Skocz do zawartości

Jak Zainstalować Najnowsze Stery Ati (8.27.10) W Fc4

smopi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na Forum powszechnie znany jest problem ze sterownikami ATI i kartami z rodziny Radeon 9200/9250. Mam dwie wiadomosci – jedna dobra a druga zla. ;) Na najnowszych sterownikach 8.27.10 karty te dzialaja wysmienicie. Niestety, w repozytorium Livna nie ma tych sterowników dla FC4. Najnowsza wersja sterowników to 8.26.18, jednak wyzej wspomniane karty graficzne nie sa na nich obslugiwane prawidlowo.

Teraz zamieszcze przepis jak zainstalowac sterowniki dostarczane przez ATI, nie robiac przy tym balaganu w systemie (tzn. mam taka nadzieje).

1. Odinstalowujemy starsze wersje sterowników (jesli np. mamy jakies zainstalowane z Livna). Wskazany restart systemu,

2. przechodzimy do jakiegos katalogu pomocniczego (np. /tmp) i pobieramy sterowniki ze strony ATI:

wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.27.10-x86.run

3. budujemy paczki dla naszego systemu:

./ati-driver-installer-8.27.10-x86.run --buildpkg Fedora/FC4

(opcja "--listpkg" pokaze dla jakich innych dystrybucji/wersji mozemy wygenerowac pakiety,

4. po wygenerowaniu rpm'ów powinnismy otrzymac taki zestaw plików:

[root@smopi ATI]# ls  *ATI*
ATI-fglrx-8.27.10-1.fc4.i386.rpm
ATI-fglrx-control-panel-8.27.10-1.fc4.i386.rpm
ATI-fglrx-devel-8.27.10-1.fc4.i386.rpm
kernel-module-ATI-fglrx-2.6.17-1.2142_FC4-8.27.10-1.fc4.i386.rpm

5. teraz tylko:

yum localinstall ./kernel-module-ATI-fglrx-2.6.17-1.2142_FC4-8.27.10-1.fc4.i386.rpm ./ATI-fglrx-8.27.10-1.fc4.i386.rpm ./ATI-fglrx-control-panel-8.27.10-1.fc4.i386.rpm

(paczke "ATI-fglrx-devel-8.27.10-1.fc4.i386.rpm" mozemy sobie podarowac),

W ten sposób zainstalowalem sterowniki kilka dni temu – jak na razie wszystko pieknie smiga. Gry takie jak "Enemy Territory" dzialaja bez zarzutu. Aktywator "ATI Control Panel" znalazl sie w "Aplikacje->Narzedzia systemowe" - czyli tam gdzie powinien.

Co sadzicie o tym sposobie? Mam nadzieje, ze jest bezpieczny dla systemu. Na razie nie zaobserwowalem jakichs problemów z tymi sterami. Jak co to dam znac. A teraz ide pograc w ET :D

Pozdrawiam,

Piotr

U mnie te sterowniki nie dzialaja, gdyby ktos sie czepial ze robie cos nie tak, to od razu zaznacze ze na fedoraforum.org takze niektórzy pisza ze nie dzialaja. Tam jest jakas podpowiedz/rozwiazanie mówiace o podmianie biblioteki, jednak nie zawsze pomaga.

PS: tak mala uwaga do tego sposobu na instalacje tych sterowników na FC4 i w ogóle do instalacji sterowników ze stron ATi i Nvidi, zanim ktos to zrobi niech przeczyta http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg01178.html

Tam jest jakaś podpowiedź/rozwiązanie mówiące o podmianie biblioteki, jednak nie zawsze pomaga.

Na pewno mówisz o wersji 8.27.10 sterowników? U mnie nie chciały działać stery w wersji 8.26 - o tym sposobie z podmianą bibliotek też czytałem ale u mnie nic to nie dało. Za to po zainstalowaniu sterów w wersji 8.27 akceleracja 3D ruszyła od razu.