Skocz do zawartości

Płyta Asusa I Problem Z Kernelem + Raid

agenzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z instalacją kernela w Fedora 5 - od wersji 33. Po instalacja każdego kernela - nawet ostatniego testowego, podczas ładowania systemu zawiesza się i ostatnim tekstem wyświetlanym na monitorze jest:

loading dm-snapshot.ko module

Dyski pracują w RAID 1 - z płyty głównej

Moja płyta ASUS P5LD2-V, 945G

Procesor Pentium 930 3GH

1024 RAM

dyski SATA Barracuda 250 GB

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Andrzej

Domyślam się że masz dwa systemy skoro o tym piszesz.Jeżeli masz jakąś zapasową partycję to ściągnij na nią i rozpakuj źrdła kernela,później odpali linuksa w trybie rescue, podmontuj partycję z kernelem, pprzenieś go do /usr/src.rozpakuj i przekompiluj z obsługą raid na sztywno.Przynajmniej ja bym tak próbował.

Tak jak ci napisałem wcześniej. Nowy kernel, zaznacz obsługę raid na sztywno, wkompiluj chipset swojej płyty oraz to wszystko co ci jest niezbędne do odpalenia systemu tzn system plików itp itd.Ja bym tu obstawiał brak odpowiedniej opcji w kernelu.Problem jest w tym że skoro to serwer to nie wolno ci go resetować.Poczekaj może ktoś inny ma raid i problem jest gdzie indziej.

ale to trudne do rozszyfrowania, a może ktoś przetłumaczyłby na polski?

Andrzej

Z tego co zrozumiałem z Bugzilli to musisz uaktualnić pakiet mkinitrd do wersji , która znajduje się w repo development. Po tym zabiegu przebudowywujesz plik initrd-numer kernela który chcę załadować.img. Czyli najpierw zmieniasz nazwę tego oryginalnego pliku na np. initrd-numer kernela który chcę załadować.img..bak i klepiesz jako root w konsolce: mkinitrd /boot/initrd-numer kernela który chcę załadować.img initrd-numer kernela który chcę załadować. Podobno działa.