pawelgdz Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Witam postawilem serwer w sieci wewnętrznej i gdy z innego komputera wpiszę ping 10.1.1.9 - otrzymuje odpowiedz od serwera kiedy wpiszę ping baza.informatyka - nie znaleziono nazwy hosta Na serwerze mam ustawiony wpis w pliku /etc/host.conf ----------------------------------------------------------- 10.1.1.9 baza.informatyka ----------------------------------------------------------- kiedy wpiszę w konsoli hostname ukazyje mi się nazwa mojego hosta. Reebotowałem system i dalej nic czy ktoś moze mi pomóc ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Jezeli chcesz to robic bez DNS. To musisz na hoscie (z ktorego pingujesz) zrobic wpis w /etc/hosts: 10.1.1.9 baza.informatyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelgdz Napisano Sierpień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 mam ten wpis w pliku /etc/hosts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelgdz Napisano Sierpień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 poza tym mam 100 komputerów w sieci z systemem windows i znich pinguje serwer po hoscie wiec co mam zrobic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Witam! 1. Nie dubluj tematów! 2. Prawdobodobnie w tak dużej sieci jest jakiś system rozwiązywania nazw. Może to być DNS lub (w W$ może być stary WINS). Sprawdź te ustawienia na kompach w sieci a następnie dopisz do odpowiedniego serwera nazw swój serwer. Jeśli w sieci brak takiego serwera to najwyższy czas go postawić (oczywiście DNS) lub zrób to co proponuje ...>>udzior<<... (jeśli chcesz mieć dostęp po nazwie to trzeba dopisać do każdego komputera w sieci ). Dopisanie nazwy do Twojego serwera daje efekt tylko lokalny. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Dokładnie. Co z tego, że masz ustawione /etc/host na serwerze? Jeśli pingujesz z innego kumputera on sprawdza swoje /etc/hosts i jeżeli nie znajdzie dowiązania uderza do DNSów w /etc/resolv.conf. I to wszystko! /etc/host nie jest domyślnie wczytywane przez inne komputery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi