mastermk Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Czesc mam taki problem zwiazany z zapisem na dysk ntfs. Mam Athlona 64 (i przysparza mi to duzo problemow bo wszystko robi sie inaczej niz na zwyklych prockach). System widzi juz moje dyski ntfs i moge je sobie przegladac (zaistalowalem odpowiedni pakiet z rpm i zmienilem fstab ), ale chcialbym tez zapisywac na tych dyskach. Wiem ze problem ten byl omawiany - ale nie znalazlem jeszcze nic o jego rozwiazaniu na prockach 64 bitowych. Jestem poczatkujacy w linuksie i boje sie robic czegos na wlasna reke - zeby nie popsuc. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Ale ty próbujesz uruchomic Captive ? Opisz dokładniej problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Ale ty próbujesz uruchomic Captive ? Opisz dokładniej problem No moze byc np Captive. Ogolnie chodzi mi o mozliwosc zapisywanie na dyskach ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 spróbuj tego : ntfs-3g. http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4429 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2006 Potwierdzam. Super sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Dzięki panowie właśnie o to mi chodziło. Ale mam 1 problem Nie moge od razu zamontowac dyskow bo wyskakuje komunikat ,że /dev/fuse nie istnieje. Robie więc joe /dev/fuse i montuje dyski. I ten plik /dev/fuse staja sie urzadzeniem blokowym . i wszystko dziala pieeknie szlicznie , ale gdy uruchomoie kompa od nowa now musze tworzyc /dev/fuse Niby zaden problem, ale jak chce sobie ustawic automontowanie i zmieniam plik fstab to przy uruchomianiu kompa /.dev/fuse nie istnieje i nic dyski nie sa montowane. Wie ktos co z tym zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Znalazlem polecenie 'modprobe fuse' i juz nie musze tworzyc /dev/fuse Ale to nie zalatwia sprawy automontowania. Jak zrobic (zakladam ze mozna) zeby to polecenie modprobe fuse wykonywalo sie przy starcie systemu (i to przed montowaniem dyskow z /etc/fstab) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Byl kiedys ladny opis na starym forum ;/ Wiem bo sam tam pisalem. Po pierwsze musisz wpisać na koncu pliku rc.sysint treść: modprobe fuse. NTFS-3G wywala blędy przez właczonym Selinux'ie. noi troche lipka bo straciłem przez ten sterownik kilkanasciegiga danych... Kopiowałem z zawirusowanego dysku dane osobiste klienta. Taki mały teścik zrobilem Później wchodze na nowo postawiony system a on mi mówi ze katalogi są nieczytelne i je usuwa. TAk wiec radze ostrożnie. Pa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 noi troche lipka bo straciłem przez ten sterownik kilkanasciegiga danych... Kopiowałem z zawirusowanego dysku dane osobiste klienta. Taki mały teścik zrobilem Później wchodze na nowo postawiony system a on mi mówi ze katalogi są nieczytelne i je usuwa. TAk wiec radze ostrożnie. Napisz o tym na oficjalnej liscie mailingowej ntfs-3g. Nie wiem czy glowny developer juz wrocil z wycieczki, ale przed wyjazdem pisal, zeby wszelkie problemy opisac. Takze napisz tam dokladnie co zrobiles, moze w ten sposob pomozesz przyspieszyc prace nad nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Byl kiedys ladny opis na starym forum ;/ Wiem bo sam tam pisalem. Wejdź w swój profil i po prawej stronie masz Opcje profilu i tam masz znajdź posty użytkownika i znajdziesz tam gdzieś ten post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Wejdź w swój profil i po prawej stronie masz Opcje profilu i tam masz znajdź posty użytkownika i znajdziesz tam gdzieś ten post. To nie takie proste Po migracji forum ten temat wyraźnie nie zostal przeniesiony. Nie mam go w subskrypcjach, ani nie znalazlem go przez wyszukiwarke. Napisz o tym na oficjalnej liscie mailingowej ntfs-3g.... Nie wiem nawet jak to opisać. Tym bardziej w jakimś innym mniej egzotycznym języku niż polski. To bylo kopiowanie plikow z partycji NTFS ktora wczesniej zamieniłem z FAT32 na NTFS za pomocą PQ Partition Magic 8.0. Sterownik wtedy wywalał jakieś bledy dotyczące praw do plików etc. etc. Tak czy inaczej sterownik jest świetny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 By dyski montować od razu dopisz kilka linijek do /etc/rc.local. Polecenia wykonywane są przed startem kde czy innego środowiska graficznego, jako root, ale co za problem napisać kilka linijek chmod, chgrp, czy chown . Ja tak zrobiłem w przypadku braku dźwięku po restarcie i powiem, że pięknie działa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Nie wiem nawet jak to opisać. Tym bardziej w jakimś innym mniej egzotycznym języku niż polski. To bylo kopiowanie plikow z partycji NTFS ktora wczesniej zamieniłem z FAT32 na NTFS za pomocą PQ Partition Magic 8.0. Sterownik wtedy wywalał jakieś bledy dotyczące praw do plików etc. etc. Raczej tylko w "egzotycznym" angielskim moglbys to zrobic Skoro mowisz ze system plikow zostal dopiero zmieniony (FAT32 -> NTFS) w takim razie to faktycznie moglabyc przyczyna. Jak pisze tworca ntfs-3g byl sprawdzany w roznorodnych warunkach i raczej nie mial takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi