mingul Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 czesc, Niedawno zainstalowalem sobie Fedore 5. Jako że z moją instalką nie dostarczono zrodel kernela pomyslalem sobie, ze sicagne sobie najwnowszego i skompiluje. Ze strony www.kernel.org pobralem sobie plik linux-2.6.17.8.tar.bz2. Konfiguracji nie zmienialem, skompilowealem, zaistalowelm moduly, skopiowalem jadro oraz dodalem wpisy w grubie. Do tej pory wszystko szło bezproblemow. Problem pojawil sie przy uruchomieniu korzystajac z tego jadra. Mianowicie komputer sie resetuje, ostationa widoczna linijka jest: inicjalizaja SELinux. Czy ktos mogłby mi powiedziec czym ten restart jest spowodowany (lub co robie nie tak)? Poniżej przedstawiam mojego grub.conf'a. default=1 timeout=5 splashimage=(hd1,4)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5) root (hd1,4) kernel /vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img title Fedora Core (2.6.17.8) root (hd1,4) kernel /vmlinuz-2.6.17.8 ro root=/dev/hdb9 title WindowsXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Powiedźcie mi skąd mozna wziac (wygenerowac) plik initrd-.....img i czy jest on wymagany. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Jest coś takiego i nazywa się mkinitrd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Przeczytaj to --> Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Jako że z moją instalką nie dostarczono zrodel kernela pomyslalem sobie, ze sicagne sobie najwnowszego i skompiluje. Ze strony www.kernel.org pobralem sobie plik linux-2.6.17.8.tar.bz2. Nie na temat, ale skoro możesz ściagnąć źrodła z kernel.org to dlaczego nie możesz użyć dystrybucyjnych? Te z kernel.org są mniej bezpieczne (brak Exec-Shield). A tak z ciekawości: po co chcesz rekompilować jądro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Ostatnio czytałem coś na temat kerneli z kernel.org zwłaszcza tych z rodziny 2.6. Dziurawe jak ser szwajcarski. Najlepszy kernel to kernel dystrybucyjny.Najlepiej polegać na kernelach dostarczanych przez fedorę niż gonić za numerkami, chyba że nie liczy się z bezpieczeństwem. http://www.7thguard.net/news.php?id=5061 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi