velmafia Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 siemka mam problem z azureusem, a jest to taki problem że nie chce mi sie właczyć, chociaż kiedyś chodził bez problemów a nic przy nim nie grzebałem, ale do rzeczy: po wpisaniu poleceniaw konsoli: [kamil@velmafia ~]$ azureus /usr/bin/azureus: line 18: java: command not found domyśliłem się że jest coś z javą, więc daję polecenie [root@velmafia ~]# alternatives --config java Jest 2 programów dostarczających "java". Zaznaczenie Polecenie ----------------------------------------------- * 1 /usr/lib/jvm/jre-1.4.2-gcj/bin/java + 2 /opt/jre1.5.0_06/bin/java Potwierdź, aby zachować bieżący wybór[+] lub podaj numer wyboru: 2 wybrałem żeby system kożystał z Sun Javy, ale nadal nie działa, dodam że jave instalowałem z tej instrukcji http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/StantonFinleyPL.html#Java dodatkowo jeszcze dla pewnośći sprawdziłem poprawność konfiguracji mojej javy z tą instrukcją i nie było pliku /etc/profile.d/java.sh więc go utworzyłem, ale nadal to samo azerus nie chce sie odpalić bo pokazuje bład w 18 linijce pliku /usr/bin/azureus ten plik wygląda tak: [root@velmafia ~]# cat -n /usr/bin/azureus 1 #!/bin/sh 2 3 # Create the fake application dir. 4 APPDIR=`(cd ~; pwd)`/.azureus/app 5 if ! test -d $APPDIR; then 6 mkdir -p $APPDIR; 7 fi 8 9 # Reconstruct the plugins dir. 10 rm -rf $APPDIR/plugins 11 mkdir -p $APPDIR/plugins 12 pushd $APPDIR/plugins > /dev/null 2>&1 13 for pdir in /usr/share/azureus/plugins/*; do 14 ln -s $pdir .; 15 done; 16 popd > /dev/null 2>&1 17 18 LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib64/eclipse:/usr/lib64 CLASSPATH=`build-classpath jakarta-commons-cli log4j swt-gtk-3.1.1 gtk2.8 glib0.2`:/usr/share/azureus/Azureus2.jar java -Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never -Dazureus.install.path=$APPDIR org.gudy.azureus2.ui.swt.Main "$@" niestety nie potrafię zrozumieć tego pliku, więc nie potrafię tego naprawić. czy ktoś potrafi mi pomóc ? PS. kiedyś działało bez problemów, teraz nie działa, chociaż nic przy tym nie grzebałem pozdrawiam aloha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 yum install azureus tak instalowales czy sciagales ze stronki ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 tak, tak instalowałem yum install azureus gdy przestał działać i wyskoczył ten bład, to usunełem i ponownie zainstalowałem azureusa przez yuma, ale nadal to samo. za pierwszym razem też instalowałem przez yuma aloha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 [root@velmafia ~]# cat -n /usr/bin/azureus ... 18 LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib64/eclipse:/usr/lib64 CLASSPATH=`build-classpath jakarta-commons-cli log4j swt-gtk-3.1.1 gtk2.8 glib0.2`:/usr/share/azureus/Azureus2.jar java -Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never -Dazureus.install.path=$APPDIR org.gudy.azureus2.ui.swt.Main "$@" Cos mi sie widzi, ze masz 64bitowy system z 32bitowa java i skiepszczonymi sciezkami?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Sierpień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 ok już problem rozwiązany: jako że nie wiedziałem jak (na jakie) zniemić scieżki z azureusa 64bit pod jave 32bit siedząc i nie mając pomysłu na nic zmieniłem za pomoc.ą polecenia jave: [root@velmafia ~]# alternatives --config java Jest 2 programów dostarczających "java". Zaznaczenie Polecenie ----------------------------------------------- * 1 /usr/lib/jvm/jre-1.4.2-gcj/bin/java + 2 /opt/jre1.5.0_06/bin/java Potwierdź, aby zachować bieżący wybór[+] lub podaj numer wyboru: 2 i działa aloha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi