gravis Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Witam zanim mnie zelgacie ze istanieje opcja szukaj na forum, przeczytajcie co zaraz napisze: zainstalowalem fedora (paczka nazywa sie dokaldnie tak: FC 5 i386) ((_acha_ → aha) ORT pierwszy raz w zyciu mam styk z linuxem wiec jestem totalnych noobem) otoz przewertowalem forum i wykonalem juz nastepujace czynnosci: wchodze przez rescure disk wpisuje: chroot /mnt/sysimage komenda grub-install /dev/hda (hda,hdb, hda1, poprostu hd - cokolwiek) konczy sie w ten sposob: does not have any corresponding BIOS drive. (_acha_ → aha) ORT mam dwa dyski, na masterze jest winda, na slave jest linux. Po zamianie bootowania w BIOS'ie na te drugi dysk z linuxem, przy uruchamiania wywala mi blad: brak pliku ntdrl czy cos takiego, wtedy musze wejsc jeszcze raz do bios'u i zmienic tak jak bylo na poczatku - wtedy winda dziala linux tak jak bylo nadal nie. z tego co widzialem zawsze chcecie wynik fdisk -l prosze oto on: Disk dev/hda: 81,9GB Device Boot Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 2550 + 7 NTFS /dev/hda2 2551 9953 + f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 2551 4844 + 7 NTFS /dev/hda6 4845 9963 7 NTFS Disk dev/hdb: 120GB Device Boot Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb1 * 1 2610 + 7 NTSF /dev/hdb2 + f W95 ext'd (LBA) /dev/ddb5 7 NTFS /dev/hdb6 + 7 NTFS /dev/hdb7 83 LINUX /dev/hdb8 8e LINUX LVM no mam nadzieje ze jakos to zrozumiecie nie probowalem jeszcze wyczyscic mbr (gdzies czytalem zeby to zrobic) bo boje sie ze nawet jezeli mi wtedy linux zaskoczy, to moze sie okazac nagle ze mi winda nie wystartuje, a na to nie moge sobie pozwolic, bo caly czas pracuje na tym komputerze. Powiedzcie co zrobilem ewentualnie zle ? co zrobic jeszcze ? dyski obydwa sa zwykle ATA. Sama instalacja (_linuxa_ → Linuksa) ORT przeszla bezjednego zajakniecia. (_acha_ → aha) ORT pliku grub.config Wam nie podam, bo nie wiem jak to zrobic ? jestem bardzo poczatkujacy, ile moglem tyle wyniuchalem, ale nie wiem gdzie jest i jak otworzyc plik grub.conf Prosze pomozcie pozdrawiam gravis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Witam dziecie neostrady... bo tak można sądzić po pierwszych słowach w twoim poście Linux Po Instalacji Sie Nie UruchamiaJak to się nie uruchamia: opisz co się dzieje, gdzie się zatrymuje, może co wypisuje? Zawsze coś pisze, ewentualnie jeśli masz nvidie to czy poprostu monitor nie wyswietla ci nic. Podaj jaką masz kartę graficzną... Po zamianie bootowania w BIOS'ie na te drugi dysk z linuxem, przy uruchamiania wywala mi blad: brak pliku ntdrl czy cos takiego, wtedy musze wejsc jeszcze raz do bios'u i zmienic tak jak bylo na poczatku - wtedy winda dziala linux tak jak bylo nadal nie.Oznacza to, że nie masz na MBR tego dysku żadnego loadera a plik na 100% nazywa się ntldr. Jeszcze jedna propozycja: w ekranie logowania wybrz Fedore ale nie naciskaj enter tylko litere E potem na koncu lini logowania dodaj cyfre 3 i zatwierdz i odpal system z takimi ustawieniami. Spowoduje to uruchmienie linuksa w trybie tekstowym. Jeśli się uruchomi to jesteśmy w domu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Oznacza to, że nie masz na MBR tego dysku żadnego loadera a plik na 100% nazywa się ntldr. przecież to loader z M$ a nawet coś nowszego XP lub podobne ======== widzę że jakoś fdisk zrobiłeś , nie wiem jak ale pewnie liveCD podam Tobie sposób na uruchamianie Linuksa za pomocą M$ tylko jeden plik należy zrobić dd if=/dev/hdb7 of=/home/bootsect.lnx bs=512 count=1 lub na dyskietkę dd if=/dev/hdb7 of=/dev/fd0//bootsect.lnx bs=512 count=1 przenosimy/kopiujemy bootsect.lnx na "c" DOPISUJEMY DO BOOT.INI C:\BOOTSEC.LNX ="fcX" / NoExecute=Opin sprawdzić grub.conf lub menu.lst Powiedzcie