agenzia Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Witam, mam problem z instalacją kernela w Fedora 5 - od wersji 33. Po instalacja każdego kernela - nawet ostatniego testowego, podczas ładowania systemu zawiesza się i ostatnim tekstem wyświetlanym na monitorze jest: loading dm-snapshot.ko module Dyski pracują w RAID 1 - z płyty głównej Moja płyta ASUS P5LD2-V, 945G Procesor Pentium 930 3GH 1024 RAM dyski SATA Barracuda 250 GB Będę wdzięczny za każdą pomoc. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Domyślam się że masz dwa systemy skoro o tym piszesz.Jeżeli masz jakąś zapasową partycję to ściągnij na nią i rozpakuj źrdła kernela,później odpali linuksa w trybie rescue, podmontuj partycję z kernelem, pprzenieś go do /usr/src.rozpakuj i przekompiluj z obsługą raid na sztywno.Przynajmniej ja bym tak próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenzia Napisano Sierpień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 mam tylko jeden sytem i jest to serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Tak jak ci napisałem wcześniej. Nowy kernel, zaznacz obsługę raid na sztywno, wkompiluj chipset swojej płyty oraz to wszystko co ci jest niezbędne do odpalenia systemu tzn system plików itp itd.Ja bym tu obstawiał brak odpowiedniej opcji w kernelu.Problem jest w tym że skoro to serwer to nie wolno ci go resetować.Poczekaj może ktoś inny ma raid i problem jest gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Witam .. Bugzilla fajna jest - jak to mowia starzy gorale https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...i?id=196626#c11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenzia Napisano Sierpień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2006 ale to trudne do rozszyfrowania, a może ktoś przetłumaczyłby na polski? Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 A ja myślę, że problem raczej z SATA niż z RAIDem. Mam 2 m aszyny z RAIDAMI na SCSII i jest OK. Mam jeszcze komputer z pojedyńczym dyskiem SATA i tu jest problem. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 ale to trudne do rozszyfrowania, a może ktoś przetłumaczyłby na polski? Andrzej Z tego co zrozumiałem z Bugzilli to musisz uaktualnić pakiet mkinitrd do wersji , która znajduje się w repo development. Po tym zabiegu przebudowywujesz plik initrd-numer kernela który chcę załadować.img. Czyli najpierw zmieniasz nazwę tego oryginalnego pliku na np. initrd-numer kernela który chcę załadować.img..bak i klepiesz jako root w konsolce: mkinitrd /boot/initrd-numer kernela który chcę załadować.img initrd-numer kernela który chcę załadować. Podobno działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi