k300i Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Czesc, googlam, googlam, ale niestety poziom mojej wiedzy praktycznej jest zbyt niski, zeby sensownie zmusic do wspolpracy FC3, adapter USB/IrDA MA620 i Sony Ericssona k300i. Teoretycznie da sie wygooglac kilka rozwiazan, co jedno to lepsze ale w praktyce jakos nie bardzo mi to "gra", w kazdym razie na FC3. Mowiac najkrocej - czy ktos mialby chwile, aby poswiecic ja na opracowanie lopatologicznego solution dla lamy pod tytulem: "jak to zrobic pod FC3"? Mam zainstalowane irdautils, jakby cos. Mysle, ze ten telefon jest na tyle popularny, ze taki tekst przydalby sie wielu uzytkownikom. Pod MS2K taki zestaw urzadzen dziala na mojej maszynie ok, wszystko sie przesyla jak nalezy itp., wiec az mi wstyd, ze pod Linuxem nie umiem skonfigurowac jak nalezy Z gory dziekuje za jakiekolwiek wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 IRDA należy do starszych technologii, która jest słabo wspierana, ale czasami działa ok. podłącz podczerwień i wpisz w konsoli dmesg i sprawdź, jaki moduł obsługuje twoją IRDę. ja mam stir4200. może Ci pomoże ten link http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=8571 może i ubuntu, ale opis działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Lipiec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Ech... usb 2-1: new low speed USB device using ohci_hcd and address 4 usbcore: registered new driver irda-usb USB IrDA support registered I tyle obexftp sie nie laczy. Przepraszam za - byc moze - niski poziom moich pytan, ale nie jestem linuxowym guru i akurat ta sytuacja troszke mnie przerasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Pokaz wynik polecenia lsmod | grep ir Ja odpalam irde tak: su - modprobe irda modprobe ircomm modprobe ircomm_tty modprobe stir4200 # tu podajesz swój modul, jesli nie jest zaladowany irattach irda0 -s sprawdzam czy IR dziala poleceniem irdadump jezeli tak to wysylam/odbieram poleceniem "irxfer"/ "irxfer plik" P.S. moduly od IRDY sa w /lib/modules/ 'nr.jadra' /kernel/drivers/net/irda/ P.S2. Nie bój zaby. tez bylem poczatkujacy, jak kazdy i tez mialem problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Pokaż wynik polecenia lsmod | grep ir irda_usb 15433 0 irnet 26885 0 ppp_generic 38869 1 irnet ircomm_tty 29513 0 ircomm 13893 1 ircomm_tty irda 127609 4 irda_usb,irnet,ircomm_tty,ircomm crc_ccitt 2113 1 irda A po "Twoim" wariancie odpalenia: stir4200 14021 0 irda_usb 15433 0 irnet 26885 0 ppp_generic 38869 1 irnet ircomm_tty 29513 0 ircomm 13893 1 ircomm_tty irda 127609 5 stir4200,irda_usb,irnet,ircomm_tty,ircomm crc_ccitt 2113 1 irda Czyli tyle, ze sie stir4200 pojawia i chyba tylko tyle? sprawdzam czy IR działa poleceniem irdadump jak nie ma zadnego odzewu tylko "wisi" to chyba nie dziala? P.S2. Nie bój żaby. też byłem początkujący, jak każdy i też miałem problemy. Tym bardziej dziekuje za pomoc, ze Wam sie chce pomagac lamie ostatniej Moze finalnie cos z tego bedzie No chyba, zeby kupic inny kabelek USB/IrDA po prostu? Jaki na pewno powinien poprawnie dzialac pod linuxem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 No to jak widac masz inny modul obslugujacy IRDA. Podaj jeszcze co podaje po podlaczeniu irdy polecenie ifconfig -a. interesuje mnie tylko czy jest po lewej stronie napis irda0. Po za tym uzyj google: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Ir...&lr=lang_pl http://forum.jakilinux.org/viewtopic.php?t=509 ==EDIT== zamiast modprobe stir4200 wpisz modprobe ma300 moze pomoze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 To jeszcze z innej strony W koncu eksperymentalnie cos sie wykuma. Jak sprawdzic jakie moduly sa dostepne przez modprobe? Bo ma300, ma600 ani ma620 nie mam chyba... Da sie to jakos wyczaic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Można wpisać modprobe nazwa_modułu. Jak nic nie wypisze to znaczy że moduł jest dostępny (i się załaduje), a jak wywali błąd to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 moduły od IRDY są w /lib/modules/ 'nr.jądra' /kernel/drivers/net/irda/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Poddaje sie. Przynajmniej tymczasowo. Na 200 sposobow probuje. I d*pa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Spokojnie. Też walczyłem kilka dni i się poddałem. To było ponad 1,5 m-ca temu. SPRAWDŹ TEN KATALOG CO CI PODAŁEM!!!!!! /lib/modules/ 'nr.jądra' /kernel/drivers/net/irda/ 'nr. jądra' to rząd cyferek(np. 2.6.15-26-386), które wyświeli "uname -r" znalazłem tam moduł "ma600-sir". może on do szczęścia jest ci potrzebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 znalazłem tam moduł "ma600-sir". może on do szczęścia jest ci potrzebny Dzieki, ale... z nim tez juz probowalem Tzn. znalazlem go sobie tam wlasnie i eksperymentalnie go zapodalem rowniez. Niestety z miernym skutkiem. Choc pewnie juz bylem blizej celu niz ze stirem Ale nic to, moze jeszcze sprobuje powalczyc... Jesli jeszcze jakies pomysly/wskazowki by sie pojawily to bede zobowiazany A, jeszcze jedno. Bo moze tu tkwi problem. Zasadniczo jak podlaczam urzadzenia USB to sie "automagicznie" pojawiaja w systemie. No i ok, tak powinno byc. Ale w tych logach, ktore sa na forach, czesto widze /dev/ttyUSB0 albo zblizone, ja takowego tty nie mam w ogole w /dev/. Moze tu jest glowny pain? USB moze sie inaczej nazywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Ten moduł co potrzeba nie jest skompilowany. Musisz zainstalować ręcznie jądro z kernel.org, albo zainstaluj Gentoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Ale ktory modul? Przypominam, ze jestem tylko uzyszkodnikiem, minimalnie eksperymentujacym z bardziej zaawansowana administracja, mowiac krotko: I czy trzeba cale jadro kompilowac, czy da sie jakos dodac jeden modul? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 nie wiem. ale jeżeli po podłączeniu udev nie ładuje modułów, to coś musi być nie tak. adapter USB/IrDA MA620 chyba szybciej będzie, jak kupisz Irdę z chipsetem stir4200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi