zbyszekduzy Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Sprobowałem zainstalować neostradę na FC5 zgodnie z sugestiami na płycie ze sterownikami otrzymanymi zTP. Sprawdziłem istniejące w systemie pakiety i brak 1o nazwie - modutils . Na repozytoriach są dla innych systemów , albo starszej FC, i zawsze przy próbie instalacji brak zależności .Przy szukaniu dla FC5 ten pakiet ma inną nazwę ;( Po umieszczeniu rozpakowanego folderu neostrada_tp we wskazanym miejscu zrobiłem uruchomienie skryptu instalacyjnego: # cd /usr/src/neostrada_tp # ./instalacja i otrzymałem komunikat -brak dostępu ;( czy to dlatego instalacja nie działa ? instalator od TP -be? Czytałem http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...=view&id=98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 robiłeś jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Sierpień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 [zbyszek@c137-29 ~]$ su - Hasło: [root@c137-29 ~]# cd /usr/src/neostrada_tp [root@c137-29 neostrada_tp]# ./instalacja -bash: ./instalacja: Brak dostępu [root@c137-29 neostrada_tp]# dir deinstalacja install readme ST330_firmware_3012.zip instalacja konfiguracja speedtouch-1.2.tar.gz ST330-MiniHowTo [root@c137-29 neostrada_tp]# niestety w opisie na p lytce w punkcie :Konfiguracja systemu operacyjnego Linux Do przeprowadzenia instalacji modemu wymagane są następujące pakiety: • gcc • make • modutils • net-tools • SysVinit • usbutils • pciutils • ppp Sprawdzenia, czy dane pakiety są zainstalowane dokonać można wpisując w terminalu następujące polecenie: rpm –q nazwa_sprawdzanego_pakietu Dodatkowo, do działania sterowników potrzebne są odpowiednie moduły jądra systemu Linux. Pliki modułów znajdują się w podkatalogach /lib/modules/wersja_używanego_jądra/. Wymagane moduły to: • ppp_generic.o • ppp_deflate.o • ppp_synctty.o • ppp_async.o • pppoatm.o • n_hdlc.o • usbcore.o • usb-uhci.o lub usb-ohci.o Sprawdzenia, czy dane moduły są zainstalowane, dokonać można wpisując w terminalu następujące polecenie: find /lib/modules/wersja_używanego_jądra –name nazwa_sprawdzanego_modułu Jeśli funkcjonalność wymienionych powyżej modułów została wkompilowana do jądra na stałe, instalacja również będzie możliwa. Jeśli nie istnieje ani wymagany moduł, ani funkcjonalność nie została wkompilowana w jądro, konieczne będzie ponowne skompilowanie jądra systemu z wymienionymi powyżej, uaktywnionymi modułami. wymagane moduły nie istnieją w jądrze FC5 a o modutils pisałem wcześniej ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Masz przeciez dokladny opis instalacji tego modemu na stronie glównej. Mi zajelo 15 minut. A skrypty z TePsy sa niezalecane na tym forum, bo sa stare jak swiat, dotycza jader 2.4, i nigdy nie zadzialaja na 2.6! Poczytaj troche! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Wrzesień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 dzięki za wyjaśnienia zastosuję więc to http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...=view&id=98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi