cudny90 Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Witam, mam wielki problem gdyż jestem początkującym użytkownikiem fedory core 5 a mianowicie: potrzebuje zamontowac dyski ntfs z winxp. mam dysk 80gb jedna 10gb podstawowa na niej siedzi xp na drugiej partycji rozszerzonej znajduje sie ext3 22gb i swap 510mb i DUPERELKI NTFS cos kolo 40gb. Znalazlem duzo poradnikow ale z zadnego sie nie da zainstalowac .. na poczatku zainstalowalem moduł kernel-module-ntfs .. i tak nie wykrylo ... nastepnie wyczytalem ze trzeba przez yuma zainstalowac kmod-ntfs ... przez yuma jak ja na fedorce nie mam internetu gdyz posiadam karte PLANET WL-8305 ale za niedlugo przerzucam sie na neo wiec mam nadzieje ze jakos neostrade zainstaluje ... wiec jak mam zamontowac partycje ntfs?????? proszę was piszcie krok po kroku zebym mi sie udalo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Najpierw urucvhom neta, potem yum update, a na końcu yum install kmod-ntfs. Co do neta, to poszukaj o ndiswrapper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Sierpień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Co do neta, to poszukaj o ndiswrapper. Nie mam zamiaru męczyć się z instalacją mojej ZAKUPKANEJ karty ze sie tak wyraze bo juz w mandrake'u sie tyyyle wybawilem dawno zee sie w pale nie miesci .. ndiswrapper nie pomaga gdyz trzeba stery acx i tu sie zaczynaja frytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 (edytowane) Nigdy się nie bawiłem radiówkami. Spójrz na to -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=7364&hl=acx Jeszcze cośposzukam, może było na forum ;-) http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6593&hl= Opis instalki -> http://acx100.sourceforge.net/wiki/ACX Tylko będziesz potrzebował pakietu kernel-devel pod swoją wersję jądra. Edytowane Sierpień 30, 2006 przez lszk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Sierpień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 OK. zdecydowalem sie ostatecznie na ostatnie podejscie:) a wiec sciagnalem ndiswrappera i skopiowalem z plyty moje sterowniki karty planet wl-8305 . wchodze w terminala su haslo tar -zxvf ndiswrapper-1.23.tar.gz cd ndiswrapper-1.23 make install Can't find kernel build files in /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5/build; give the path to kernel build directory with KBUILD=<path> argument to make TAKIEGO BLEDA MI WYWALA CO TO MA OZNACZAC?? z tego co widze nie ma jakiegos patcha kbuild?? prosze o wyjasnienie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Tylko będziesz potrzebował pakietu kernel-devel pod swoją wersję jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Sierpień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Oki pakiet kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm zainstalowalem(wiem ze mowie po windowsowskiemu ale tak jestem przyzwyczajony) zainstalowalem rowniez ndiswrappera:) wersja ndiswrapper-1.23.tar.gz no i gdy probuje zaladowac stery spod winshita poleceniem ndiswrapper -i wywala COMMAND NOT FOUND .. hm.. czyżby ndiswraper źle zainstalowany, nie mozliwe gdyz instalacja przebiegla bez zadnych problemow ... moze wersja ndiswrappera zla? prosze o podpowiedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 rpm -qa |grep ndiswrapper uname -r rpm -qa |grep kernel-devel Po su - [ta kreska jest ważna] sprawdz czy widzi tę komendę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 rpm -qa |grep ndiswrapper No i właśnie tu się pojawia problem z instalką ndiswrappera ze źródeł... A chyba do tej karty go nie trzeba! Poszukaj na forum! http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=PLANET+WL-8305 To chyba Gajownik dość dokładnie opisywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Sierpień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 [root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep ndiswrapper [root@localhost Coodny]# uname -r 2.6.15-1.2054_FC5 [root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep kernel-devel kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5 [root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep ndiswrapper uname [root@localhost Coodny]# uname -r 2.6.15-1.2054_FC5 [root@localhost Coodny]# yum list all | grep ndiswrapper Cannot find a valid baseurl for repo: core Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core [root@localhost Coodny]# dir Desktop kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm kernel-module-ntfs-2.6.15-1.2054_FC5-2.1.26-0.rr.10.0.i686.rpm kernel-xenU-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm ndiswrapper-1.23 ndiswrapper-1.23.tar.gz planet [root@localhost Coodny]# cd planet [root@localhost planet]# dir RADIO0d.BIN RADIO11.BIN TIACXLN.CAT TIACXLN.INF TIACXLN.SYS WLANGEN.BIN [root@localhost planet]# ndiswrapper -i TIACXLN.INF bash: ndiswrapper: command not found [root@localhost planet]# spójrzcie na to ... nie wiem co z tym fantem zrobic:P jesli chodzi o acx to jest to bardzo skomplikowane i nie na moja glowe a nigdzie nie ma opisu dla łomów:) sprobuje przez ndiswrappera a jak nie pojdzie to czekam na neo i tam mysle nie bedzie problemow z instalacja:)) mam taka nadzieje przynajmniej a teraz dajcie jakas rade zeby odpalic ndiswrappera ja jeszcze poszukam jakiegos nowszego na rpmach ... a tak przy okazji mozecie mi wyjasnic co oznacza to polecenie rpm -qa | grep coś tam? dzieki za wyrozumialosc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 ogólnie nie masz zainstalowanego ndiswrappera, natomiast yum nie dziala, bo nie masz netu nie instaluj ndiswrappera ze zródel, spróbuj sciagnacpaczke z jakiegos mirrora, pewnie bedzie problem z zaleznosciami, ale w koncu sie uda, widze, ze masz jakies stery do karty, nie wiem kóry konkretnie pliczek bedzie potrzebny, muszisz to sprawdzic sam a zamiast dir uzywaj ls //edit: man rpm man grep pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 locate ndiswrapper | grep bin Może pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Sierpień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 no więc tak sprawa jest calkowicie do d*py:D ale nie wymiekam:D po pierwsze szukalem pakietu rpm ndiswrappera pasujacego do mojego jadra ... ale nie bylo takowego a mianowicie 2.6.15-1.2054_FC5.i686 wiec wyczytalem jeszcze ze trzeba pakiet ndiswrapper-1.13-2.lvn5.src.rpm sciagnalem taki z rpm.pbone no i poleceniem rpm -ihv zainstalowalem wszystko poszlo sprawnie .. potem chce sprawdzic czy sie zainstalowal poleceniem rpm -q ndiswrapper-1.13-2.lvn5.src.rpm a tu pisze ze pakiet nie jest zainstalowany:| no az w koncu zastanawiam sie nad kompilacja jadra .... ale na kernel.org znalazlem jadro o nazwie 2.6.17.11 dziwne ... jeszcze sie z takim nie spotkalem ani na takie jadro nie ma np ndiswrappera ... czy w ogole taki ndiswrapper musi byc na moje jadro czy moze byc bylejaki:D:D i jeszcze jedno nie wiem czy to jakas nowosc ale teraz duzo rzeczy do fedory nazywa sie kmod :/ wszystko jest kmod mozecie mi powiedziec co to za cudo:D ale ogolnie linux mi sie podoba i mam nadzieje ze bede kiedys w nim obcykany tak jak w windowsie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 Nie bedzie dzialac, bo sciagnales pakiet zródlowy. Mozesz go przekompilowac. Ndiswrapper nie bedzie dzialac na kernelu dystrybucyjnym, bo nie ma odpowiedniego kmoda na livna. Musisz uaktualnic kernel i zainstalowac odpowiedni kmod-ndiswrapper do niego wraz zaleznosciami. ftp://ftp.pbone.net/mirror/rpm.livna.org/...1.lvn5.i386.rpm ftp://ftp.pbone.net/mirror/rpm.livna.org/...74_FC5.i686.rpm Kernel: ftp://ftp.icm.edu.pl/vol/rzm/linux-fedora...74_FC5.i686.rpm Jesli beda potrzebne jeszcze jakies zaleznosci, to znajdziesz na http://rpm.pbone.net. Najlepiej wrzuc wszystkie rpmy do jednego katalogu i rpm -Uvh *.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudny90 Napisano Wrzesień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 zrobilem tak jak pan siekiera przykazal sciagnalem te trzy pliki wrzucilem do jednego katalogu dalem to polecenie wszystko sie zainstalowalo gites malina:D no i mam nowe jaderko jest spoko ... lecz ndiswrapper dalej sie nie odzywa na polecenie zaladowania sterownika z xpka ... gdy dam polecenie rpm-q ndiswrapper itp. itd. wyskakuje pod spodem linijka z napisem ndiswrapper itp. itd. ale nie pisze juz ze nie jest zainstalowany wiec chyba jest zainstalowanY!! no ale dalej nic sie nie dzieje ...wiec co dalej ??PISZCIE!!!;] aha jeszcze jedno ... siekiera napisal ze mam zainstalowac odpowiedni kmod-ndiswrapper "z zaleznosciami" ja zainstalowalem go normalnie:D poleceniem Uhv razem z wszystkim innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi