miecio Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 Witam Jak zwykle nie mogę sobie poradzić z kompilacją, tym razem jabbina. Podczas ./configure dostaje komunikat: Configuring Jabbin ... Verifying Qt 3.x Multithreaded (MT) build environment ... ok Checking for Qt >= 3.1 ... yes Checking for the XScreenSaver extension ... no Error: need the XScreenSaver extension! Próbowałem zainstalować te rpm-y xscreensaver-base-5.00-15.fc6.i386.rpm xscreensaver-extras-5.00-15.fc6.i386.rpm xscreensaver-gl-extras-5.00-15.fc6.i386.rpm Podczas instalacji dostaje komunikat rtld(GNU_HASH) jest wymagany przez xscreensaver-base-5.00-15.fc6.i386 W związku z tym że rtld jako składowa glibc mam w systemie. Postanowiłem więc skompilować ten xscreensaver ze źródeł(nie wiem czy dobrych :lammer: ) z tej strony. Oczywiście źródła się zainstalowały a jabbin ich nadal nie widzi. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 A czemu instalujesz z Rawhide? Czy masz testową 6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2006 [/code] Próbowałem zainstalować te rpm-y xscreensaver-base-5.00-15.fc6.i386.rpm xscreensaver-extras-5.00-15.fc6.i386.rpm xscreensaver-gl-extras-5.00-15.fc6.i386.rpm Podczas instalacji dostaje komunikat rtld(GNU_HASH) jest wymagany przez xscreensaver-base-5.00-15.fc6.i386 Siedzisz pod FC6 (test)? Jesli nie, to yum bez problemu powinien Ci zainstalowac xscreensaver* w wersji 4.24-2, jesli faktycznie pod 6 to Ci nie pomoge. Musisz sie z tym liczyc, ze jesli uzywasz wersji rozwojowej to z wiekszoscia problemow bedziesz musial sobie radzic sam... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Jaki ja jestem "inteligentny" nawet złe pakiety chciałem instalować (siedzie na fc5). Zainstalowałem teraz odpowiednie pakiety przez yuma, a jabbin ich nadal nie widzi :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Zainstaluj sobie pakiety devel od xorg i będziesz miał te nieszczęsne nagłówki do kompilacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Zainstalowałem wszystkie pakiety xorg devel jakie były w repozytorium, a jabbin nadal nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Hmm... skąd Ty wziąłeś tego jabbina? Ja ściągnąłem z http://www.jabbin.com/int/download, ale w archiwum nie ma żadnego ./configure :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Checking for the XScreenSaver extension ... no Error: need the XScreenSaver extension! Po mojemu to nie masz libXScrnSaver-devel. Podczas instalacji dostaje komunikat rtld(GNU_HASH) jest wymagany przez xscreensaver-base-5.00-15.fc6.i386 W związku z tym że rtld jako składowa glibc mam w systemie. Masz, ale nie takie jak trzeba. Pakiet był kompilowany w FC6, gdzie jest używane DT_GNU_HASH → http://sources.redhat.com/ml/binutils/2006-06/msg00418.html Postanowiłem więc skompilować ten xscreensaver ze źródeł(nie wiem czy dobrych :lammer: ) Źle. Tylko naśmieciłeś w systemie. w archiwum nie ma żadnego ./configure :] qmake generuje plik configure. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Po mojemu to nie masz libXScrnSaver-devel. Odpytanie bazy rpmów wykazalo: #rpm -q libXScrnSaver-devel libXScrnSaver-devel-1.0.1-1.2 Postanowilem wiec skompilowac ten xscreensaver ze zródel(nie wiem czy dobrych :lammer: ) Zle. Tylko nasmieciles w systemie. Usunalem ten pakiet przy pomocy make uninstall. Hmm... skad Ty wziales tego jabbina? Jabbina pobralem z tej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 yum install xorg-x11-proto-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 yum install xorg-x11-proto-devel Zainstalowałem i nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Dalej pisze ten sam błąd? A masz libX11-devel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Dalej pisze ten sam błąd? Tak A masz libX11-devel? mam taką wersję: libX11-devel-1.0.0-3.FC5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Spróbuj ./configure --verbose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miecio Napisano Sierpień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Polecenie ./configure --verbose zwróciło: [root@localhost jabbin-2.0beta2]# ./configure --verbose Configuring Jabbin ... PREFIX=/usr/local BINDIR=/usr/local/bin DATADIR=/usr/local/share EX_QTDIR= Verifying Qt 3.x Multithreaded (MT) build environment ... ok Checking for Qt >= 3.1 ... yes Checking for the XScreenSaver extension ... * [gcc -c -I xssprobe_test.c -o xssprobe_test.o] gcc: no input files * returned: 256 -> no Error: need the XScreenSaver extension! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi