porterneon Napisano Sierpień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2006 Witam Zainstalowalem sobie FC5. Ladnie system dziala wiec postanowilem go zaktualizowac. Dodalem zrodla i za pomoca yumex odpalilem aktualizacje calego systemu. Niestety po aktualizacji system nie wstaje, zatrzymuje sie jeszcze przed oknem logowania. Nawet tryb tekstowy sie nie odpala. Jakie sa tego przyczyny i jak to naprawic? Strach uzywac taki system ktory po aktualizacji sie nie uruchomi. Moja konfiguracja: AXP3200+, Ati Radeon 9600XT. 512 MB RAM, ASUS A7N8X-X, HDD 80GB. Prosze o pomoc. Jezeli cos robie zle podczas aktualizacji to prosze mnie oswiecic abym mogl spokojnie urzywac fedory. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2006 Dodalem zrodla i za pomoca yumex odpalilem aktualizacje calego systemu. Już kilka osób miało podobne objawy po używaniu yumeksa (poszukaj na forum). Lepiej używaj yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scipawka Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 miałem podobny problem.wywaliłem cały system i wgrałem na nowo. Po wgraniu zainstalowałem pakiety i jądro 2174 na nowo (nie przez automatyczną aktualizację yumex - jakiś jest problem. opis jak to zrobić jest w dziale instalacja systemu "problem z instalacją) przeczytaj to dokładnie. jak zainstalujesz to jądro z podanymi plikami, to dopiero możesz spokojnie robić aktualizację systemu. nie znam się na tym, ale jakimś cudem jądro 2174 (część pakietów) nie do końca się ładuje i potem następuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Mam 2174 i wszystko chodzi bez problemu. Sami sobie robicie kłopoty bo zamiast aktualizować system yum-em robicie cuda niewidy yumexem.Na fedorze jeszcze żadna aktualizacja yum-em nigdy nie narobiła mi kłopotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scipawka Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 gość chce pomocy anie chwalenia się co mam a czego nie mam. Jest nowy i się uczy. nie (_odrazu_ → od razu) ORT Kraków zbudowano. po to jest forum aby się pytać, ale mogę się mylić. sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porterneon Napisano Sierpień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 No coz poki co mam suse 10.1 i waham sie czy wrocic do fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Jest w Fedorze bardzo proste narzędzie do aktualizacji. Nazywa się Aktualizator oprogramowania Dwa kliknięcia i system zaktualizowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Witam Zainstalowalem sobie FC5. Ladnie system dziala wiec postanowilem go zaktualizowac. [...] Moja konfiguracja: AXP3200+, Ati Radeon 9600XT. 512 MB RAM, ASUS A7N8X-X, HDD 80GB. Czy masz może dysk SATA? Ja mam podobny problem - nie udało mi się podnieść Fedory po aktualizacji z jądrem 2.6.17. Sprawdź czy możesz podczas startu wybrać inną wersję kernela? Jeśli tak - wybierz ostatnią 2.6.16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porterneon Napisano Sierpień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Witam Mam dwa dyski: 1- ATA133 WD i jest to dysk systemowy 2- SATA Segate jest to dysk do przetrzymywania danych. Na pierwszym dysku jest windows i linux (kazdy ma swoje partycje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 To może być wina tej dyskowej mieszanki. Spróbuj odłączyć dysk sata i napisz czy startuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porterneon Napisano Sierpień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Jak juz wczesniej napisalem obecnie mam zainstalowane Suse 10.1 bo jak fedora nie chciala sie uruchomic to ja wyrzucilem. Pytanie na forum zadalem zeby znac przyczyne i rozwiazanie problemu. Nie ukrywam ze fedora bardziej mi podchodzi od suse no ale wole jak mi system dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Przyczyn mogło być kilka.Mogłeś wtedy sprawdzić w grubie czy nowe jądro nie odwołuję się do dysku sata.Skoro na poprzednim jadrze system chodził to nie należało wywalac starego kernela przed sprawdzeniem nowego. No i sama aktualizacja. Najlepiej robić yum-em kompletną wtedy wszystko się zaktualizuje jak należy.Yumexem to sobie możesz program doinstalować lub dodatkową paczkę ale nie aktualizować system. Przeszedłeś na SuSe jak piszesz. Mogłeś wykonać programem partimage obraz partycji sprawnego systemu i wtedy to przejście nie byłoby potrzebne, chyba że nie masz miejsca na dysku.No i tak jak napisałem wcześniej mogłeś odłączyć ten dysk sata i zobaczyć co się dzieje. Teraz to już musztarda po obiedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Wrzesień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2006 Teraz wiem, że w jądrze musi być bug z obsługą SATA. Gdy wyłączyłem kontroler SATA w biosie Fedorka śmiga na jądrach 2.6.17. Na szczęście Fedorę mam na dysku PATA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi