jojent Napisano Sierpień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2006 Jeżeli mam klocka Intel core Duo to jaką wersję Fedory powinienem zainstalować ? Dla zwykłych procków i686 czy dla dwurdzeniowych x86? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano Sierpień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2006 no jesli masz procek intela 64bit to 64bitowa wersje. Jesli masz procek Intela 32bit no to 686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2006 ... Intel core Duo ... czy dla dwurdzeniowych x86?Nie bardzo rozumiem, przeciez sam sobie odpowiedziales w tym pytaniu... no prawie, bo wybor powinien byc chyba pomiedzy i386 a x64 Dual Core = Dwa Rdzenie Chyba, ze chodzi Ci o to ktora wersje wybrac bo wiesz o tym, ze na tym procu mozesz zainstalowac zarowno jedna jak i druga?... Z tego co wiem w x64 nadal sa problemy z java, flashem... i kilkoma innymi czesciami systemu - moze uzytkownicy systemow 64bitowych Ci odpowiedza czy warto sie w to pakowac. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2006 Ale Core Duo nie jest chyba 64-bit? → http://www.intel.com/design/mobile/core/duodocumentation.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 chyba jest.. bo amd athlon 64 X2 (też dwurdzeniowy) jest 64 bitowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 Ale Core Duo nie jest chyba 64-bit?Chyba masz racje, nie zauwazylem ze intel pod nazwa Core Duo wprowadzil w miedzyczasie na rynek procesory bez EM64T... troche mobilna kicha Sprawdz jakie oznaczenie ma Twoj procesor, a nastepnie znajdz go w tabelce Dla mnie Core Duo to bylo to samo co Dual Core czyli Pentium D... a tak nie jest! blad!, moja wina... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Jeżeli mam klocka Intel core Duo to jaką wersję Fedory powinienem zainstalować ? Dla zwykłych procków i686 czy dla dwurdzeniowych x86? pownienes zastosowac wersje dla zwyklych procesorow i686, Core Duo nie sa procesorami 64 bitowymi, dopiero Core Duo 2 maja zaimplementowane rozkazy EMT64 procesory Core Duo korzystaja z techniki virtualizacji (a nie technologii SMP) w celu uzyskania wieloprocesorowosci, dlatego nie pownienes uzywac jadra smp chyba ze posiadasz plyte z dwoma procesorami Core Duo (wtedy jadro smp bedzie wskazane) aby opanowac rodzaje procesorow intela proponuje lekture: http://www.intel.com/products/processor_nu...art/coreduo.htm milego czytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Wrzesień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2006 Ok, to teraz mała rozkminka. Sorry że tak późno ale nie mogę się tego doszukać a strasznie mnie to nurtuje. Czy proceson Intel Core 2 Duo jest dwurdzeniowy i 64 bitowy czy nie. Intel core Duo jest tylko dwu rdzeniowy. To wiem. A co a propo Core 2 Duo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2006 Czy proceson Intel Core 2 Duo jest dwurdzeniowy i 64 bitowy czy nieOdpowiedz znajdziesz bez problemu w tabelce do ktorej link zamiescilem kilka postow wyzej ... BTW - najlepiej poslugiwac sie symbolem procesora (np. E6??? <- to sa wlasnie Core 2 Duo)... Wszystkie procesory z rodziny Core 2 Duo sa wyposazone w: dwa rdzenie, obsluguja technologie Viiv, nie obsluguja HyperTrading ale za to sa w pelni 64bitowe (EM64T) Mam nadzieje ze juz wszystko wiesz Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2006 @jojent: czy Ty nie potrafisz czytac?? przeciez odpowiedzialem na Twoje pytanie (zobacz post nad Twoim!) ehhh @exbros: nie tylko "E" to Core 2 Duo rowniez "T" http://www.intel.com/products/processor_nu...rt/core2duo.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Czyli mając procek core 2 duo mam instalowac z x86_64 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Raczej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Czyli mając procek core 2 duo mam instalowac z x86_64 ? niekoniecznie, mozesz rowniez zainstalowac wersje i386 bo na twoim procesorze rowniez bedzie chodzila, Ci ktorzy maja procesory x86_64 moga instalowac wersje 32bitowa jaki i 64bitowa, jednak jak bylo wspomniane wczesniej w wersji 64 bitowej nie dopracowano jeszcze paru dodatkow jak flesh, java itp. - czyt. moga wystapic problemy co do wydajnosci to nie odczujesz roznicy w aplikacjach typu open office itp. , roznice zaczynasz odczuwac w aplikacjach do obrobki grafiki/dzwieku/obrazu a takze programach obliczeniowych, czasami duze rzeczy liczy 2 razy krocej (przy dobrych algorytmach i metodach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 co do wydajnosci to nie odczujesz roznicy w aplikacjach typu open office itp. ...ale za to działa znacznie lepiej ASLR Ze względów bezpieczeństwa lepiej wybrać właśnie x86_64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi