Skocz do zawartości

Batalia O Serwer...

uosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam do was pytanie:

Jak wam sie widzi ze dyrektor szkoly sie na to zeby na szkolnym laczu postawic serwer? bedzie na nim WWW (w tym strona szkoly), poczta, shelle (na boku :P), PHP, SQL, FTP i male skladowisko odpadow toksycznych z mojego dysku (tez na boku :P).

Obecna sytyuacja

Dyrektor jest ogolnie konserwatywny- jak dziala to zostawic (IIS, Exchange na WinNT4), nawet nie chcial zmienic IIS na apache. MOge tutaj liczyc na wsparci dwoch informatykow, ktorzy nie widza w tym problemow i nawet sami by korzystali z tego co bedzie odpalone na serwerze. Lacze mamy przyzwoite (http://e-wro.pl)- 100mbps na polowe wroca i 5mbit up+ 5mbit down dla reszty polski.

Sprzet

C466

128 ramu (jak na strychu znajde to i wiecej bedzie)

dysk 10+5gb (5gb na /var chyba pojdzie)

Zasilacz AT 2[5/0]0W

1. Zgodzi sie?
  2. Jezeli tak to jakie distro? ja bym dal FC
  3. Jezeli FC to jak to bedzie chodzic?
  4. Dodatkowy 5gb dysk przeznaczyc na /var czy /home?

• Odpowiedzi 49
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1. Zależy od Twojej siły perswazji

2. Ja też XD

3. Troszkę słabiutki sprzęt na jakikolwiek serwer (zakładam, że i tak byś wszystko robił z konsoli)

4. Nie wiem

A teraz nie w odpowiedzi na pytania:

Na takim sprzęcie w życiu bym na poważnie się nie brał za stawianie serwera. Zależy oczywiście od wymagań, ale żeby obsłużyć takie łącze (żeby się nie marnowało) musiałbyś pomyśleć od lepszym procku i większej ilości RAMu.

WWW (w tym strona szkoly), poczta, shelle (na boku), PHP, SQL, FTP

Jakiej oczekujesz oglądalności, kto będzie korzystał z powyższych usług itp.

Nie jestem specjalistą, ale zbyt dużo nie osiągniesz na takim serwerze (choc jak masz male wymagania to wystarczy). Może wypowie się ktoś kompetentniejszy

Przy takim obciążeniu ten komp spokojnie da sobie radę, tylko musisz z rozsądkiem podejść do tematu "które usługi są mi potrzebne" ;)

Przez prawie dwa lata administrowałem firmowym (!) sererem www (w tym forum) i poczty, który robił jednocześnie za router - sprzęt tej samej klasy, tylko distro to był Slackware. Nie przypominam sobie żadnych problemów z wydajnością, brakiem pamięci itd.

2. Jezeli tak to jakie distro? ja bym dal FC

3. Jezeli FC to jak to bedzie chodzic?

ja bym dal cos o dluzszym czasie wsparcia, np. CentOS'a, nie tylko ze bedzie z nim miej pracy, ale rowniez dlatego ze bedzie chodzil stabilniej niz FC,

pod wzgledem administracyjnym jest praktycznie indentyczny jak FC/Red Hat (w koncu na RHEL bazuje ;) )

Ok, mam 256 ramu, sprawdzona wytrzymalosc na przegrzanie (cooler mi stanal), 10+5gb dyski i instaluje fedore.

zaraz bede wywalal pakiety niepotrzebne

co ciekawsze rzeczy

mozilla-devel

gtk+

jakies fonty 100dpi...

---

ok, mam juz fc5 serwer-mode :) domyslnie startuje w init3, jutro kupuje karte sieciowa, ide do kumpla zrobic update systemu i dopiescic configi.a w PN zaczynam woje z dyrektorem szkoly ]:-]

---

Gadalem z Matuszakiem- musze napisac podanie do dyrektorki :( wrr, czemu ja spalem na lekcjach polskiego!?