skowidron Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Witam, jestem szczesliwym posiadaczem karty ATI radeon X600 pro (ATI Technologies Inc Radeon X600(RV380)), na defaultowym jądrze od Fedory 5 - 2.6.16-1.2133_FC5 po zainstalowaniu sterowników yumem cieszyłem się 5000 FPS w glxgears. No i potem przyszła mi ochota na kompilacje jądra. Jednak uruchamianie systemu z nowego skompilowanego jądra czy też nowego sciagnietego przez yuma dawało jakies błędy z raidem, wiec zarzucilem yum -y update i po ciezkiej nocy dla mojego lacza moglem już działac na najnowszych kernelach. Po mordach z kompilacją w koncu udalo się zainstalować z strony ati najnowsze sterowniki ale... tu zaczyna sie moj problem mimo wlaczonej akceleracji direct rendering: Yes, i OPENGL z fglrxa mam w glxgears okolo 900 fpsów... starałem się już wszedzie szukać rozwiązania problemu no i nic więc zwracam się z prośbą moze forumowicze coś doradzicie ? Przydatne informacje o moim problemie : http://wigwam.loiv.torun.pl/~sskowronski/duperele/fedora/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 widze ze bardzo dokladnie nie szukales! ten temat byl bardzo wiele razy poruszany na forum, po pierwsze primo: nie pownienesbyl instalowac sterownikow ze strony ati - w repozytorium livna znajduja sie gotowe paczki, ktore mozna instalowac/odinstalowywac bez nadpisywania serwera X'ow po pierwsze secundo: obecnie nadpisales pliki w X'ach i aby powrocic do sytuacji poczatkowe musialbys przeinstalowac X'sy po drugie primo: sytuacja w ktorej sie znalazles tzn. sterowniki ati teoretycznie dobrze zainstalowane, jednak otrzymywane wyniki swiadcza o software'owym renderowaniu - jest dosc nietypowa, ale wynika moim zdaniem wlasnie z konfliktu miedzy bibliotekami z dwoch sterownikow nadpisanych w X'ach moznaby rowniez podejrzewac SELinuksa o blokowanie bibliotek sterownikow, jednak w takim wypadku mysle ze w ogole by sie one nie uruchomily* po trzecie primo:przeinstalowalbym X'sy a nastepnie skonfigurowal yuma (jezeli jeszcze nie masz go skonfigurowanego): http://faq.fedora.pl/#installsoftware po trzecie secundo: zainstaluj sterowniki w paczce: http://faq.fedora.pl/#radeon * *mozesz dodatkowo wylaczyc tymczasowo SELinux, aby nie powodowal problemow podczas prob ze sterownikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skowidron Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 hmmm popróbuje ale mam pytanie czy jak wlasnorecznie kompiluje jadro sciagane z kernel.org to czy metoda z yum install kmod-fglrx dziala ? SElinux u mnie wylaczony wiec chyba nie to jest problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 czy jak wlasnorecznie kompiluje jadro sciagane z kernel.org to czy metoda z yum install kmod-fglrx dziala ? nie, moduly kompilowane sa pod okreslone jadra, jezeli zaktualizujesz jadro musisz zaktualizowac modul jadra (w przypadku stero ati musisz je od nowa zainstalowac) - dlatego wlasnie oprocz porzadku w systemie warto uzywac paczek - bo przy wydaniu polecenia "yum update" automatycznie zostanie uaktualniony modul jadra w przypadku gdy chcialbys uzywac paczki w skompilowanym przez siebie jadrze to radze pobrac paczki zrodlowe jadra oraz paczke zrodlowa modulu ati i je samemu przekompilowac, otrzymasz wtedy wlasnie paczki jadra i modulu jadra - najbardziej elegancki sposob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skowidron Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 w przypadku gdy chcialbys uzywac paczki w skompilowanym przez siebie jadrze to radze pobrac paczki zrodlowe jadra oraz paczke zrodlowa modulu ati i je samemu przekompilowac, otrzymasz wtedy wlasnie paczki jadra i modulu jadra - najbardziej elegancki sposob Mam wielką prośbe, nie jestem zbytnio zaawansowanym uzytkownikiem Linuksa, czy moglbys mi to wytlumaczyc dokladniej, jakieś stronki czy cos ? Z góry dzięki ziomku-krajanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Mam wielką prośbe, nie jestem zbytnio zaawansowanym uzytkownikiem Linuksa, czy moglbys mi to wytlumaczyc dokladniej, jakieś stronki czy cos ? co do stronek to tu masz pakiet zrodlowy kernela: ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora...157_FC5.src.rpm a tutaj masz pakiet zrodlowy modulow ati: http://rpm.livna.org/fedora/5/SRPMS/fglrx-...157_FC5.src.rpm co do sposobu kompilaci to poszukaj na forum, bo bylo szczegolowo opisane jak to zrobic, przejrzyj: http://forum.fedora.pl/index.php?act=Searc...ghlite=rpmbuild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skowidron Napisano Sierpień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Poradziłem sobie trochę inaczej, zrobilem tak jak robilem do tej pory ( czyli reczna kompilacja jadra z kernel.org i reczna instalacja sterownikow z ati.com) poprostu sterowniki zmieniłem na 8.25.15. No wreszcie 4000 fpsow Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Poradziłem sobie trochę inaczej, zrobilem tak jak robilem do tej pory ( czyli reczna kompilacja jadra z kernel.org i reczna instalacja sterownikow z ati.com) poprostu sterowniki zmieniłem na 8.25.15. No wreszcie 4000 fpsow Dzięki za pomoc mogę tylko napisać że ZDECYDOWANIE odradzam ten sposób postępowania, ze wzgledu na zaśmiecienie systemu (mogą wystąpić problemy z aktualizacją/instalacją oprogramowania jak i z jego działaniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi