Skocz do zawartości

Problem Z Wl-u350 I Ndiswrapperem...

Caedo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym powiedzieć, że moja przygoda z Linuksem rozpoczęła się wczoraj, więc prosiłbym o odrobinę wyrozumiałości :)

Otóż zaraz po instalacji, która przebiegła bezproblemowo zapragnąłem zainstalować sobie sterowniki do karty sieciowej by uzyskać dostęp do internetu. Jako że nie miałem zielonego pojęcia jak to wykonać, przeszukałem masę for internetowych, przeczytałem wiele artykułów, lecz w większości opisy są trochę lakonieczne. Nie znalazłem również ani na tym forum, ani na innych odpowiedzi na nurtujący mnie problem, a jako że zależy mi na Linuksie, prosiłbym o pomoc :).

Więc po kolei.

Ściągnąłem ndiswrappera, spróbowałem zainstalować wg tej strony:

http://wiki.cdlinux.pl/index.php/Konfiguracja_WiFi

wypakowałem programik, spróbowałem zainstalować i natknąłem się na błąd (coś o braku kernela o ile dobrze rozumiem, mniej więcej tyle, żebym podał ścieżkę za pomocą komendy KBUID=<path> module).

Jako że nie miałem pojęcia co robię, brnąłem dalej. Spróbowałem zainstalować sterownik do karty sieciowej, co się "niby" udało, lecz po wydaniu polecenia "ndiswrapper -l" zobaczyłem, że sterownik jest zainstalowany niepoprawnie (driver vaild czy coś podobnego). Próbowałem dalej, już nawet nie pamiętam co. W pewnym momencie przeczytałem coś o jądrach (na tym forum) gdzie były liniki. Ściągnąłem coś takiego:

kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

kernel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

Próba instalacji pierwszego pakietu się powiodła, drugiego się zainstalować nie dało. Następnie powtórzyłem całą procedurę instalacji ndiswrappera. W terminalu użyłem następujących komend:

tar -zxfv ndiswrapper-1.23rc2.tar
cd ndiswrapper
make distclean
make
make install

W tym momencie ndiswrapper zainstalował się bez problemu. Następnie:

ndiswrapper -i ndvusbr.inf

Wyszło: "Installing driver"

Potem wpisałem:

ndiswrapper -l

Wyszło: "Driver installed" (W opracowaniach spotkałem się z opisem, że powinno być hardware present, u mnie jest tylko "driver installed)

Dalej:

ndiswrapper -m
sudo depmod -a
modprobe ndiswrapper

I przy ostatniej komendzie, system się wiesza...

Nie mam już najmniejszego pojęcia co robić, pomysły mi się wyczerpały. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomóc :)

Pozdrawiam

PS. Przewidziana nagroda w formie napoju niekoniecznie bezalkoholowego :)

PSS. Prosiłbym o nieodwoływanie do opcji "szukaj" bo szukałem już parę razy i niestety nic nie znalazłem.

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam

Więc tak. Ściągnąłem pakieciki kernel-module-ndiswrapper... (chyba z 15). Przy próbie instalacji wyświetla się "Unable to retrive software information". Natomiast jeśli próbuję instalować przez termianal wyświetla się takie coś:

ostrzeżenie: kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686 nagłówek V3D8A signature: NOKEY, key ID a109blec
błąd: niespełnione zależności
/boot/vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4 jest wymagany przez kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686
ndiswrapper >= 1.18-1.lvn4 jest wymagany przez kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686

:blink:

Ściągnę tego "vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4" może to coś da :)

EDIT: zonk...

boot/vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4

ty masz fc4?

teraz wszystko sie nazywa kmod-

wiec moze kmod-ndiswrapper

[uosiu@uosiumen ~]$ yum list all |grep ndiswrapper
kmod-ndiswrapper.i686                    1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna
kmod-ndiswrapper.i586                    1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna
kmod-ndiswrapper-kdump.i686              1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna
kmod-ndiswrapper-smp.i586                1.13-4.2.6.16_1.2133_F livna
kmod-ndiswrapper-smp.i686                1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna
kmod-ndiswrapper-xen0.i686               1.13-4.2.6.16_1.2133_F livna
ndiswrapper.i386                         1.18-1.lvn5            livna
[uosiu@uosiumen ~]$

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam

W czym dokładnie masz problem, net nie działa, czy może ndiswrapper się nie instaluje ?

Co by (_kożystać_ &#8594; korzystać) ORT z ndiswrappera musisz mieć 3 pakiety odpowiednich wersjach :

-ndiswrapper

-moduł ndiswrapper dla jajka

-jajko

moduł ndiswrappera musi być przeznaczony dla danej wersji jądra i danej wersji ndiswrappera :)

Tu masz przykład 3 takich pakiecików :

kernel-2.6.18-1.2200.fc5.i686.rpm

kmod-ndiswrapper-1.25-1.2.6.18_1.2200.fc5.i686.rpm

ndiswrapper-1.25-1.lvn5.i386.rpm

Najpierw instlaujsze jądro i później je uruchamiasz. Następnie instalujesz obie paczki ndiswrapper na raz.

rpm -ivh kmod-ndiswrapper-1.25-1.2.6.18_1.2200.fc5.i686.rpm ndiswrapper-1.25-1.lvn5.i386.rpm

Później poleceniem :

ndiswrapper -i /ścieżka/do/sterownika/z/win

Instalujsz sterownik dla karty wifi.

Dalej

modprobe ndiswrapper

I już pozostaje konfiguracja :)

Pozdrawiam

Gryhild

PS

Oczywiście wszystki paczki powinny być dedykowane dla odpowiedniej wersji fedory. U ciebie FC5 :D

EDIT

Poprawiono. To są chyba w miarę aktualne pakieciki :D

Mam pytanie dlaczego w FC 6 to nie dziala, znaczy normalnie instaluje sie ndiswrapper ale nie da sie zaladowac ( po prostu nie widzi ), czyzby rozstali sie z ndiswrapperem. Ktos cos pomoze na to jak teraz zrobic internet na tych nieszczesliwych kartach bez sterow dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT, o co chodzi z tym mad wi-fi ktos cos poradzi ??

Ściągnąłem starszą wersję jądra, zainstalowałem ndiswrappera, sterowniki też. Po wydaniu polecenia "ndiswrapper -l" wypisuje mi:

nazwa.inf driver installed

Gdzieś widziałem, że powinna być linijka hardware present a u mnie nie ma :-(. Chyba nie wykrywa mi karty? Ma ktoś jakiś pomysł? :huh: