakazuję używać w firmie super działa na winie. tzn ładnie wyświetla czcionki. Niestety na Fedore jest kaszanka. Nieczytelne to i w ogólecały czas musze się wspierać Ctrl i +.

Może ktoś zna jakis sposób na rozwiązanie tego problemu?

I największy problem. U mnie ludzie działają w70% w terenie. Tak więc każdy ma (obecnie) Dell Axim x50v. Jest jakiś sposób na połączenie go z Fedore? Ale w taki sposób żeby działał z kontaktami, notatkami, synchronizacją plików, wiadomościamia mail... To jest najważniejszy punkt programu!

PS. Instalowałem w taki sposób żeby się przekonać co do łatwości tego systemu.

kwasny

pozdro

Jedyne co mnie męczy i co wiem że będzie mi wypominane przez pracowników jeżeli zmienie im z Wina na Fedora systemy, będą zażalenia nt czcionek. Firefox którego używam i nakazuję używać w firmie super działa na winie. tzn ładnie wyświetla czcionki. Niestety na Fedore jest kaszanka. Nieczytelne to i w ogólecały czas musze się wspierać Ctrl i +.

Może ktoś zna jakis sposób na rozwiązanie tego problemu?

zastosuj się do tego faq smile.gif

Ja niemiałem większego problemu ze znalezieniem terminala (konsoli) ani w KDE ani w Gnome. Nawet w XFCE było spoko. Trzeba tylko troszkę przejrzeć rozwijane menu (w końcu po to jest).

Gnome ma mniej programów i moim zdaniem jest całkiem dobrze poukładane.

Dodatkowo Gnome jest już na początku po polsku co jest ważne dla początkujących (mój angielski jest kulawy). Czyli praca jest od razu.

Ja mam wiele wolniejszy komp i przygotowanie do instalacji dodatkowego oprogramowania w środowisku graficznym trwało ok.2-3 min a nie aż 30min (chyba troszkę przesadziłeś).

PS. Instalowałem w taki sposób żeby się przekonać co do łatwości tego systemu.

kwasny to skasuj tą fedorę i zainstaluj ją jeszcze raz, tym razem wg TEGO PODRECZNIKA. Sporo rzeczy się dowiesz i skonfigurujesz sobie system wg swoich rzeczywistych potrzeb a nie, "żeby było szybko i łatwo". U mnie czcionki w Firefoxie wyglądają pięknie (od czego są opcje!), OO śmiga po kilku sztuczkach, które na tym forum już były opisywane, a gcc - wybacz, że się uprę - zapewne było i jest tongue.gif

Orkan