porterneon Napisano Sierpień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 Witam. Mam pytanie. Jak to jest, ze dany sprzed (np. drukarka lexmark) da sie zainstalowac pod ubuntu czy mandriva, a pod fedora ten sprzet nie chce dzialac? Roznica miedzy linuksami, dla poczatkujacego (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT, to przede wszystkim inny sposob zarzadzania systemem i inne narzedzia instalacyjne. Sama struktura roznych dystrybucji linuksa jest taka sama. Skad wynikaja klopoty z "kompatybilnoscia" systemow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Sierpień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 Sama struktura roznych dystrybucji linuksa jest taka sama. I tu się grubo mylisz. Technicznie poszczególne distra baaaaardzo się od siebie różnią. Nie tylko używanymi formatami paczek (rpm, tar, tgz etc.) ale też - a może przede wszystkimi - takimi rzeczami jak rozmieszczenie plików systemowych i w ogóle pliki systemowe (np. w Gentoo występuje plik rc.conf którego w FC nie uświadczysz) czy kernele. Tzn. w jednym distrze coś może być wkompilowane w kernel w innym nie. Itd, itd. Różnice od strony technicznej w poszczególnych distrach są ogromne. Gdyby tak nie było możnaby np. instalować paczki dla Ubuntu pod Fedorą, a nie jest to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Jeśli choodzi o sprzęt, to jest to zasługa takich elementów, jak - jądro Fedory. Fedorowe kernele mają sufiks "_FC5" (patrz sygnatura) w Mandrivie możesz mieć jądro niby w tej samej wersji (2.6.17.2), ale Mandrive modyfijkuje je(np. dodaje drivery) i oznacza jajko sufiksem MDV Takiego nie wpakujesz do Fedory bo ją położysz. - sterowniki aparatów GPhoto - SANE - wersja CUPS W FC4 miałem drukarkę HP DJ930C na LPT i gdy tę samą podpiąłem na USB, to nie drukowała kolorów. W FC5 działa malinowo. W mandrivie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi