Skocz do zawartości

Cups Nie Działa / Turboprint Też :(

asterix1983

Rekomendowane odpowiedzi

Prubuje zmusić drukarke Epson Stylus C42 do jakiegokolwiek działania(chociaż niech cokolwiek zacznie drukować!!!).

Zainstalowałem sobie turboprinta i nic, dalej nic, jak niechciał drukować tak nie drukuje.

Instalacje najpierw przeprowadziłem na LPnr(czy jakoś taK), jak tam nic nie wyszło zrobiłem na Cups.

Ale dalej nic nie chce drukować. Uruchomiłem managera drukarek, i wyskoczył błąd:

Nie można pobrać listy drukarek. Komunikat o błędzie otrzymany od menedżera:

Połączenie z serwerem CUPS nie powiodło się. Sprawdź, czy serwer CUPS działa poprawnie. Błąd: żądanie IPP nie powiodło się z nieznanych przyczyn.

Spróbowałem uruchomić ponownie serwer i dalej nic :(

Czy ktoś mi może pomóc w prawidłowym odpaleniu tego badziewia...

Prubuje zmusić drukarke Epson Stylus C42 do jakiegokolwiek działania(chociaż niech cokolwiek zacznie drukować!!!).

Dziwne, ja nie miałem najmniejszego kłopotu z tą drukarką. Drukowałem przez CUPS, i nie miał żadnych problemów, instalacja i działanie jak najbardziej prawidłowe. Niestety w drukarce nastąpiło przepełnienie pampersa i poszła na śmietnik :(

problem jest w tym, że strona mi działa ale jak już chce dodać drukarke, czy w ogóle zrobić co kolwiek związanego z administracją to lipa, podaje login i hasło a potem moge sobie czekać do grobowej deski aż coś się zdaży... czyli nie mam możliwości jakiejkolwiek administracji tym ustrojstwem:(

• 2 months later...

mam ten sam problem- znaczy w KDE wyswietlam mi tą właśnie wiadomość, natomiast przeniosłem sie na Gnome i już pisze, co mi wypluwa system-config-printers z konsoli:

[root@tymputer ~]# system-config-printer

(system-config-printer.py:10677): libgnomevfs-WARNING **: Failed to open session DBUS connection: Unable to determine the address of the message bus (try 'man dbus-launch' and 'man dbus-daemon' for help)
Volume monitoring will not work.

cholera :o otworzylem localhost:631 i sosalem drukarke... znowu sie zamulilo jak system-config-printer, olalem to i przzewalalem forum fedory... tymczasem localhost:631 powoli dotarl do sedna materii i tak drukarka zostala dodana... :) uczmy sie cierpliwosci ;D

[EDIT]

No wlasnie, na dodatek wszystko dziala... to tyle w kwestii mojego problemu z cups...

byc moze wplynelo na to pozytywnie wpisanie przeze mnie kilku komend zebranych z tego forum... ifconfig... zdaje sie... To tYle

Failed to open session DBUS connection: Unable to determine the address of the message bus (try 'man dbus-launch' and 'man dbus-daemon' for help)

Co pokazują polecenia:

test -n "${DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS}" && echo "Yes, Dbus session is present" || echo "No"
/sbin/service messagebus status

W tej chwili

[root@tymputer ~]# test -n "${DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS}" && echo "Yes, Dbus session is present" || echo "No"
No
[root@tymputer ~]# /sbin/service messagebus status
dbus-daemon (pid 2266 1767) jest uruchomiony...
[root@tymputer ~]# 

Poprostu wczoraj dodałem wpis w /etc/hosts o którym była mowa, i nie działające procesy odpaliły... Udało mi się skonfigurować drukarke, oprogramowanie HP zadziałało...

i Pomijając fakt, że oprogramowanie HP strasznie muli podczas konfiguracji i co chwila zjada mi 100% proca, to reszta wporzo...