runcmd Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Mam pytanko. Jakie powinny być reguły na iptables w fc5. U mnie wygladaja tak: ========================================================================== [root@localhost ~]# iptables --list Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination RH-Firewall-1-INPUT all -- anywhere anywhere Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination RH-Firewall-1-INPUT all -- anywhere anywhere Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain RH-Firewall-1-INPUT (2 references) target prot opt source destination ACCEPT all -- anywhere anywhere ACCEPT icmp -- anywhere anywhere icmp any ACCEPT ipv6-crypt-- anywhere anywhere ACCEPT ipv6-auth-- anywhere anywhere ACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:ipp ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED ACCEPT tcp -- anywhere anywhere state NEW tcp dpt:ssh REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibited ===================================================================== z doświkadczenia wiem że nie powinny wszystkie być otwarte wszędzie :?: ale jestem świerzym użytkownikiem i nie znam się tak dobrze za pomoc i info z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Po pierwsze: - pytania o iptables zadaje sie w dziale "Bezpieczenstwo" Po drugie - jakie "mają być" to nikt ci nie powie, bo to zależy od 100 rzeczy. Pisałem o iptables kilka razy i szczerze przyznaję ze nie wiem jak go poprawnie skonfigurować... żeby było bezpiecznie. mam problem z interfejsem lo. Po trzecie - opcja szukaj Pierwszy lepszy link o iptables... W dziel bezpieczenstwo jest tego od groma, ale w tej sprawie nie licz na jednoznaczną odpowiedź. Szczerze przyznam, ze mnie tez by się przydała odpowiedź na to. Bo kiedyś podany skrypt amdfanatyka cos mi nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi