Skocz do zawartości

Zmiana Rozmiaru Partycji Linuksowej-tylko Czy Jest To Mozliwe I Jak?

bohen25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Napotkalem nastepujacy problem, mianowicie zainstalowalem fedorke na próbe ale wciagnela mnie i przy niej zostalem.

Mam dysk 120 gb, na nim winxp i fedorka-wgrany mbr Linuksa. hdd podzielony na 4 partycje:

c-19,5 gb-ntfs(windows)

d-88 gb-ntfs(bzdety,filmy itp)

e:3,6 gb-ext2

f:761 mb-swap

na ext 2 juz nie mam miejsca i chcialbym go powiekszyc tylko w jaki sposób ? Nie chce tracic zadnych danych.

Myslalem zeby przywrócic mbr windowsa, pozmieniac to co trzeba i ponownie zainstalowac Linuksa ale jest to pracochlonne i jednak Linuksa od nowa trzeba zainstalowac.

Jest jakies rozwiazanie z mojej opresji, mozna zmienic rozmiar pod linuksem?

Pozdrawiam i prosze o pomoc jak sie do tego zabrac. Dopiero raczkuje w Linuksie wiec prosze o wyrozumialosc.

Edytowane przez bohen25

Są różne narzędzia do partycjonowania (oczywiście zmieniają też rozmiar partycji) ale może być tu problem z NTFS.

Standardowo nie ma odczytu z partycji z NTFS, a i opcja zapisu jest raczej eksperymentalna.

Na pewno musisz poukładać (zdefragmentować) dane na partycjach które chcesz zmienić (mam na myśli partycje windowsowe).

Poczekaj na odpowiedź ekspertów. ;)

Moim zdaniem lepie używać ext3 a nie 2. 3 posiada journaling co może się czasem przydać (po dokładniejsze info odsyłam do googli).

Jak dla mnie to rozwiazanie (sensowne) jest tylko jedno: pozyczyc od kogos dysk i zgrac na niego istotne dane (rownie dobrze mozesz je zgrac na plyty CD, DVD), a nastepnie sensownie podzielic dysk. Tzn zostawic sobie jakies 7 GB na "C", jakies 5-6 GB na "/", z 15 GB na "home", a reszte to wedlug uznania. Najlepiej zostawic sobie jedna partycje na FAT32, zeby miec "wymiane" danych pomiedzy win, a linuksem.

Masz na windzie parition magic FULL poprostu bierzesz narpiwer na partycji NTFS resize/move i zmiejszasz a pózniej na EXT powiekszasz Klikasz Apply i OK komputer uruchomi sie ponownie sam jak ty tp zrobisz a nie komputer proces sie nie uruchomi proces!!!

Jak sciagniesz daj znac.

Nie korzystaj z PMa!!! Mi dwa razy rozwalił partycję Fedory. (Chyba, że nowsze wersje są inteligentniejsze.

roger_sanchez: W tej chwili ma 3,6 GiB a Ty każesz mu zwiększać do 5-6GiB? Wybacz ale to jakaś bzdura. Za miesiąc znowu będzie mieć ten sam problem. Dla "/" przynajmniej 10 GiB! U mnie to miejsce i tak jest "na styk".

Jeżeli układ dysków masz dokładnie taki jak podałeś - tzn. partycja "magazyn" PRZED partycją "/" to:

1. Defragmentacja partycji "magazyn" - by dane poukładały się na początku dysku.

2. Skrócenie partycji "magazyn".

3. Kopia zapasowa partycji "/" - przy skracaniu partycji niekoniecznie jednak przy przedłużaniu partycji i tak stracisz dane, bowiem musisz ją potem przeformatować. Tylko pamiętaj, by nie kopiować czasem danych na jakąś partycję FAT lub NTFS - bo pogubisz prawa do plików oraz nazewnictwo wielkoliterowe a taką kopią można sobie coś podetrzeć. ;)

4. Skasowanie partycji "/".

5. Utworzenie poszerzonej partycji "/" - dlatego ważne jest by miejsce uzyskane po obcięciu było w sąsiedztwie powiększanej partycji (albo z przodu, albo z tyłu). Nie można bowiem utworzyć partycji z wolnych miejsc znajdujących się w innych częsciach dysku. (_acha_ → aha) ORT! (EDIT: Bzdura z tym ortem! Poprawne są obywie wersje!) I tak jak mówił rafalzaq ex2 zalatuje starociem. Użyj ext3 - nie zawiedziesz się.

6. Przekopiowanie ponowne danych na utworzoną partycję.

SWAP powyżej 512 MiB to przesada. Będziesz tam odpalać Apacha'e, trzy instancję JBoss'a i Oracle'a? Jeśli nie - wystarczy Ci 512. Przy RAMie o tej samej lub większej wielkości i tak rzadko kiedy będzie wczodzić na SWAP. (Chyba, że masz 512MiB RAM i korzystasz z ssącego KDE! :D )

roger_sanchez: W tej chwili ma 3,6 GiB a Ty każesz mu zwiększać do 5-6GiB? Wybacz ale to jakaś bzdura. Za miesiąc znowu będzie mieć ten sam problem. Dla "/" przynajmniej 10 GiB! U mnie to miejsce i tak jest "na styk".

Zadna bzdura to nie jest. Od pocztaku mojej przygody z linuksem (jakies 3-4 lata) (Red Hat, Debian, Mandrake, Fedora, Ubuntu itd) nie mialem nigdy wiekszego "/" niz 5-6 GB. Nie udalo mi sie wykorzystac tej pojemnosci, nawet przy duzych aktualizacjach.

Co do PM to roznie z nim bywa. Jak mialem oryginal z Komputer Swiata to dzialal prawidlowo, jak demo to sie sypalo.

roger_sanchez: Wybacz, trochę faktycznie przesadziłem - miałem baaaaardzo zły dzień. :) Tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT obydwoje mamy rację. Wszystko zależy od wymagań użytkownika.

Ja generalnie jade na Gentoo a tam potrzeba jest sporo miejsca ze względu na kompilowane programy (np. kilka GiB dla OO!). No i mam trochę bardziej zawalony system oprogramowaniem - co prawda bez gigantów KDE i Gnome (korzystam z Xfce) ale potrzebuję ich libsy, poza tym sporo developerki Javowej - m.in. cały toolchain javy i anta, do tego apache, tomcat, eclipse... Długo by wymieniać. Pojedynczo to niewielkie pakiety jednak "ziarnko do ziarnka". I na 10GiB na "/" jest ledwo, ledwo - oscyluje koło 90%. (A propos - przypomniało mi się, że mogę wyczyścić źródła starych jajek - bo mam chyba z pięć wersji od 2.6.12 do 2.6.17. :) )

Lecz dla usera korzystającego z binarek partycja może być oczywiście mniejsza. Przy pomniało mi się, że na Fedorze miałem 7GiB na "/" i była dość pusta ("/home" osobno).

Suma sumarum - zwracam rację. Ale częsciowo! ;)

A co do PMa. To jest chyba tak, że nowsze wersje już nie robią takich błędów. Ale to plotka - nie sprawdziłem tego. Raz się sparzyłem i teraz i tak korzystam z fdiska (lub parteda).

Pozdrawiam!