uosiu Napisano Sierpień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 Witam, mam do was pytanie: Jak wam sie widzi ze dyrektor szkoly sie na to zeby na szkolnym laczu postawic serwer? bedzie na nim WWW (w tym strona szkoly), poczta, shelle (na boku ), PHP, SQL, FTP i male skladowisko odpadow toksycznych z mojego dysku (tez na boku ). Obecna sytyuacja Dyrektor jest ogolnie konserwatywny- jak dziala to zostawic (IIS, Exchange na WinNT4), nawet nie chcial zmienic IIS na apache. MOge tutaj liczyc na wsparci dwoch informatykow, ktorzy nie widza w tym problemow i nawet sami by korzystali z tego co bedzie odpalone na serwerze. Lacze mamy przyzwoite (http://e-wro.pl)- 100mbps na polowe wroca i 5mbit up+ 5mbit down dla reszty polski. Sprzet C466 128 ramu (jak na strychu znajde to i wiecej bedzie) dysk 10+5gb (5gb na /var chyba pojdzie) Zasilacz AT 2[5/0]0W Zgodzi sie? Jezeli tak to jakie distro? ja bym dal FC Jezeli FC to jak to bedzie chodzic? Dodatkowy 5gb dysk przeznaczyc na /var czy /home? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Sierpień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 1. Zależy od Twojej siły perswazji 2. Ja też XD 3. Troszkę słabiutki sprzęt na jakikolwiek serwer (zakładam, że i tak byś wszystko robił z konsoli) 4. Nie wiem A teraz nie w odpowiedzi na pytania: Na takim sprzęcie w życiu bym na poważnie się nie brał za stawianie serwera. Zależy oczywiście od wymagań, ale żeby obsłużyć takie łącze (żeby się nie marnowało) musiałbyś pomyśleć od lepszym procku i większej ilości RAMu. WWW (w tym strona szkoly), poczta, shelle (na boku), PHP, SQL, FTP Jakiej oczekujesz oglądalności, kto będzie korzystał z powyższych usług itp. Nie jestem specjalistą, ale zbyt dużo nie osiągniesz na takim serwerze (choc jak masz male wymagania to wystarczy). Może wypowie się ktoś kompetentniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2006 spodziewam sie na WWW okolo 50 osob dziennie, mysle ze czesciowo problem rozwiaze swap ~600mb a lacze i tak na routerze jest dzielone na 10 kompow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Przy takim obciążeniu ten komp spokojnie da sobie radę, tylko musisz z rozsądkiem podejść do tematu "które usługi są mi potrzebne" Przez prawie dwa lata administrowałem firmowym (!) sererem www (w tym forum) i poczty, który robił jednocześnie za router - sprzęt tej samej klasy, tylko distro to był Slackware. Nie przypominam sobie żadnych problemów z wydajnością, brakiem pamięci itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Plyta na i440BX ma 2 sloty pamieci i aktualnie mam 192 ramu. przekladam zasilacz, ram dyski i procek (C466 zamiast C333) do innej plyty (VIA ) gdzie moze uzyskam 256 ramu. to juz bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 2. Jezeli tak to jakie distro? ja bym dal FC 3. Jezeli FC to jak to bedzie chodzic? ja bym dal cos o dluzszym czasie wsparcia, np. CentOS'a, nie tylko ze bedzie z nim miej pracy, ale rowniez dlatego ze bedzie chodzil stabilniej niz FC, pod wzgledem administracyjnym jest praktycznie indentyczny jak FC/Red Hat (w koncu na RHEL bazuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Ok, mam 256 ramu, sprawdzona wytrzymalosc na przegrzanie (cooler mi stanal), 10+5gb dyski i instaluje fedore. zaraz bede wywalal pakiety niepotrzebne co ciekawsze rzeczy mozilla-devel gtk+ jakies fonty 100dpi... --- ok, mam juz fc5 serwer-mode domyslnie startuje w init3, jutro kupuje karte sieciowa, ide do kumpla zrobic update systemu i dopiescic configi.a w PN zaczynam woje z dyrektorem szkoly ]:-] --- Gadalem z Matuszakiem- musze napisac podanie do dyrektorki wrr, czemu ja spalem na lekcjach polskiego!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 4. Na /home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Tutaj macie tresc podania jakie zlozylem http://156.17.100.89/~krzys/PRZENOSNE/podanie.odt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 podanie.odt w ogóle będą potrafili to otworzyć? ja jak piszę jakiś dokument w Openoffice, to eksportuję go zawsze do pdf, mam wtedy pewność, że jak jakiś muflon będzie go otwierał, to będzie wyglądał tak samo jak u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 to takie zabepieczenie.. też tak robie.. bo wiem że głupole nie będą umieli otworzyć a ja im powiem że mnie nie stać na produkty microsoftu:P:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 nie, to kopia dla Was, ja musialem drukowac ale to juz w domu. zreszta wicedyrek nie jest w ciemie bity. openofisa ma na kompie obok ofisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Chyba zauważyłem mały błąd w podaniu. Napisałeś Linuksopodobnym a powinno być raczej z małej bo to przymiotnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 swiety System Linux :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 BUMP w PN mam na 11 isc do dyrektorki... oto chwila prawdy zgodzi sie czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi