mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Przy ./configure wyskakuje mi błąd: Niespełnione zależnośći: libaa.so.1()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libdirectfb-0.9.so.24()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libdvdread.so.3()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libenca.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libfaac.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libfaad.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libfribidi.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 liblirc_client.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 liblzo.so.1()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libmad.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libmp3lame.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libmpcdec.so.3()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libopenal.so.0()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 libxvidcore.so.4()(64bit) jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 mplayer-fonts >= 1.1-0.lvn.2 jest wymagany przez mplayer-1.0-0.43.pre8.lvn5.x86_64 Skad najlepiej wziaść brakujące biblioteki i gdzie je zgrac do /usr/lib czy /usr/lib64 czy jeszcze gdzies indziej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 ja zawsze do szukania bibliotek używałem: yum whatprovides nazwa_biblioteki ilu bitowy system masz zainstalowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Na przykład wchodzisz na http://rpm.pbone.net , zaznaczasz FC5 i wyszukujesz po nazwie. Później instalujesz te paczki, które Ci wypluje. Możesz do tego równie dobrze użyć yuma → yum search <plik> czy yum provides <plik> Zresztą mplayer jest dostępny w repach Fedory, możesz go bez problemu przez yuma zainstalować całego z wszystkim, co potrzebuje. Jedyna jazda jest z kodekami → nie działają przykładowo pliki wmv czy rmvb, ale to mi się wydaje jest wina architektury systemu. Też mam x86_64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 ilu bitowy system masz zainstalowany? 64 bitowy , ale nie podlaczony do netu niestety wiec yum nie za bardzo sie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Na przykład wchodzisz na http://rpm.pbone.net , zaznaczasz FC5 i wyszukujesz po nazwie. Później instalujesz te paczki, które Ci wypluje. Możesz do tego równie dobrze użyć yuma → yum search <plik> czy yum provides <plik> Tak by bylo najprosciej. Ale sprawa wyglada tak ze mam w domu 2 kompy. Jeden tylko z windowsem i ten jest podpiety do netu (i o zainstalowaniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie ma mowy bo ini uzytkownicy by mnie zabili) i 2 z linuchem bez netu. I jak cos chce zainstalowac na linuchu to sciagam to z netu i przenosze na pen-drivie i instaluje. A potem okazuje sie ze czegos brakuje i musze wykonac kilka kursow. Ale teraz brakuje dduzo tych bibliotek, kazda na bank ma jeszcze jakies zaleznosci i bym musial chodzic z tym pen drivem w nieskaczonosc. Probowalem sciagnac mplayera nie w postaci rpm i wykonac ./configure(dokladnie ./configure --disable-gcc-checking) i potem make i make install, ale przy make wyskakuje balad memory input 4 is not directly addressable (in function do_a_deblock_MMX2) I nie wiem co mam robic. Zarowno 1 jak i 2 sposob zawodza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 no to chyba najlepiej bedzie sciagnac paczki recznie jak radzi Iszk i np zrzucic je gdzies na plytke... swoja droga posiadanie stalego dostepu do internetu strasznie ulatwia dzialanie w Linuksie - wszystkie updaty, instalacja softu, dostep do pomocy online... dla mnie net jest niezastapiony wejdz jeszcze na http://www.mplayerhq.hu i sciagnij od razu kodeki, a np. wmv bedziesz mógl odpalic po dodaniu do systemu tych http://www1.mplayerhq.hu/design7/codecs.html //edit: to ja widze takie rozwiazanie, wez przeloz odpowiedni kabelek z internetem na chwile, skonfiguruj wszystko i zainstaluj mplayer'a yumem, a globalnym rozwiazaniem to bedzie udostepnienie netu na obu kompach... inaczej to przeciez bez sensu pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 a globalnym rozwiązaniem to będzie udostępnienie netu na obu kompach... inaczej to przecież bez sensu No wlasnie Zainwestuj 20pln w sieciowke, doloz jako druga do kompa z winda, udostepnij polaczenie... i po klopocie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastermk Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 No tak by było najprościej. Tylko, że ten komp od linucha jest w domu 2 miesiace w roku (a pozniej zabieram go na studia) I tak ledwo co znalazłem na biego miejsce w pokoju. A robienie sieci na 2 miechy jakos mi sie nie usmiecha (tymbardziej ze mam pokoj z bratem dla ktorego kazdy kabel w pokoju i dlubanie przy "jego" kompie jest niedopuszczalne. porzadek musi byc i tyle:( ). Talze pozostaje mi tylko pendrive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 a co studiujesz? jak infe, to chyba przyda się nowe doświadczenie? moim zdaniem warto sprobować, 2 miesiące to kupa czasu... ja nie widzę zastosowania dla komputera nie podłączonego do netu... jeśli będzisz co chwilę zmuszany do przesiadania się na kompa brata z windowsem, to w niewielkim stopniu poznasz system... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi