samba Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Witam Znajomy wyłączył mi Xy tzn podczas uruchamiania fedory nie ładuje się tryb graficzny tylko widzę od razu konsolę. Moje pytanie brzmi gdzie (tzn w jakim pliku conf) można włączyć/wyłączyć domyślne uruchamianie się środowiska graficznego X oraz jak nazywa się usługa Xów? Gdy wpisuje startx to wywala mi że xserver już działa. Jak zrestartować X? /etc/init.d/xserver reload ? czy startx reload? Nigdy nie interesowałem się konfiguracją środowisk graficznych .Stąd moja niewiedza P.S W Xach w zakładce usługi są pokazane wszystkie włączone i wył usługi.Która z nich odpowiada za X-y i czy po jej wyłączeniu po restarcie kompa X-y nie będą startować?? :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Automatyczny start X'sów definiuje się dla danego runlevelu w /etc/inittab. cat /etc/inittab |grep initdefault # 0 - halt (Do NOT set initdefault to this) # 6 - reboot (Do NOT set initdefault to this) id:3:initdefault: Ta ostatnia linijka to ustawia. Jak chcesz mieć domyślnie tryb tekstowy, to robisz tak jak podałem w tym przykładzie. Jeżeli chcesz domyślnie, aby startował gdm/kdm, to zmieniasz 3 na 5 (tylko przypadkiem nie wpisz 0 lub 6, bo będą jaja W Xach w zakładce usługi są pokazane wszystkie włączone i wył usługi.Która z nich odpowiada za X-y i czy po jej wyłączeniu po restarcie kompa X-y nie będą startować?? Tam nie ma nic do X'sów. Gdy wpisuje startx to wywala mi że xserver już działa. Jesteś tego pewien? Może poprostu wywala jakiś błąd? Spróbuj kombinacji alt+f7. Jeżeli się X'sy nie odpalą, to wklej tu wynik polecenia startx (ostatnie kilka linijek). Spróbuj moze startx > log, wtedy wrzucisz zawartość pliku log (powinno zadziałać). Jak zrestartować X? /etc/init.d/xserver reload ? czy startx reload? Mi się tam nigdy tak kombinować nie chce. Jak X'sy mam włączone, to robie kombinacje ctrl+alt+delete - ubija to X'sy i ląduje w trybie tekstowym, gdyż odpalam kompa w runlevelu 3. Na runlevelu 5 pewnie włączy się ekren logowania. Jeżeli by X'sy jakimś cudem chodziły, a siedziałbyś w czystej konsoli, to polecenie ps -A, później kill -9 <pid_procesu_x> Ewentualnie pkill -9 X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 ctrl+alt+delete - ubija to X'sy i ląduje w trybie tekstowymA nie Ctrl-Alt-Backspace? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 A nie Ctrl-Alt-Backspace? Pozdro Taa masz racje. Za szybko pisałem i nie sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi