tomcio15 Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 chcę zainstalować fedore 2 na koie z radeonem 9500 i płytą epoxa (nForce 2) i ma kilka pytań związaych ze sterownikami: 1. Jaką wersje Xfree86 posiada Fedora, bo nie wiem jakie sterowniki sciągnmąć? 2. Na stronie NVidi są sterowniki tylko da fedory 1, można gdzieś dostać stery dla nforce 2 dla fedory 2? O co chodzi z tym X.org w fedprze 2?To jakaś impemetacja XFree86? Czy bez sterowników Fedora będzie działać w pełni poprawnie i czy będzie obsługiwać dual chanel dla pamięci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hagakure Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 2. Na stronie NVidi są sterowniki tylko da fedory 1, można gdzieś dostać stery dla nforce 2 dla fedory 2? Ależ tam sa sterowniki, które będą Ci pasować. Tyle, ze nie ma gotowej paczki dla FC2. Ale spokojnie możesz zrobić rpm dla swojego systemu z użyciem rpmbuild --rebuild i tej paczki http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/....0-0274.src.rpm Albo jeszcze proście - bezpośrednio instalując ze źródeł. Zresztą tam jest szczegółowy opis, łącznie z przykładami poleceń. A X.org to "zamiennik" XFree86 - wprowadzony ze względów licencyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Sierpień 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 dzięki za pomoc! ale ciągle nie wiem dla jakiej wercji XFree86 mam z ściągnąć stery: 4., 4.2 czy 4.3, a moze 4.4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 A jesteś pewien, że musisz je ściagać. Głowy nie dam, ale one potrzebne chyba były do jąder 2.4. Ja tez mam płytę na nforce2 i nic nie ściągałem. Co innego grafika, ale to już 6111. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 [ciach] ale ciągle nie wiem dla jakiej wercji XFree86 mam z ściągnąć stery: 4., 4.2 czy 4.3, a moze 4.4? Xorg w fiedzi2 odpowiada XFree 4.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 uwazaj troche z twoim radeonem i z nforcem2, moze nastapic kolizja ktora spalila mnie radka. Konflikt wystepuje w sterownikach agp nvidii i ati. Nie jestem pewien tego co dalej napiasze. Zdaje sie ze fedora domyslnie uzywa tych pierwszych do obslugi zlacza agp na twojej plycie (prawidlowo). W momencie instalacji karty graficznej nalezalo by w nforcie (taki wyjatek) przelaczyc obsluge AGP na sterowniki karty, niestety mnie doszlo do spalenia karty. Mordowalem sie z radkiem 2 miesiace, po tych dwoch miesiacach wyprobowalem opcje zmiany sterownikow AGP i szlag to. Z nForcem2 sa problemy ze sterownikami AGP nawet przy GeForcach. Pracownicy Nvidii nie zaznaczyli, ze w przypadku tego chipsetu trza w pliku konfiguracyjnym wyklepac jeszcze jedna opcje. Jesli wszystko ci dziala dobrze, zignoruj ten post, jesli nie badz ostrozny i szukaj na google postow z nforce2 i radkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 O co chodzi z tym X.org w fedprze 2?To jakaś impemetacja XFree86? Hehe, XFree86 samo jest implementacją protokołu X. Więcej informacji tutaj: http://hedera.linuxnews.pl/_news/2004/04/0..._long/2637.html X.org X11R6.7.0 nie jest tylko w Fedorze, ale także w innych dystrybucjach (Slackware, Gentoo i pewnie coś jeszcze). http://www.linuxnews.pl/_news/2004/03/11/_..._long/2599.html Aha, X.org X11R6.7.0 bazuje na XFree86 4.4 RC2. A jesteś pewien, że musisz je ściagać. Głowy nie dam, ale one potrzebne chyba były do jąder 2.4. Też mi się tak wydawało Np. moduł audio to przerobiony sterownik OSS (oznaczony w jądrze 2.6 jako 'deprecated') do i810. Teraz "króluje" ALSA ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Sierpień 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 eeeeeeeeee... chudy napędziłeś mi stracha :shock: gdybm zjarał kompa to byłby to mój ostatni post na tym forum, rodzice by mnie zatłukli :lammer: jeszcze kilka pytań, czy bez sterowników moja płyta będzie działała w trybie dual chanel? A co do dźwięku, ma 6 kanałową kość dźwiękową c-media, czy Fedora obsłuży 6 kanałów ? Jak tak to podajcie nazwe programu do oglądania fimów DVD który obsługuje standarty DTS, Dolby Digital itd. it. ? sory, że was tak męcze, ale chce maksymaliw wykorzystać możliwości mojego kompa pod widą i pod Linuxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 Dual chanel masz załadowany nim jeszcze uruchomisz jakikolwiek system - to idzie z BIOS-u. Na 6 kanałach w ogóle sie nie znam. Filmy - mplayer, poszukaj na forum instrukcji instalacji, i/albo zajrzyj tu: <http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/index.html> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy Napisano Sierpień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2004 eeeeeeeeee... chudy napędziłeś mi stracha :shock: gdybm zjarał kompa to byłby to mój ostatni post na tym forum, rodzice by mnie zatłukli :lammer: nie chce cie nastraszyc tylko ostrzec, ze z nforcem sa czary mary, jak nie bedziesz wiedziec czemu nie dziala (jesli nie podziala) to lepiej poszukaj na google rozwiazania dla twojej konfiguracji jesli takowe istnieje. Sytuacja przypomina niszczenie cd-rom'ow LG przez Mandrejka 9.2, wina lezala wtedy po dwoch stronach. W tej sytuacji moze byc tak samo, albo okaze sie, ze nVidia wprowadzila bardziej agresywna pollityke , tzn "Radeony won z naszego nForca!" tak pozatym, ja spalilem 2 karty graficzne i jeszcze zyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 Sytuacja przypomina niszczenie cd-rom'ow LG przez Mandrejka 9.2, wina lezala wtedy po dwoch stronach. Wina w tym przypadku polegała na nieprzestrzeganiu standardów - i leżeła wyłącznie po stronie LG ( chyba że o czymś nie wiem ) A Mandrake po prostu było elastyczniejsze i poszło użytkonikom na rękę - bo LG początkowo ich olało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi