b0rys Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Wklejam mój e-mail do admin'a i jego odpowiedz. Prosze o sposób konfiguracji pod fedore, ponieważ ten, który otrzymałem od admin'a jest zbyt ogólny. > Witam. Próbowałem różnych dystrybucji systemu linux, ale na kazdej > spotkałem sie z problemem konfiguracji internetu. Domyslnie > informacje pobierane sa z server'a DCHP, co kończy się > niepowodzeniem. Posiadam zintegrowaną karte sieciową, ale interfejs > jest bezproblemowo wykrywany. Próbowałem ustawiać statycznie ip, > maske, brame oraz servery dns. Wtedy internet "jakby ruszył", czyli > próbował nawiązać połączenie(pingi tak samo), ale bez skutku(Przed > ustawieniem statycznego ip, (_odrazu_ → od razu) ORT zwracal komunikat bledu). Czy zna > Pan jakieś gotowe rozwiązanie tego problemu. Zaznaczam, ze problem > ten wystepuje pod kazda wersja linux/unixa(W windowsie wszystko ok) > i jest to problem wynikający z konfiguracji. Moje ip to 172.17.3.95 > MAC: 00-16-17-72-63-69 . Pozdrawiam > > Witam Proszę sprawdzić na poczętek poleceniem lsmod net czy moduł od karty jest załadowany. U mnie wygląda to tak: - tg3 101338 0 Spawdzic jaki moduł trzeba załadować poleceniem pcidev net - 14e41677 tg3 Broadcom Corporation|NetXtreme BCM5751 Gigabit Ethernet PCI Express A samo ładowanie: modprobe tg3 Konfiguracja statyczna pod linuxem powinna wyglądać następująco. 1). plik /etc/resolv.conf domain elomza.pl nameserver 80.240.188.3 nameserver 80.240.188.10 2). /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0 (tylko linie niezakomentowane) DEVICE=eth0 IPADDR1=172.17.3.95/20 ONBOOT=yes BOOTPROTO=none W przypadku pobierania adresu z serwera DHCP w pliku /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0 nalezy opcje ustawić BOOTPROTO=dhcp. Oczywiscie musi byc zainstalowany program kliencki dhcp np dhcpcd, i musi byc uruchomiony. W przypadku ustawienia statycznego i z dhcp po wydaniu polecenia ip a powinno pojawić się: 1: lo: <LOOPBACK,UP> mtu 16436 qdisc noqueue link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever 2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000 link/ether 00:0f:fe:23:63:bb brd ff:ff:ff:ff:ff:ff inet 172.17.3.95/20 brd 172.17.255.255 scope global eth0 inet6 fe80::20f:feff:fe23:63bb/64 scope link valid_lft forever preferred_lft forever 3: sit0: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0 Nazwy plików i ich rozmieszczenie w zaleznosci od dystrybucjii linuksa moga wyglądac nieco inaczej. Po wprowadzeniu tych zmian nalezy zrestartować komputer lub samą sieć: - service network restart Pozdrawiam -- IST s.c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 sproboj uzyc system-config-network Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b0rys Napisano Sierpień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Oczywiscie. Od tego zaczynalem. Sprzet mam taki jak w tym temacie: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10978 (chodzi o karte siec. i pl. glówna) UPDATE: Jak na zlosc :x, niedawno odpalilem fedore i "BYL INTERNET", jednak po ponownym odpaleniu po prostu znikl ......, Zlosciwosc rzeczy martwych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 a bezpośrednio po uruchomieniu fedorki jak masz skonfigurowana sieć? wklej to co zwracają polecenia ifconfig route Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b0rys Napisano Sierpień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 bash: ifconfig : command not found bash: route : command not found Przy okazji, powlaczalem uslugi dotyczace internetu i uruchomil mi sie Network Manager Applet, ktory aktywuje mi polaczenie laczy sie pobiera adres sieciowy, ale i tak nie dziala internet, a we wlasciwosciach polaczenia widze ip adress, maske oraz brame z kosmosu(nie wiem skad on pobral te dane, sa bledne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 su - albo /sbin/ifconfig /sbin/route wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b0rys Napisano Sierpień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 UPDATE: Jest to 100% wina plyty glownej, jezeli mi myszka nie dziala w windwosie(wylacza sie spod usb) to wtedy mam internet pod linuxem, jezeli nie mam - nie dziala, dziwne, ale prawdziwe :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi