JanGustaw Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 Mam pytanie jak uzyskać dostęp do komórki SIMENS ME75 Niby po podłączeniu urządzenie jest wykrywane tzn. w informacji o systemie w urządzeniach istnieje adnotacja że coś takiego jest... Czy ktoś może mi napisać jak uzyskać dostęp do telefonu??? Proszę o informacje krok po kroku co trzeba zrobić. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 Ja ci doradze tyle ; sciagnij z netu najnowsze wersje archiwum o nazwie FUSE i drugie archiwum o nazwie SIEFS najpierw rozpakuj archiwum FUSE przejdz do rozpakowanego katalogu i sklompiluj program ./configure make make install . To samo zrób z drugim elementem czyli SIEFS Nastepnie daj polecenie MODPROBE FUSE . A teraz trzeba zamontowac telefon dodajac odpowieni wpis w pliku FSTAB i wydac polecenie typu MOUNT ale tu niestewty konczy sie i moja wiedza i ja tez poprosze doswiadczonych uzytkowników linuksa o porade; Jak powinna wygladac ta linijka w pliku 'fstab' i jak powinno wygladac polecenie 'montowania' komórki :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanGustaw Napisano Sierpień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 Dzięki wielkie!!! Ale jeszcze musze dopisać informację o problemie który mi się pojawił: FUSE podczas instalacji "make install" zapisuje pliki do: /usr/local/lib Natomiast SIEFS wymaga poczas instalacji żeby pliki libfuse* itp. były w /usr/lib: Żeby nie mieć problemów z instalacją SIEFS należy przekopiować wszystkie pliki *fuse* do /usr/lib. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Ech, z Siemensem to takie proste, a ja z Ericssonem sie usram niedlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanGustaw Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Jeszcze mam pytanie odnosnie konfiguracji fstab... Moja komórka laczy sie przez USB, po wpisaniu lsusb mam tabelke: ------------------------------------------------------ Bus 001 Device 004: ID 11f5:0003 Siemens AG (?) Mobile phone USB cable Bus 001 Device 003: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 002: ID 055f:0006 Mustek Systems, Inc. ScanExpress 1200 UB Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 ------------------------------------------------------ Komórke montuje sie: modprobe fuse mount -t siefs /dev/ttyS0 /mnt/mobile tylko tu jest problem ttyS0 - oznacza COM1, a jakie oznaczenia maja porty USB w linux??? Czy ktos moze mi napisac na podstawie tej tabelki poprawna komende uruchamiania?? Sprawe komplikuje fakt, ze port com - ttyS0 mam zajety przez inne urzadzenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k300i Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 ttyUSBx - czego dowiedzialem sie z "mojego" tematu o podobnych klopotach z Sony Ericssonem, pietro nizej Zajrzyj, moze cos interesujacego dla siebie tam znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Przed chwila chciałem skompilowac SIEFS ale wyskoczyło mi cos takiego arek@linux-o87n:~/siefs-0.5> make make all-recursive make[1]: Wejście do katalogu `/home/darek/siefs-0.5' Making all in siefs make[2]: Wejście do katalogu `/home/darek/siefs-0.5/siefs' gcc -I/usr/include -DFUSEINST="\"/usr\"" -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -DFUSE_USE_VERSION=22 -L/lib -o siefs siefs.o obex.o transport.o comm.o crcmodel.o charset.o /usr/lib/libfuse.a -lpthread /usr/lib/libfuse.a(fuse.o): In function `curr_time': (.text+0xec6): undefined reference to `clock_gettime' /usr/lib/libfuse.a(fuse.o): In function `curr_time': (.text+0xef8): undefined reference to `clock_gettime' collect2: ld returned 1 exit status make[2]: *** [siefs] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/darek/siefs-0.5/siefs' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/darek/siefs-0.5' make: *** [all] Błąd 2 darek@linux-o87n:~/siefs-0.5> Co moge z takim błędem zrobic :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi