jumper19 Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Witam, czy macie problemy z odpalaniem skryptow basha z prawami wlasciciela? Mecze sie juz dlugo, nie znajduje pomocy. Przyklad: [jumper@router ~]$ ls -l /var/www/cgi-bin/test2 -rwsr-sr-x 1 root root 130 sie 12 22:20 /var/www/cgi-bin/test2 [jumper@router ~]$ cat /var/www/cgi-bin/test2 #!/bin/bash yum update sshd [jumper@router ~]$ /var/www/cgi-bin/test2 You need to be root to perform this command. Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc / wskazowki / wyprowadzenie mnie z bledu Probowalem na FC5 i FC4 (obecnie) -- pozdrawiam jumper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McMonster Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Instalcje i aktualizacje pakietów trzeba wykonywać z poziomu roota. Jedyne co można zrobić z yumem z poziomu zwykłego użytkownika, to szukanie pakietów i sprawdzanie, czy są aktualizacje dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Sugerując się tym co znalazłem tutaj: http://www.samag.com/documents/s=1149/sam0106a/0106a.htm - coś takiego nie zadziała. Because of these problems, some systems (e.g., Linux) won't honor SUID on shell scripts Musisz więc napisać to w czymś innym niż języku shellowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumper19 Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 A czy setuid root wlasnie nie daje praw roota (jako ze root jest wlascicielem skryptu ktory udpalam)? Wiem, ze z poziomu zwyklego uzytkownika nie zainstaluje nic yum'em, wlasnie *dlatego chce uzyc setuid*. Nawiasem mowiac nie chodzi mi koniecznie o mozliwosc uzywania yuma (to tylko przyklad). Bardziej zalezy mi na mozliwosci konfigurowania interfejsow sieciowych (ifconfig), zmianie kanalow i trybow bezprzewodowych kart sieciowych (iwconfig) restartowanie demonow (service), czy tez odpalanie programow (tethereal i inne). Czy ja czegos nie rozumiem? -- pozdrawiam J.L. Musisz więc napisać to w czymś innym niż języku shellowym. Masz na mysli jakies konkretne rozwiazanie? Pisze w C++ ale nie pisalem nigdy dla Linuksa. Jakies zrodla do poczytania, jak obejsc moj problem? Kulawe, choc poniekad dzialajace obejscie napisalem (opisalem na Polskim Forum Linuxowym) w bashu. Moze macie pomysl jak je udoskonalic, wzglednie uprzyzwoicic pod wzgledem efektywnosci. dzieki za zainteresowanie J.L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Wiem o co Ci chodzi, niestety jak wynika z tamtej strony, Linux blokuje SUID na skrypty shellowe. Musiałbyś zrobić jakiś workaround, np. obsłużyć wszystkie te polecenia z pythona, perla, bądź przy pomocy sudo (tak na tamtej stronie pisze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 jadro systemu (ze wzgledow bezpieczenstwa) zignoruje ustawianie suid/sgid na plikach skryptowych, najlepiej napisac wrapper w jakims jezyku wykonujacy to co potrzeba, mozna tez uzyc programu sudo do wykonania jakis polecen z prawami superuzytkownika tylko nie dawaj suida poleceniu /bin/sh !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumper19 Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Dzieki za rozwianie watpliwosci i wszelkie wyjasnienia. sudo zaczal mi dzialac, wiec przynajmniej pierwsza wersje mojego systemu opre na nim, kladac duzy nacisk na to, zeby nie robic za duzych dziur. A jak bedzie czas, sprobuje napisac wrappera. raz jeszcze thx! pozdrawiam jumper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi