Skocz do zawartości

Zawieszanie Się środowiska Graficznego

kerimex

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem pamięć i nie znalazłem żadnych błędów. Próbowałem wielu dystrybucji i problem jest tylko pod systemem graficznycm obojętne czy to Gnome czy KDE. Gdyby działa klawiatura to można zabić proces ale ona nie działa (pamiętam, że pod SUE 10.1 to całkiem mi zginęła gdy system graficzny ruszył). Sprawdziłem dystrybucje live (Knoppix) i wszędzie jest problem z systemem graficznym, ale znalazłem dystrybucję Knoppix 3.6 i wszystko pięknie działa (kernel 2.4.17 żadnych sterowników Nvidii, Gnome dość stary). To może problem z kartą grafiki? Jest dość stara (Asus AGP-V7700 VIVO), ma 32 MB i AGP 4x. System zbudowany jest na płycie Asus TUSL 2C procesor Intel Pentium III 1 GHz 512 MB Ram, karta dźwiękowa Creative model SB0220 Live. Linux posiada swap i jest on aktywny.

To może problem z kartą grafiki? Jest dość stara (Asus AGP-V7700 VIVO), ma 32 MB i AGP 4x. System zbudowany jest na płycie Asus TUSL 2C procesor Intel Pentium III 1 GHz 512 MB Ram, karta dźwiękowa Creative model SB0220 Live

No to zeby rozwiac Twoje watpliwosci co do sprzetu, moj zestaw to:

TUSL-2C

ASUS AGP-V7700 VIVO/ Deluxe 64MB

Pentium III-S 1266 MHz podkrecony do 1366MHz

512 MB RAM

256MB SWAP

- i nigdy zadnej zwiechy

Jedyna wg mnie wazna roznica to 32MB pamieci na grafice, ale to w koncu AGP i w miare potrzeby potrafi uzyc pamieci systemowej...

Nadal uwazam ze to cos z ustawieniami, albo sterownikami, albo przegrzewanie sie ktoregos z komponentow systemu (zwlaszcza w czasie pracy w trybie graficznym)

Tu masz troche info z mojego systemu pracujacego 24h/dobe od ladnych kilku lat :)

[root@inferno ~]# rpm -qa kernel* | sort
kernel-2.6.17-1.2145_FC5
kernel-2.6.17-1.2157_FC5
kernel-devel-2.6.17-1.2145_FC5
kernel-devel-2.6.17-1.2157_FC5
kernel-doc-2.6.17-1.2157_FC5

[root@inferno ~]# rpm -qa *nvidia* | sort
[root@inferno ~]# rpm -qa *-nv* | sort
xorg-x11-drv-nv-1.2.0-3.fc5

[root@inferno ~]# rpm -qa *kmod* | sort
kmod-ntfs-2.1.27-1.2.6.17_1.2145_FC5
kmod-ntfs-2.1.27-1.2.6.17_1.2157_FC5
mikmod-3.1.6-36.2.1
ntfs-kmod-common-2.1.27-1.lvn5
yum-fedorakmod-0.6-2.fc5

Nie wszystko musi byc identyczne, ale wrzucam tak jak leci zebys sie nie zastanawial...

i na koniec chyba najwazniejsze - fragment bardzo dobrze dzialajacego xorg.conf (monitorem sie nie przejmuj):

Section "Module"

Load "dbe"

Load "extmod"

Load "fbdevhw"

Load "record"

Load "freetype"

Load "type1"

Load "glx"

Load "dri"

EndSection

# .....

Section "Monitor"

Identifier "Monitor0"

VendorName "Monitor Vendor"

ModelName "Dell E173FP"

DisplaySize 340 270

HorizSync 31.0 - 80.0

VertRefresh 56.0 - 75.0

Option "dpms"

EndSection

Section "Device"

Identifier "Videocard0"

Driver "nv"

VendorName "Videocard vendor"

BoardName "nVidia Corporation NV15 [GeForce2 GTS/Pro]"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Screen0"

Device "Videocard0"

Monitor "Monitor0"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Viewport 0 0

Depth 16

Modes "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Viewport 0 0

Depth 24

Modes "1280x1024"

EndSubSection

EndSection

Section "DRI"

Group 0

Mode 0666

EndSection

Porownaj, moze cos wypatrzysz

Powodzenia

W Bios'ie powinno wyświetlać napięcia

W biosie napięcia są w porządku, więc może to nie problem zasilacza? Zauważyłem, że chwilę przed zawieszeniem pojawia się biała cienka linia na pulpicie, czasem jedna czasem kilka, kontrolka dysku twardego świeci światłem ciągłym jakby coś ciągle robił, niestety nie działa klawiatura i procesu nie można zakończyć, szkoda też, że nie nic w logach.

W biosie napięcia są w porządku

Tak na marginesie - to co widac w BIOSie na niewiele Ci sie przyda.

Sa to napiecia w (niemal) stanie jalowym (przy minimalnym obciazeniu) i nijak sie maja do napiec jakie podaje zasilacz przy obciazeniu pelnym.

Chwilowy pobor mocy przez procesor czy grafike zalezy od intensywnosci obliczen wykonywanych w danym momencie... i dopiero wtedy napiecia zaczynaja leciec w dol (nie doslownie, bo sa to zasilacze impulsowe, ale 'w uproszczeniu' - oszczedze Wam wykladu ;))

Zeby sprawdzic czy to nie wina zasilacza wystarczy odlaczyc wszystkie "zbedne" urzadzenia (napedy CD/DVD, dodatkowe dyski, flopa) i wyjac wszystkie (poza gfx i ewentualnie eth) karty rozszerzen PCI, nastepnie uruchomic kompa w takiej minimalnej konfiguracji sprzetowej i zobaczyc czy problem minal...

"Biala cienka linia" wyglada mi raczej na problem z grafika, pozycz od kogos na chwile nVidie (zeby uniknac przeinstalowywania sterow i wiekszych zmian w konfiguracji, i najlepiej z tej samej rodziny, a przynajmniej nvidia-legacy co wykluczy problemy ze sterami) zamien i zobacz czy objawy zniknely.

Tak krok po kroku eliminujac przyczyny znajdziesz zrodlo problemow

Pozdro

P.S. Tak przy okazji jak juz bedziesz grzebal w srodku kompa to odkurz go dokladnie ;)