Skocz do zawartości

Pirut - Dodaj Usuń Programy

Slawek

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem system FC5 i jedna rzecz zdziwiła mnie dośc mocno. Zniknęło narzędzie system-config-packages, pojawił się pirut. Fajnie, tylko dlaczego, aby doinstalować jakiś program z płyty instalacyjnej muszę mieć połączenie z internetem, bez połączenia wywala błąd i kończy działanie. Niestety nie mam stałego łącza tylko starodawne modemowe (przy okazji: modemy zewnętrzne na Fedora chodzą bardzo ładnie). Co w takim razie robić gdy najdzie mnie kaprys za/od-instalować jakiś program z DVD bez łączenia się z netem? Wiem, rpm -Uvh /media/dvdrom/Fedora/xxxx.rpm, ale to nie jest metoda skoro w FC3 i 4 to działało dobrze.

Musi być na to jakaś ogólniejsza sztuczka bo wydaje mi się, ze nie chodzi tu tylko o piruta.

Ja np. mam FC4 i jak wyjme kabel z neta to nie działa nic. Nikt mi jeszcze nie powiedział co z tym zrobić!

Pirut to takie fajne rozwiazanie, które łączy listę pakietów z płyty z lista pakietów z repozytoriów. Tego narzedzia nam brakowało, ale ono bywa uparte.

Wiem, rpm -Uvh /media/dvdrom/Fedora/xxxx.rpm, ale to nie jest metoda skoro w FC3 i 4 to działało dobrze.

W FC3 i FC4 nie było piruta. Tem się wszystko instalowało system-config-packages. Zresztą i tak prawie każdy wklepywał polecenia RPM w terminalku. I z tego powodu chyba te narządzia są nieprzetestowane.

To co zacytowałes było dygresja, ale skoro juz przy tym jesteśmy to chodzi mi o to ze nie dziła nic czyli niczego nie da się uruchomic. Wybieram coś z menu, klikam.... i żeby się włączyło muszę włożyc z powrotem kabel od neta scared.gif