mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Witam! Mam notebooka, jego parametry sa nastempujace; -Pentium 233mhz -96mb EDO RAM -5Gb HDD -Grafa 2-4mb -Reszta danych raczej nieistotna. Chcialbym zainstalowac na nim Fedore5. Wiem ze na wodotryski i KDE nie mam co liczyc, ale moze na gnome... praca w gnome w miare mi odpowiada, wydaje mi sie ze chyba porzera mniej zasobow sprzetowych niz KDE. Pytania kolejne: 1. Ile to zajmuje mniejsca na HDD, mam 5GB, ale fajnie by bylo jak z 3.5gb zostalo po instalacji. 2. Czy jest szansa zeby dalo sie na nim ogladac filny ;/?? Oczywiscie zeby sie nie zacinalo, musze go wziac na wycieczke szkolna (zakonczenie 3gim) wycieczka jest dwudniowa wiec bysmy wieczorem obejzeli sobie z dwa filmy.. Jesli popelnilem jakies bledy ort.. to bardzo przepraszam. Mam dysleksje i jeszcze na dodatek siedze na PCLinnexOS a tam nie ma polskich znakow. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Moze być ciężko. Swego czasu tez nabrałem się na "lekkość" GNOME, ale okazało sie ze to tylko kwestia wizualna. Jest tak samo ciezki jak KDEDo filmów jest potrzebne dużo zasobów, więc konieczny jest(wiem z doświadczenia) mały windowmanager. Ludzie polecą ci Fluxbox, bo nie lubia TWM Ale IMHO on jest najlepszy do ekstremalnych wzwań :-) Ja widzę inny problem: oszczędzanie energii. Na starym laptopie ta funkcja może ziałac kulawo. Instaluj mało, wyłącz usługi wgraj kodeki, używaj małego menedżera i powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Ja się tylko podzielę pewnym doświadczeniem: Miałem AMD K6 233 MHz 128 MB ram i kartę 4MB więc coś podobnego, z tym, że nie lap a PC. Miałem na nim... Gentoo z Fluxboksem. Działało zadziwiająco ładnie (jak na taki sprzęt) a na dodatek obejżałem sobie na nim Shreka w DivX. Nie pamiętam już jak to zrobiłem, ale wymagało to pogrzebania przy MPlayerze (mam na myśli sporo parametrów przekazanych przy odpalaniu) i odpalenia go z konsoli z wyłączonymi X'ami (god bless Linux for that possibility ). Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 windowMaker mi sie nie podoba, jestem poczatkujacy i chciabym zeby to bylo proste. Moze jakies inne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 nie ma nic prostrzego niż Fluxbox - to świetna sprawa, ale tylko jak ktoś lubi pogrzebać w pliczkach konfiguracyjnych . Skoro wolisz coś w stylu Gnome'a (o którym notabene nie masz co mażyć na tym sprzęcie, sorx...) to może zainteresuj się IceWM? Jest z pewnością bliżej Gnome/KDE niż WM i FB. Tylko nie wiem czy jest w Fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 IceWM ma pasek zadań w stylu Windows. To jest dobry pomysł. Wersje IceWM,których uzywałem(2 lata temu) właczały sie superszybko nawet na linuksie Live ale nie zdziw sie jeśli MPlayer zacznie ci rozjeżdźać film i napisy. Ja to wyeliminowałem "metoda Coppertopa" a także właczyłem TWM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 a jak sie to instaluje?? na poczatek zainstalowalbym z gnome i potem ewnetualnei doinstalowac. Co masz na mysli z tymi rozjezdzaniem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 że dźwięk będzie ci się odtwarzał szybciej niż obraz. Można to zniwelować kilkoma paramatrami w mplayerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 TWM się sam zawsze instaluje. nie wgrywaj GNOME trylko jeśłi się da od razy Fluxboxa. nie wiem jak z kobylastym GDM. Rozjeżdżanie filmu występuje jak MPlayer zaczyna stopniowo opóźniać film w stosunku do napisów. I po 15 minutach masz gadającą ścianę(na ektranie jest na przykład pusta ściana a na dole lecą napisy...). Mnie się tak stao z filmem DVD. MPlayer pokazuje statystyki w oknie terminala jak go z niego uruchomisz. wtedy mozna się przekonać, ze nastepuje spore opóxnienie. MPlayer mi najlepiej działał z użyciem biblioteki AA. :-D Wtedy nie było opoxnień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Ale trochę się niewygodnie ogląda. Chociaż film w ASCII to zawsze fajny bajer ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 chcialbym zeby to srodowisko bylo po polsku to jakie polecacie, byle bylo polskie, jak zianstaluje to sprobuje obezjzec film w mepg i zobacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Menu jest chyba globalne, to wszedzie bedzie po polsku, a IceWM i TWM jest ogólnie niewiele do tłumaczenia :-) A racja filmy a ASCII sa fajne;) Spodobały się znajomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 co to jest ASCII?? Jak to dziala?? pod dosem? i takie zeczy widzialem ale nie ma dzieku i slabe kolory ;( Czyli np ICEWM moge zainstalowac (_odrazu_ → od razu) ORT?? a da sie w nich instalowac pakiety rpm? Pozdr. ICEWM wyglada w ten sposob?? aha i czy bedzie po polsku? jak jest z dodawaniem/usuwaniem pakietow, ustawieniami itp? czy dziala na nim rpm? czy jest mozliwosc podczas instalacji fedory wybranie ICEWM zamiast jakiegos gnome itp? Aha i ile fedora zajmnie miejsca na dysku i ile ma MB plytka instalacyjna? czy to jest DVD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 W nich? Czyli w czym? RPM mozesz instaslowac niezaleznie od środowiska graficznego(mozesz go nawetnie mieć) A ASCII Art to obrazy układane ze znaków IceWM to nie linux, tylko środowisko graficzne. Jest chyba w repozytoriach Fedory. Płyty instalacyjne Fedoty - Róznie. albo 4xCD albo 1x DVD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz190 Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 aha, ale przy instalacji da sie wybrac zeby od razu instalowalo ICEWM zamiast KDE albo gnome? aha sorka ze zadaje glyupie pytania i zawalam forum glupotami... czy jak zainstaluje takie fajniejsze theme z tej stronki http://icewm.golf-olszewka.pl/index.php to bedzie dalesz szybko smigac czy zacznie mulic? Pozdr. Sciagam juz sobie to dvd ;D Aha i czy da sie to zianstalowac z dysku?? I ostatni problem juz... ile to zajmnie miejsca na dysku, razem z ICEWM?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi