Skocz do zawartości

Przełączanie Użytkowników W Gnome.

mich64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Mam taki problem. Użytkuję Feorę z Gnome razem z innymi członkami rodziny. Gdy zablokuję ekran jako user powiedzmy X tylko ja mogę go odblokować przy pomocy własnego hasła. Czy istnieje taka możliwość, że w momencie gdy ekran jest zablokowany przez jednego usera, drugi user może się zalogować na swoje konto? Proszę o pomoc.

Działa ale.... Gdy przełączę się między użytkownikami przez ctrl+alt+F7 /czyli wrócę na konsolę 0/ a potem powrócę przez ctrl+alt+F1 na konsolę 1, user na konsoli 1 ma wyłączone X-y. System informuje o błędzie X-ów. Daję wtedy ctrl+c i mogę na nowo załadować X-y na konsoli 1. Czy jest jednak sposób aby uniknąć restartowania X-ów?

Trzeba by na F* odpalic gdmflexiserver. Wtedy moze byc na 1 kompie zologowanych 2 userów(na Xach). Pierwszy user wlacza gdmflexiserver i na nowej konsoli odpala sie GDM. Na poprzedniej uruchamia sie screensaver. Pierwszy user moze dalej pracowac. Potem odejsc - wlaczy sie wygaszacz ekranu. nowy user przychodzi i przelacza na druga konsole Xów. Tam jest drugi ekran logowania. Tak mozna odpalic 2 sesje X. Ja tak pracuje, jak starzy chca przyjsc na chwile. Odpalam gdmflexiserver, a na mojej sesji leci screensaver z automatu

Tyle, ze jest pewien problem. Drugi user..... nie bedzie mial dzwieku. "nie znaleziono urzadzen kontrolujacych glosnosc".

Mam nadzieje, ze tyle ci pomoze- wybróbuj gdmflexiserver

a jesli to za malo to pisza dalej :)

Działa ale.... Gdy przełączę się między użytkownikami przez ctrl+alt+F7 /czyli wrócę na konsolę 0/ a potem powrócę przez ctrl+alt+F1 na konsolę 1, user na konsoli 1 ma wyłączone X-y. System informuje o błędzie X-ów. Daję wtedy ctrl+c i mogę na nowo załadować X-y na konsoli 1. Czy jest jednak sposób aby uniknąć restartowania X-ów?

.. czyli cos nie tak u Ciebie z X?

Ten sposob dziala na 100%. Komenda startx -- :1 uruchamia "drugi" serwer X.

Masz go pod Alt + F8 lub Ctrl + Alt + F8, poprzedni siedzi pod F7.

Z ciekawosci sprawdzilem u siebie, bo dawno tego nie robilem i dziala jak trzaa :)

Ten sposob dziala na 100%. Komenda startx -- :1 uruchamia "drugi" serwer X.

Masz go pod Alt + F8 lub Ctrl + Alt + F8, poprzedni siedzi pod F7.

A ja będę reklamował swoja, również działajacą radę :Dgdmflexiserver działa dokładanie tak samo , a na dodatek nie trzeba logowac się na żaden z terminali