Caedo Napisano Sierpień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2006 Witam Na początku chciałbym powiedzieć, że moja przygoda z Linuksem rozpoczęła się wczoraj, więc prosiłbym o odrobinę wyrozumiałości Otóż zaraz po instalacji, która przebiegła bezproblemowo zapragnąłem zainstalować sobie sterowniki do karty sieciowej by uzyskać dostęp do internetu. Jako że nie miałem zielonego pojęcia jak to wykonać, przeszukałem masę for internetowych, przeczytałem wiele artykułów, lecz w większości opisy są trochę lakonieczne. Nie znalazłem również ani na tym forum, ani na innych odpowiedzi na nurtujący mnie problem, a jako że zależy mi na Linuksie, prosiłbym o pomoc . Więc po kolei. Ściągnąłem ndiswrappera, spróbowałem zainstalować wg tej strony: http://wiki.cdlinux.pl/index.php/Konfiguracja_WiFi wypakowałem programik, spróbowałem zainstalować i natknąłem się na błąd (coś o braku kernela o ile dobrze rozumiem, mniej więcej tyle, żebym podał ścieżkę za pomocą komendy KBUID=<path> module). Jako że nie miałem pojęcia co robię, brnąłem dalej. Spróbowałem zainstalować sterownik do karty sieciowej, co się "niby" udało, lecz po wydaniu polecenia "ndiswrapper -l" zobaczyłem, że sterownik jest zainstalowany niepoprawnie (driver vaild czy coś podobnego). Próbowałem dalej, już nawet nie pamiętam co. W pewnym momencie przeczytałem coś o jądrach (na tym forum) gdzie były liniki. Ściągnąłem coś takiego: kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm kernel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm Próba instalacji pierwszego pakietu się powiodła, drugiego się zainstalować nie dało. Następnie powtórzyłem całą procedurę instalacji ndiswrappera. W terminalu użyłem następujących komend: tar -zxfv ndiswrapper-1.23rc2.tar cd ndiswrapper make distclean make make install W tym momencie ndiswrapper zainstalował się bez problemu. Następnie: ndiswrapper -i ndvusbr.inf Wyszło: "Installing driver" Potem wpisałem: ndiswrapper -l Wyszło: "Driver installed" (W opracowaniach spotkałem się z opisem, że powinno być hardware present, u mnie jest tylko "driver installed) Dalej: ndiswrapper -m sudo depmod -a modprobe ndiswrapper I przy ostatniej komendzie, system się wiesza... Nie mam już najmniejszego pojęcia co robić, pomysły mi się wyczerpały. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomóc Pozdrawiam PS. Przewidziana nagroda w formie napoju niekoniecznie bezalkoholowego PSS. Prosiłbym o nieodwoływanie do opcji "szukaj" bo szukałem już parę razy i niestety nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2006 A czemu nie korzystasz z repozytorów yuma, gdzie kernel i ndiswrapper sa dostepne? Nawet offline, tak jak sciagnales pakiety kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Sierpień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 Witam Więc tak. Ściągnąłem pakieciki kernel-module-ndiswrapper... (chyba z 15). Przy próbie instalacji wyświetla się "Unable to retrive software information". Natomiast jeśli próbuję instalować przez termianal wyświetla się takie coś: ostrzeżenie: kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686 nagłówek V3D8A signature: NOKEY, key ID a109blec błąd: niespełnione zależności /boot/vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4 jest wymagany przez kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686 ndiswrapper >= 1.18-1.lvn4 jest wymagany przez kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686 Ściągnę tego "vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4" może to coś da EDIT: zonk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 boot/vmlinuz-2.6.17-1.2142_FC4 ty masz fc4? teraz wszystko sie nazywa kmod- wiec moze kmod-ndiswrapper [uosiu@uosiumen ~]$ yum list all |grep ndiswrapper kmod-ndiswrapper.i686 1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna kmod-ndiswrapper.i586 1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna kmod-ndiswrapper-kdump.i686 1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna kmod-ndiswrapper-smp.i586 1.13-4.2.6.16_1.2133_F livna kmod-ndiswrapper-smp.i686 1.18-2.2.6.17_1.2174_F livna kmod-ndiswrapper-xen0.i686 1.13-4.2.6.16_1.2133_F livna ndiswrapper.i386 1.18-1.lvn5 livna [uosiu@uosiumen ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Sierpień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 Mam FC5. Ściągnąłem pliczki, które wkleiłeś - to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Sierpień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Hmm widzę że nikt nie ma żadnych pomysłów... szkoda bo mi się (_linuks_ → Linux) ORT spodobał a bez neta to raczej nijak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dradol Napisano Sierpień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 miałem to samo. System zawiesza się gdyż karta wifi nie łapie sieci. Uruchom ją w windowsie skonfiguruj potem odpal ponownie na fedorce pomoze na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Październik 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Jest skonfigurowana pod windą. Nic nie pomaga :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Witam W czym dokładnie masz problem, net nie działa, czy może ndiswrapper się nie instaluje ? Co by (_kożystać_ → korzystać) ORT z ndiswrappera musisz mieć 3 pakiety odpowiednich wersjach : -ndiswrapper -moduł ndiswrapper dla jajka -jajko moduł ndiswrappera musi być przeznaczony dla danej wersji jądra i danej wersji ndiswrappera Tu masz przykład 3 takich pakiecików : kernel-2.6.18-1.2200.fc5.i686.rpm kmod-ndiswrapper-1.25-1.2.6.18_1.2200.fc5.i686.rpm ndiswrapper-1.25-1.lvn5.i386.rpm Najpierw instlaujsze jądro i później je uruchamiasz. Następnie instalujesz obie paczki ndiswrapper na raz. rpm -ivh kmod-ndiswrapper-1.25-1.2.6.18_1.2200.fc5.i686.rpm ndiswrapper-1.25-1.lvn5.i386.rpm Później poleceniem : ndiswrapper -i /ścieżka/do/sterownika/z/win Instalujsz sterownik dla karty wifi. Dalej modprobe ndiswrapper I już pozostaje konfiguracja Pozdrawiam Gryhild PS Oczywiście wszystki paczki powinny być dedykowane dla odpowiedniej wersji fedory. U ciebie FC5 EDIT Poprawiono. To są chyba w miarę aktualne pakieciki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiak Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Mam pytanie dlaczego w FC 6 to nie dziala, znaczy normalnie instaluje sie ndiswrapper ale nie da sie zaladowac ( po prostu nie widzi ), czyzby rozstali sie z ndiswrapperem. Ktos cos pomoze na to jak teraz zrobic internet na tych nieszczesliwych kartach bez sterow dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT, o co chodzi z tym mad wi-fi ktos cos poradzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Hej Jakie paczki zainstalowałeś i na jakim jądrze ? Niektóre karty wifi można instalować na kilka sposobów. Wile da się zainstalować za pomocą ndiswrappera, niektóre mają sterowniki w jądrze a dla innych można zainstalować sterowniki jak np. acx100/111. Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Październik 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Ściągnąłem starszą wersję jądra, zainstalowałem ndiswrappera, sterowniki też. Po wydaniu polecenia "ndiswrapper -l" wypisuje mi: nazwa.inf driver installed Gdzieś widziałem, że powinna być linijka hardware present a u mnie nie ma :-(. Chyba nie wykrywa mi karty? Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 U mnie to wygląda tak : localhost linux-2.6.19-rc2-mm2 # ndiswrapper -l Installed drivers: gplus driver installed, hardware present Zobacz czy moduł się ładuje. modprobe ndiswrapper lsmod | grep ndiswrapper No i może jeszcze to : ifconfig iwconfig Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Październik 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Po Modprobe system pada. Reszta na obrazku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 przepisuj z łaski swojej... albo kopiuj. nikt nie lubi(a szczególnie ci, co przekroczą limit w neo+) pobierać zbędnych kilobajtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi