Skocz do zawartości

Sterownik Ati (fglrx) I Niedziajająca Karta Tv

pioszura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zainstalowałem sobie wczoraj nowe steroeniki ATI z ich strony (do xorg'a 7.0 - takiego posiadam). Od tego czasu, gdy X'y są uruchomione na sterowniku fglrx, nie działa telewizja - po odpaleniu kdetv wywalają się X'y. Gdy przywrócę sterownik 'radeon' (w xorg.conf), wszysto działa poprawnie (to znaczy telewizja, bo nie mam wtedy direct renderingu).

Co mam zrobić? Gdzieś czytałem że to normalne że po instalacji sterowników ATI przestaje działać pobieranie obrazu za pomocą V4L2. Dlaczego tak jest? Jak rozwiązać ten problem.

pozdrawiam i proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

PS:

System: Fedora Core 5, xorg 7.0

Kernel: 2.6.16.5

Nie wiem, czy dokładnie w tej materii coś upgrade zmieni, ale z wersji na wersje różnorakie błędy zostają naprawione. Dlatego mająć jakiś problem, priorytetem jest najpierw zrobić yum update, gdyż w przeciwnym razie ktoś taki jak ja walnie o tym kolejne wypracowanie ;-)

Czy to źle że pobrałem oficjalne sterowniki ze strony ATI do karty graficznej ATI którą aktualnie posiadam? Powinienem zainstalować inne sterowniki.

Nie tyle inne, co inaczej rozprowadzane.

http://faq.fedora.pl/#radeon

Czy to zle ze pobralem oficjalne sterowniki ze strony ATI do karty graficznej ATI która aktualnie posiadam? Powinienem zainstalowac inne sterowniki.

Zle !!

Sterowniki ze strony ATI nadpisuja natywne pliki FC5 i robia balagan w systemie. Kazdy nastepny "update" systemu moze dac nieprzewidziane skutki.

Jesli chcesz stosowc zewnetrzne sterowniki to zawsze z repo Livna. Sa to te same sterowniki ale wlasciwie przygotowane dla FC5 i nie powoduja kolizji.

Jesli nie masz telewizji przy sterownikach ATI to spróbuj dopisac w xorg.conf :

Section "Device"

...

Driver "fglrx"

Option "VideoOverlay" "on"

...

Moze to pomoze.

Dla karty radeon 9000 pro nie musisz stosowac zewnetrznych sterowników ATI aby uzyskac wsparcie 3D (direct rendering). Mozesz skorzystac z natywnych sterowników DRI zawartych w MESA.

W tym celu w xorg.conf w sekcji Module musi byc wpis load "dri" a w Section "Device"

wpis Driver "radeon" lub Driver "ati"

Dokladniej na ten temat pod adresem http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIRadeon .

Ale musisz przedtem odinstalowac sterowniki ze strony ATI. Po ich odinstalowaniu sprawdz czy masz wlasciwwe pliki systemowe (najlepiej jako root) poprzez:

rpm -Va xorg-x11-*

rpm -Va mesa-*

rpm -Va lib*

Jezeli pliki sa zmienione lub ich brakuje to nalezy je uzupelnic.

Obawiam sie, ze bedziesz musial wykonc reinstalacje mesa (najlepiej i najlatwiej przy uzyciu smart).

Przy sterownikach natywnych nie powinienes miec zadnych klopotów ani z telewizja ani z aktualizacja systemu.

I jeszcze raz przypominam:

Jesli stosujesz zewnetrzne sterowniki do katry graficznej to nigdy ze strony producenta, zawsze z repozytorium Livna. Pozwoli ci to uniknac ogromnych problemów z systemem, które moga wystapic przy jego aktualizacji.

Pozdrawiam

Lelad

dziękuję za zainsteresowanie tematem.

nie rozumiem jednej rzeczy, piszesz że sterowniki ati nadpisują jakieś pliki i stąd mój problem (tak zrozumiałem). Jednak gdy w xorg.conf przywrócę spowrotem sterownik radeon (bez odinstalowywania niczego) telewizja działa. Czy to na pewno problem że sterowniki są z ATI a nie z innego źródła? Może załączyć jakieś logi?

nie rozumiem jednej rzeczy, piszesz że sterowniki ati nadpisują jakieś pliki i stąd mój problem (tak zrozumiałem). i?

Nie piszę, że twój problem z telewizją wynika ze sterowników ze strony ATI tylko, że ich zainstalowanie spowodowało bałagan w systemie, który może się odbić na systemie przy jego aktualizacji. Przeczytaj to:

https://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg01178.html .

Jeśli chodzi o telewizję to sprawdź

Option "VideoOverlay" "on" jak pisałem poprzednio.

Dotyczy to sterowników ATI tak ze strony producenta jak i z Livna.

Może to pomoże. U mnie pod Gnome i Tvtime rozwiązało problem. Jeszcze raz polecam sterowniki natywne. Obsługują one karty do radeon 9250 i nie ma z nimi żadnych problemów. Masz direct rendering i zero konfliktów.

Lelad