co zrobilem ewentualnie zle ? co zrobic jeszcze ? dyski obydwa sa zwykle ATA. Sama instalacja (_linuxa_ → Linuksa) ORT przeszla bezjednego zajakniecia. bo należało zmienić dysk , ponieważ grub zapakował się na hdb <= tak jedynie podejrzewam Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gravis Napisano Sierpień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 dobra ja jestem dziecko neostrady, choc nie wiem co to znaczy? ma mi to uwlaczac ? czy co to kutwa znaczy ? i jakie dziecko ? nie wiem ile siedzisz na tym forum, ja znalazlem cala mase topikow na temat tego problemu wiec dziwie sie ze jestes tak zacnym uzytkownikiem i nie wiesz oco mi chodzi. zainstalowalem linuksa, i w ogole nie mam ekranu wyboru systemu. gdzies czytalem zeby pomachac stralkami bo moze jest hide albo timeout na 0, tez to nie pomaga. karta graficzna to radeon 9200se. Jak to się nie uruchamia: opisz co się dzieje, gdzie się zatrymuje, może co wypisuje? ja przepraszam za moja frustracje, ale jak nie lapiesz to nie pisz w tym topiku. Jest to problem bardzo bardzo popularny, wnioskuje to po ilosci tematow z tym zwiazanych na forum. nie mam loadera na dysku ? no to jak mam go zainstalowac ? komendy ktore podawalem w poprzednim poscie nie dzialaja, albo ja nie wiem moze gdzies popelniam blad. prosze o pomoc gravis p.s. co kurcze pieczone znaczy "dziecko neostrady" czesto widze to na forach, ale pierwszy raz ktos uzyl tego w stosunku do mnie. co to niby znaczy, serio sie pytam, prosze o wytlumaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Po pierwsz wywalaniem frustracj nic nie zdziałasz. Po drugie w Polsce obowiązuje język polski i opisując swój problem staraj się go używać lub, jeśli sprawia ci to trudność, używaj jakiegoś innego ogólnie znanego języka... nawet tajskiego byle poprawnego. Po trzecie, skoro jest to znany błąd i pokusiłeś się o przeszukanie forum, to czemu zakładasz nowy temat a nie dpisujesz się w już istniejącym temacie. Odsyłam do http://dziecineo.prv.pl/ Jaro - odpalając rescue cd, masz możliwość zrobienia fdisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 p.s. co kurcze pieczone znaczy "dziecko neostrady" czesto widze to na forach, ale pierwszy raz ktos uzyl tego w stosunku do mnie. co to niby znaczy, serio sie pytam, prosze o wytlumaczenie. wpisz "dziecko neostrady". w google a czasami tak rzucają hasłami === nie pomogę Tobie za bardzo bo masz LVM a tam trochę komendy do dysku inaczej się wpisuje , ja to zawsze idę po staremu i ni e robę LVM i nie znam się na tym /dev/hdb7 83 LINUX /dev/hdb8 8e LINUX LVM Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gravis Napisano Sierpień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 dobra czemu jestem dziecko neostrady ? gdzie popelniam bledy we wladaniu polskim jezykiem ? teraz tak: co do jaro to pisalem ze uzylem rescure (czy jakos tak sie to nazywa) disk, co do pliku grub.config to napisalem ze nie wiem jak sie do niego dostac, nie znam jeszcze komend pod linuksem, a i nie znam calej struktury systemu. czyli w ogole mam jaro nie patrzec na Twoja metode ? ja nie wiem co to jest lvm. ja poprostu wlozylem plyte linuksa i wszystko zrobil za mnie ten cwaniak. jezeli ktos wie jak mi pomoc, to tak lopatologicznie bym prosil. bo narazie jestem bardziej zagubiony i zmieszany niz na poczatku pozdrawiam gravis edit: doszedlem do tego jak sie dostac do grub.conf (nie wiedzialem ze niektore komendy wygladaja tak samo pod dosem jak po linuksem ) moj plik grub.conf: boot=/dev/hda defaut=0 timeout=5 splashimage=(hd1,6)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core root (hd1,6) kernel /vmlinuz-2.6.15-1.2054-fc5ro root=/dev/volgroup00/logvo100 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.15-1.2054_fc5.img titled other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 moze teraz mi pomozecie ? ja z tego nic a nic nie czaje, widze jedynie wpis hiddenmenu, moze to tego wina ? tak sobie strzelam, a jezeli to tego wina to jak wyedytowac plik i na co zmienic ? prosze pomozcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gravis Napisano Sierpień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 nikt mi nie pomoze ? no prosze pomozcie mi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 czyli w ogole mam jaro nie patrzec na Twoja metode ? ja nie wiem co to jest lvm. ja poprostu wlozylem plyte linuksa i wszystko zrobil za mnie ten cwaniak. a) to jest uniwersalna metoda , LVM to ... dużo pisać >> root=/dev/volgroup00/logvo100 rhgb , należy komendy uzupełnić o volgroup00 no to weź cwaniaka i graficznie odzyskiwanie systemu i grub tylko zastanów się gdzie go zapakować >> najlepiej na pierwszym dysku ( MBR) nie na drugim moze teraz mi pomozecie ? ja z tego nic a nic nie czaje, widze jedynie wpis hiddenmenu, moze to tego wina ? tak sobie strzelam, a jezeli to tego wina to jak wyedytowac plik i na co zmienic ? hiddenmenu >>możesz wyedytować i dać #hiddenmenua ale żeby aż tak proste to wątpie , ta komenda jedynie ukrywa opcje wyboru , jak zakomentujesz # to wszystko będzie widać Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gravis Napisano Sierpień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 a to czyli jezeli bede naprawial fedore, to gdzie powinienem zainstalowac gruba, na dysku z winda (czyli master) czy na dysku z linuxem (czyli slave) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2006 Z windą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gravis Napisano Sierpień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2006 nic nie dziala, jak robie update, to po wybraniu gdzie ma byc grub, wywala mi ze zadne pliki jadra nie sa zainstalowane, cokolwiek by to mialo znaczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2006 Robisz przez grub-install? Spróbuj przez opcje setup gruba, też z płytki. Poszukaj na forum, bo było o tym. Szczególnie w postach gajownika bo pamiętam, że z jego opisu sam tak instalowałem (mam tylko nadzieje, że to było przed majem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Dorwij tego cwaniaczka i powiedz mu zeby zainstalowal ci jeszcze raz FC tylko nie na LVM. Grub u mnie po instalacji Linuksa na logicznym woluminie nie odpala sie, tylko wywala jakis blad. Musze wtedy wlozyc plytke z Fedorka i dopisac do pliku /boot/grub/device.map linijke "(hd1) /dev/hdb". Wtedy po ponownym uruchoniemu odpala mi sie menu wyboru miedzy systemami (posiadam dwa dyski, na drugim jest Linux). Jezeli zainstaluje FC normalnie, czyli nie na LVM tylko na partycji ext3, po restarcie wszystko chodzi super i problem nie wystepuje. Moze u ciebie tez wystepuje jakis problem z Grubem przez to ze system jest zainstalowany na LVM. Nie jestem specem, tylko pisze co wiem, bo moze sie okazac, ze sie przyda. EDIT: Zreszta chyba nie zaszkodzi spróbowac. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 jak dla mnie najlepiej przeoraj brona i ursusem niedobitki po linuksie i zasiej system z tym w reku http://www.howtoforge.com/perfect_setup_fedora_core_5 nie jest to moze to co myslalem, ale pomoze ci zainstalowac - poradnik jest o instalacji pod serwer EDIT jak masz pytanie o dysk i sie pyta co z partycjami zrobic nie dawaj delete all linux partinitions tylko zaznacz custom layout i stworz 3 partycje- jezeli masz do 512 ramu to partycja SWAP o rozmiarze 2.5x ram zainstalowany w kompie, a jezeli masz powyzej 512 to 1.5x. dalej- 10gb na / pod systemem ext3 i reszta na /home tez ext3 pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi