Piotr_ Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Witam, W czasie instalki RHEL4 ES Update 4 odznaczam zarówno gnome jak i KDE i wszystkie - jak mi się wydaje - applikacje zależące od grafiki, a mimo to dalej mi się instaluje grafika i KDE Jak zainstalować ten system bez grafiki? Nie chcę na serwerze trwonić miejsca na nią... Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź. Piotr_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 może nie instaluj serwera X ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_ Napisano Sierpień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 może nie instaluj serwera X ?? X serwera też nie instalowałem. Aby się jeszcze upewnić, że czegoś nie przeoczyłem zrobiłem jeszcze jedną instalkę Tym razem zaznaczyłem tylko development tool (ale oczywiście nie do grafiki) i text based internet. No i niestety grafika jest dalej (( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 No a po instalacji nie możesz tych pakietów usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_ Napisano Sierpień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 No a po instalacji nie możesz tych pakietów usunąć? Pewnie mógłbym, tyle że nie wiem jak. Musiałbym znać przeznaczenie każdego pakietu i ich powiązania, żeby czegoś nie przeoczyć... Ogólnie dużo grzebaniny z dużym ryzykiem, że coś napsuję i utknę na dłużej na poprawianiu Miałem nadzieję, że instalacja w Enterprisie - zwłaszcza w serwerowej wersji - pozwala uzyskać bardziej serwerową instalację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Wystarczy podczas instalacji zaznaczyć jeden pojedyńczy pakiet posiadający gui i Ci pewnie X'sy wmajstruje w instalke. Najlepiej byłoby przejrzeć przy wyborze pakietów wszystkie grupy i odznaczać ręcznie [zakładam że instalator ma taki rozkład/podział jak Fedora]. Po instalce możnaby IMO tak: rpm -qa > plik i później ten plik cały przelecieć linijka po linijce i sprawdzać, który pakiet X'sów wymaga, ale to zbyt żmudna robota troche ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Tak jak ci Iszk napisał mogłeś zaznaczyć jeden pakiet wymagający gui no i resztę zassało ci jako zależności.Wywalaj kolejno x-y i resztę wodotrysków bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.Odpal go w trybie graficznym i usuwaj z opcji dodaj/usuń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 zarzuc nam lista pakietow, tak jak ci lszk napisal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Mozesz to uzyskac zaznaczajac w trakcie instalacji opcje "Minimalna". W ten sposób nie tylko zainstalujesz system bez grafiki, ale tez bedziesz mógl pózniej dokonac instalacji tylko tych pakietów, które sa Ci niezbedne do serwera. Takie rozwiazanie moze w znaczny sposób poprawic bezpieczenstwo systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 sory za OT ale co Ci sie McGiwer stało z czcionką?? Bo ciężko się doczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 sory za OT ale co Ci sie McGiwer stalo z czcionka?? Bo ciezko sie doczytac Juz jest w porzadku. To byla wina kodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 jak chcesz zebysmy pomogli ci powywalac co nie trzeba to rpm -qa > lista_rpm a potem zawartosc lista_rpm wrzuc na pastebin.ca i daj nam linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_ Napisano Sierpień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Dziękuję Wam wszystkim za sugestie Poszedłem ścieżką wskazaną przez McGiwer'a. Rzeczywiście opcja minimal nie instaluje mi grafiki, choć o grozo dalej jest parę pakietów związanych z X'em, xorg-x11-cośtam... Ale z tym sobie łatwo poradzę. One tylko sobie chyba leżą. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2006 Rzeczywiście opcja minimal nie instaluje mi grafiki, choć o grozo dalej jest parę pakietów związanych z X'em, xorg-x11-cośtam... Pozdrowienia a nie ma nstalacji textowej na samym poczaku install text jak w FC Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 a nie ma nstalacji textowej na samym poczaku install text jak w FC Narka Oczywiscie, ze jest. Jednak instalacja tekstowa da taki sam efekt, poniewaz fakt, ze instalujesz system w trybie tekstowym, nie swiadczy o tym, iz nie mozesz zainstalowac pakietów odpowiedzialnych za srodowisko graficzne. Co wiecej, w trakcie instalacji w trybie tekstowym masz mniejsza mozliwosc wyboru aplikacji, które zostana zainstalowane, bo wybierasz tylko grupy pakietów, a nie jak ma to miejsce podczas instalacji graficznej, poszczególne pakiety. [Edit] No i nie "install text", tylko "linux text" chciales powiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi